Blog

Ottolenghi és az Ő alapanyagai

Szerintem szakácskönyvekből sosem elég. A konyhában a polcon már régen nem férnek el, de ha meglátok valami újdonságot, ami tényleg érdekel, annak nem tudok ellenállni. Éppen inspiráció után kutattam, amikor rábukkantam Yotam Ottolenghi nevére egy receptben. Nem kellett több, vad keresésbe fogtam és csodálkotam, hogy eddig hogyhogy nem hallottam a nevét. Mautner Zsófi a könyvajánlójában úgy fogalmaz, hogy “Ottolenghi az ikon”. Nos, ennek az ikonnak az egyik könyve érkezett meg a túlzsúfolt konyhapolcunkra a napokban. Persze, ha már lúd, legyen kövér. Érkezett mellé még másik két szakácskönyv is 😊 Mindhárom könyvben szuper receptek vannak és nem a levegőbe beszélek, már bőszen teszteljük az új recepteket, és gyártjuk fejben az új ízkombinációkat.


Az első, ahol gyakorlatilag kinyílt az Ottolenghi – Egyszerűen könyv az egy gyors és nagyon egyszerű epres desszert. Eper szezonban meg egyértelmű, hogy azonnal csillogott a szemem, hogy ezt a szumákos epret most rögtön ki kell próbálni. Már elsőre kicsit egyszerűsítettem, mert nem volt kedvem bekapcsolni a sütőt a nyári melegben. Sütés helyett lábasban főztem össze az epreket a fűszerekkel és a cukrot mézre cseréltem, hogy a nagyobb babák is bátran kóstolhassák. Joghurt helyett a felbontott tejszín és kókusztejszín maradékainkat mentettem meg, de az eredeti receptben görögjoghurt szerepel (abból készít egy sűrű, lecsöpögtetett változatot, labneh-et – ha egyszer van kedvetek próbáljátok ki, isteni krémes csoda). Az eredmény tejszínhabbal is finom, üde, egyszerű desszert. Próbáljátok ki, amíg tart az eper szezon, joghurttal reggelire is tökéletes választás.

No, de mi is a szumák és mire jó? Jó ideig nekem sem volt fogalmam. Bő tíz évvel ezelőtt kaptunk egy csomaggal ajándékba, mint gourmet ajándék az ínyenc párosnak. Nem néztük meg mire jó, szegény ott kallódott a szekrényben, de most már tudjuk, hogy sokkal jobb sorsra érdemes. Igazi ízbomba, ez a kellemesen citrusos-savanykás fűszer. Mibe is rakhatjuk? Lilahagymával valami egészen zseniális párosítás. Mehet lilahagyma-petrezselyem kombinációba és szuperül passzol a csirkemájhoz, vagy csak simán lilahagymához egy kevés fehérborecettel és paradicsom salátához adva…no, igen ez a saláta is Ottolenghi érdeme 😊 A szakácskönyvben írja, hogy egy egész nyáron mániája volt ez a saláta és egyik kedvenc hozzávalója a szumák. Szórhatod sajtkrém vagy joghurt tetejére is, keverhetsz belőle za’atar fűszerkeveréket. Szerezd be, nem fogsz csalódni benne, “szumák kalandokra” fel!


Íme az epres-szumákos desszert receptje, ami nemcsak rohanós hétköznapokon állja meg a helyét.

Szumákos eper tejszínhabbal

✅ Mennyi idősen: 1 éves kortól a méz miatt

Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!

✅ Különleges alapanyag: szumák (Spájz rovatban olvashatsz róla)

✅Ínyencbaba recept, amihez használhatod még: za’atar fűszerkeverék, de nagyon finom lesz tőle a lilahagyma (lilahagyma megszórva szumákkal és feldob bármilyen salátát)


Hozzávalók (3 adaghoz):

🔸 300 g eper

🔸 3 tk szumák

🔸 2 tk vanília őrlemény (vagy kb 1/3 vaníliarúd)

🔸 4 tk méz

🔸 1 ek citromlé

🔸 néhány darab friss mentalevél a szárán hagyva és a tálaláshoz

🔸 40 ml víz

🔸 görögjoghurt/tejszínhab/kókusztejszín

🔸 csipet frissen reszelt citromhéj

Elkészítés:

Az epreket felkockázom, összeforgatom a szumákkal és vaníliával (vagy a kikapart magokkal), a citromlével, mézzel, mentával és vízzel. Egy kisebb lábasban addig melegítem amíg bugyogni kezd és utána alacsony hőfokon kb 10 percig rotyogtatom, amíg az eper összeesik és a leve enyhén sziruposság kezd válni. Ha kész szűrjük le a levét és hagyjuk kihűlni. Tálaláskor a felvert tejszínbe/görögjoghurtba keverjünk az eper levéből 2 evőkanálnyit és reszeljünk bele kevés citromhéjat. Ízlés szerint cukorral/mézzel a tejszín/joghurt is ízesíthető. A tejszínre/joghurtra halmozunk az eperből és meglocsoljuk az eper levével. Tetejére frissen aprított mentát szórunk. A maradék eperlevet locsolhatjuk a reggeli joghurtos granolára vagy zabkása tetejére.

https://www.instagram.com/inyencbaba/