Blog

A nagy szakácskönyv ajánló – I. rész

Ahogy az egyik nyári ajánlómban már írtam, szerintem szakácskönyvből soha nem elég. A napokban számoltam össze, hogy már egész szép kis gyűjteményünk van… ötven darab. Klasszikus szakácskönyvek, “lexikon” könyvek…A teljesség igénye nélkül jöjjenek a kedveceink, amiket a legtöbbet forgatunk és amik nélkül szegényebb lenne az életünk és unalmasabbak az étkezéseink.

Blog

Nyári esték – I.rész, közel-keleti kencék

Egyszerű receptek, amihez sem a sütőt, sem a tűzhelyet sem kell bekapcsolni a nyári melegben? Még szerencse, hogy vannak ilyenek. Jól jönnek ekkor a könnyen elkészíthető zöldséges kencék. Jól jönnek, ha nincs kedvünk főzni, ha baráti összejövetelt, kerti partit tartunk. A vendégseregben az eltérő ízek között biztosan mindenki talál magának legalább egyet, ami a kedvére való.

Blog

Föld napja, szezonalitás, hozzátáplálás

A napokban volt a Föld napja (április 22.), ilyenkor minden fórumon szembe jön velünk, hogy mit is tehetünk azért, hogy továbbra is élhető hely maradjon a bolygónk. Persze a legjobb az lenne, ha nem csak ilyenkor gondolnánk a Földre, hanem egész évben – és minden nap úgy élnénk, mintha a Föld napja lenne. Ehhez kapcsolódóan hoztam nektek pár gondolatot, hogy mi miért tartjuk fontosnak a szezonálitást a családi étkezésekben és miért is jó mindez a baba hozzátáplálása során.

Hummusz, harisszával sült répákkal és kecskesajttal

A hummusz és sárgarépa nálam szinte elválaszthatatlan páros. Nyers répát mártogatni bele, hozzápakolni egy jó adag marokkói répa salátát? Bármi jöhet. Most a répát egy kevés harisszával (afrikai paprikakrém) és olajjal forgattam össze, betoltam a sütőbe és már csak vártam…Tálaláskor pedig az egészet még bőven megszórtuk kecskesajttal. Sajt nélkül viszont isteni vegán finomság.

Füstölt pisztráng, mandarin, kapri, marinált lilahagyma

Nem tudom honnan, de tavaly télen kipattant a fejemből, hogy a mandarin és a kapribogyó milyen jó párosítás lenne a hűtőben lapuló füstölt halszeletek mellé. A hal és a kapribogyó remekül működik együtt és láss csodát a mandarin tényleg adott valami pluszt a kettőshöz. Készült még hozzá marinált lilahagyma, majd és az egészet pirítósra halmoztuk.

Zellerkrémleves tökmagolajjal

Egy nagyon egyszerű és gyors recept, csupa helyi alapanyagból, télálló zöldséggel és gyümölccsel egy pici citrommal ízesítve. Tetejére egy kevés dió és tökmagolaj. Ha tudtok finom termelői, házi tökmagolajat szerezni, amit már önmagában is öröm kóstolgatni, akkor semmiképpen ne felejtsétek le róla.