Blog

A legjobb utazós kajáink

Hosszú ideig az utazásainkon soha nem főztünk – mondván: mi most pihenünk, együnk étteremben. Aztán jött a világkörüli út, ahol ez már igencsak megterhelő lett volna, így elkezdtünk utazás alatt is főzni. Mit? A bejegyzésből minden kiderül 🙂

Blog

A nagy szakácskönyv ajánló – I. rész

Ahogy az egyik nyári ajánlómban már írtam, szerintem szakácskönyvből soha nem elég. A napokban számoltam össze, hogy már egész szép kis gyűjteményünk van… ötven darab. Klasszikus szakácskönyvek, “lexikon” könyvek…A teljesség igénye nélkül jöjjenek a kedveceink, amiket a legtöbbet forgatunk és amik nélkül szegényebb lenne az életünk és unalmasabbak az étkezéseink.

Blog

Nyári esték – I.rész, közel-keleti kencék

Egyszerű receptek, amihez sem a sütőt, sem a tűzhelyet sem kell bekapcsolni a nyári melegben? Még szerencse, hogy vannak ilyenek. Jól jönnek ekkor a könnyen elkészíthető zöldséges kencék. Jól jönnek, ha nincs kedvünk főzni, ha baráti összejövetelt, kerti partit tartunk. A vendégseregben az eltérő ízek között biztosan mindenki talál magának legalább egyet, ami a kedvére való.

Blog

Föld napja, szezonalitás, hozzátáplálás

A napokban volt a Föld napja (április 22.), ilyenkor minden fórumon szembe jön velünk, hogy mit is tehetünk azért, hogy továbbra is élhető hely maradjon a bolygónk. Persze a legjobb az lenne, ha nem csak ilyenkor gondolnánk a Földre, hanem egész évben – és minden nap úgy élnénk, mintha a Föld napja lenne. Ehhez kapcsolódóan hoztam nektek pár gondolatot, hogy mi miért tartjuk fontosnak a szezonálitást a családi étkezésekben és miért is jó mindez a baba hozzátáplálása során.

Almás-sütötöktorta tökmagos morzsával

Nem vagyok nagy répatorta rajongó, a sütőtökös sütemények valahogy sokkal jobban az én ízlésemhez passzolnak. Az édes alma pedig kínai ötfűszerkeverékkel, szerintem egészen zseniális párosítás. A süti igazi pikantériája viszont nem is a fűszerkeverék, hanem a sokmagos mézes-vajas morzsa, ami szépen rápirul a tetejére.

Csicseriborsó tikka masala

Étterembe járni nemcsak azért jó, mert nem nekem kell főzni, hanem az inspiráció miatt is. Néha úgy be tud kattanni egy-egy ízkombináció, hogy azonnal ki kell próbálni. Ezúttal az esztergom Piac42 Bisztróban csillant fel a szemem a csicseriborsó tikka masalára.

Brokkolis tészta

Vannak zöldségek, amiknek nem kell itthon a családban semmilyen marketing, egyszerűen jól csúsznak – és van olyan, aminek nem árt egy kis promóció. A brokkoli is pont ilyen. Tészta egy kis szardellával és pirított kenyérmorzsával megbolondítva

Momo (Utazásunk ízei, VII. rész – Nepál)

Mi is a momo? A nepáliak egyik legnépszerűbb „street food” étele a töltött és gőzölt tésztabatyu, ami pont olyan, mint nálunk a gulyás vagy a paprikás krumpli: sehol nem kapsz két ugyanolyat. Ezúttal egy zöldséges változatot mutatok Nektek – pont úgy ahogy Kathmanduban a kis családi konyhában is elkészítettük.