Blog

A nagy szakácskönyv ajánló – I. rész

Ahogy az egyik nyári ajánlómban már írtam, szerintem szakácskönyvből soha nem elég. A napokban számoltam össze, hogy már egész szép kis gyűjteményünk van… ötven darab. Klasszikus szakácskönyvek, “lexikon” könyvek…A teljesség igénye nélkül jöjjenek a kedveceink, amiket a legtöbbet forgatunk és amik nélkül szegényebb lenne az életünk és unalmasabbak az étkezéseink.

Blog

Nyári esték – I.rész, közel-keleti kencék

Egyszerű receptek, amihez sem a sütőt, sem a tűzhelyet sem kell bekapcsolni a nyári melegben? Még szerencse, hogy vannak ilyenek. Jól jönnek ekkor a könnyen elkészíthető zöldséges kencék. Jól jönnek, ha nincs kedvünk főzni, ha baráti összejövetelt, kerti partit tartunk. A vendégseregben az eltérő ízek között biztosan mindenki talál magának legalább egyet, ami a kedvére való.

Blog

Föld napja, szezonalitás, hozzátáplálás

A napokban volt a Föld napja (április 22.), ilyenkor minden fórumon szembe jön velünk, hogy mit is tehetünk azért, hogy továbbra is élhető hely maradjon a bolygónk. Persze a legjobb az lenne, ha nem csak ilyenkor gondolnánk a Földre, hanem egész évben – és minden nap úgy élnénk, mintha a Föld napja lenne. Ehhez kapcsolódóan hoztam nektek pár gondolatot, hogy mi miért tartjuk fontosnak a szezonálitást a családi étkezésekben és miért is jó mindez a baba hozzátáplálása során.

Zöldborsókrémes tészta lágy kecskesajttal

A piacozás nekem maga az ihletforrás. Sokszor csak ránézek dolgokra és elkezd összállni a fejemben valami újdonság. Így született ez a tészta is. Amint megláttam (és gyorsan “kiörömködtem” magam a ténytől, hogy ilyen is van a szombati piacon) rögtön be került a kosárba a friss zöldborsó hajtás (mikrozöld), majd csatlakozott hozzá egy kevés lágy termelői kecskesajt és már készülhetett is ebédre a friss, tavaszias tészta.

Fűszeres almatorta

Ha pár éve megkérdeztétek volna, hogy melyik a kedvenc almás sütim, akkor biztosan azt mondom, hogy a nagymamám almás-diós sütije – bármikor meg tudnám enni. Ez a könnyű almatorta viszont pont ugyanúgy levett a lábamról, mint a nagyi sütije.

Citromnádas zöldségek kókusztejben

Rajongunk a thai currykért. Ha jól van elkészítve, valódi ízbomba robban a szájban már az első kanál után. Az erőteljes, éttermekben sokszor igencsak csípős íze miatt az otthoni változat nagyon jó megoldás lehet, ha még csak ismerkedsz a távol-keleti ízvilággal. Egy igazi bababarát, enyhe verziót készítettem most.

Maradékmentő burrito

Mit csináljunk, ha van egy kis maradék hús a hűtőben, amit már nem akarunk megenni? Legyen az gyros hús, sült csirke vagy éppen pörkölt… de említhetjük a maradék rizst is. Ha mindkettő van, akkor az a legszuperebb kombináció. A válasz a szuper gyors tortilla tekercs (burrito), ami mindent elnyelhet.

Almás morzsasüti

Minden nap egy alma, az orvost távolt tartja – tartja a mondás. Ha így a tél végéhez közeledve magában már nem finom az alma, akkor készítsünk vele desszerteket: a lehetőségek tárháza szinte kifogyhatatlan. Jöjjön a világ egyik legegyszerűbb süteménye, a morzsasüti, ezúttal almás változatban.

Rakott édeskrumpli taco fűszeres hússal

Maradékmentésként született eredetileg ez a recept, de a mexikói ihletésű maradék taco husi és pár szem krumpli keveréke annyira ízlett az egész családnak, hogy azóta már többször is elkészítettem. Bármilyen natúr sült husit vagy maradék grillcsirkét fel lehet dobni ezzel a fűszerkeverékkel…