Blog

A nagy szakácskönyv ajánló – I. rész

Ahogy az egyik nyári ajánlómban már írtam, szerintem szakácskönyvből soha nem elég. A napokban számoltam össze, hogy már egész szép kis gyűjteményünk van… ötven darab. Klasszikus szakácskönyvek, “lexikon” könyvek…A teljesség igénye nélkül jöjjenek a kedveceink, amiket a legtöbbet forgatunk és amik nélkül szegényebb lenne az életünk és unalmasabbak az étkezéseink.

Blog

Nyári esték – I.rész, közel-keleti kencék

Egyszerű receptek, amihez sem a sütőt, sem a tűzhelyet sem kell bekapcsolni a nyári melegben? Még szerencse, hogy vannak ilyenek. Jól jönnek ekkor a könnyen elkészíthető zöldséges kencék. Jól jönnek, ha nincs kedvünk főzni, ha baráti összejövetelt, kerti partit tartunk. A vendégseregben az eltérő ízek között biztosan mindenki talál magának legalább egyet, ami a kedvére való.

Blog

Föld napja, szezonalitás, hozzátáplálás

A napokban volt a Föld napja (április 22.), ilyenkor minden fórumon szembe jön velünk, hogy mit is tehetünk azért, hogy továbbra is élhető hely maradjon a bolygónk. Persze a legjobb az lenne, ha nem csak ilyenkor gondolnánk a Földre, hanem egész évben – és minden nap úgy élnénk, mintha a Föld napja lenne. Ehhez kapcsolódóan hoztam nektek pár gondolatot, hogy mi miért tartjuk fontosnak a szezonálitást a családi étkezésekben és miért is jó mindez a baba hozzátáplálása során.

Narancsos-currys sütőtökkrémleves

Köszönet az Olimpiának! Olimpia? Most nem a rangos sporteseményre gondolok, hanem az étteremre az Alpár utcában, ahol megajándékoztak minket a zseniális narancsos-currys sütőtökleves élménnyel. Csak ülsz ott és elemzed minden falatnál, hogy ezt meg kell fejteni, mert annyira jó. Utána jó gyorsan ki is kell otthon próbálni…

Cukkinis tészta pirított napraforgómaggal és pecorinóval

Ritkán mondja az egész család elsőre egy ételkísérletemre, hogy “na, ez nagyon finom lett”, de most rögtön bezsebeltem ezt a dicséretet. A férjemtől ez extra bók, mert nem is szereti a cukkinit. Kell ennél több? Remélem Nektek is ízleni fog…Szezonzáró cukkinis tészta mielőtt már most megunnánk a sok sütőtököt (pedig még csak most kezdődik a szezonja).

Currys sült karfiol

Sok változtatáson ment már át a recept, készül tejszínnel vagy kókusztejjel, parmezánnal vagy chedarral. Ami fix az a curry, az a kulcs, nem maradhat ki. Könnyű és gyors vega finomság és sajt elhagyásával és kókusztejjel készítve pedig rögtön vegán változatot kapunk.