Blog

Stracciatella, ami nem fagyi? – Gasztro kalandozások I. rész

Van, amikor a legjobb vacsora a friss kenyér, vajjal, sonkával, sajtokkal, sok-sok zöldséggel. Amit még ettől is jobban szeretünk, ha ez a kenyeres, sajtos vacsora olaszosra van hangolva. Már lelepleztem magam, hogy rajongunk az olasz ételekért. Na jó az országért is, most pedig már nagyon hiányzik a “dolce vita”. 🙂 Egy olaszos vacsorával legalább bármikor az asztalra csempészhetjük.

De hogy ne csak általánosságban mondjam leleplezem két nagy kedvencünket, ami a burrata és a stracciatella…igen, nem a csokidarabos fagyi, hanem sajt. Friss, lágy, amolyan sose tudok eltelni vele sajtok. Dél-olaszországi kalandozásaink során fedeztük fel ezt a két különlegességet. Nem árt néha a helyi olasz ismerettség, hogy ilyen “csodákat” fedezzünk fel. De azon se lepődjünk meg, ha északon meg csak nem is hallottak róla. Velünk megesett, hogy Toscanaban értetlenül néztek ránk, hogy stracciatella sajt? Na, de mi is ez? Tejszínben úszó lágy mozzarellacsíkok, a burratánál mindez még egy mozzarella burokba beletöltve. Nyami 🙂 A Dining guide-on Gianni még bővebben is mesél ezekről.

Most pedig jöjjön a jó hír, nem kell egészen Pugliáig utazni miatta – igaz, mi bármikor indulnánk 😊 -, de még gourmet boltba sem kell menni, otthon is megcsinálhatod.

Amire szükséged van:

🔸 125 g bivalymozzarella (simával ne próbálkozz, nem lesz íze)

🔸 100 ml hideg (hab)tejszín

🔸 csipet só

Elkészítés:

A mozzarellát tépkedd vagy vágd kis szálakra, darabokra, öntsd fel a tejszínnel és sózd ízlés szerint. Min 2 órára, de legjobb, ha egy egész éjszakára a hűtőbe rakod. Másnap pedig jöhet a finon olaszos vacsora, olajbogyóval, prosciuttoval és főszerepben természetesen a stracciatellával 😉

Olívia annyira szereti, hogy az egész adagot megenné, ha hagynánk. Babáknak a tejszín 11-12 hónapos kortól javasolt, így addig kell várni ennek a finomságnak a bevezetésével.

Ha még több pugliai gasztro kitekintés érdekel, akkor olvasd el Pugliai ízek bejegyzésünket a Kultitastingen. Ha Pugliáról is szeretnél tippeket, ami szerintünk az egyik legjobb olasz régió, akkor keress minket tippekért 😉

https://www.instagram.com/inyencbaba/