Blog

Nyári esték – I.rész, közel-keleti kencék

Egyszerű receptek, amihez sem a sütőt, sem a tűzhelyet sem kell bekapcsolni a nyári melegben? Még szerencse, hogy vannak ilyenek. Jól jönnek ekkor a könnyen elkészíthető zöldséges kencék, amik persze nem a legínyencebb verziók (hiszen magunk is grillezhetjük a paprikát és a padlizsánt, úgy persze még ízletesebb) – de már sokszor próbáltuk ezeket az egyszerűsített, konzervekből készült verziókat és határozottan finomak. Jól jönnek, ha nincs kedvünk főzni, ha baráti összejövetelt, kerti partit tartunk. A vendégseregben az eltérő ízek között biztosan mindenki talál magának legalább egyet, ami a kedvére való.

Próbálkoztunk már itthoni baráti vacsorán tányérszervízzel. Az eredmény? Hiába a finom étel, mégis csalódás, mert nem tudsz a vendégekre figyelni. Azzal vagy elfoglalva, hogy csodaszép tányérokat készíts és közben kimaradsz a beszélgetésből. Jobban szeretjük a “mindent kipakolunk és szedd magad” változatot. Legyen többféle dolog, csipegess mindenből. Sokkal inkább közösségi élményt teremt és nem is kell hozzá sok időt töltened a konyhában. A jó hír, hogy a három kenegetős együtt egy óra alatt bőven elkészíthető – és másnap tálalva is ugyanolyan finom. Ha még marad időnk és energiánk készítsünk hozzá házi lepénykenyeret. Arab kenyérrel az igazi, de csapatival enni sem szentségtörés, nálunk általában az készül hozzá, mert az a legegyszerűbb.

Ezekkel a kencékkel még a hagyományosan húsevő falusi családomat is sikerült levenni a lábáról Olívia egy éves születésnapi buliján. A nagymamám a biztonság kedvéért azért sütött mellé egy adag fasírtot, hogy hátha szükség lesz rá 😊

Ha elsőre Te is inkább megkóstolnád mielőtt beszerzed a hozzávalókat, két helyet is ajánlok hozzá, ahol ezt megteheted. Próbáld ki a Dobrumba hideg mezze válogatását, ahol a különböző  kenegetősöket saját kedvedre tudod összeválogatni. Extra tipp: a három mellé adj még hozzá egy kecske labneh-et za’atarral, az is isteni finom. Leila’s-ban szintén ki tudod ezeket próbálni, ahol kóstolj mellé egy fűszeres csirkemájat. A hummusz és a libanoni fűszerezésű csirkemáj zseniális párosítás.

Sok receptet próbáltunk, ötvöztük azokat, íme a mi verziónk a a három legismertebb közel-keleti kenegetősre. Kínáld őket pitával, arab kenyérrel vagy csak simán kenyérrel, bagettel, adj hozzá friss zöldségeket és máris kész a fennséges lakoma. A hummusz kifejezetten finom uborka- vagy és répahasábbal mártogatva. Ha még van energiád, készíts mellé extraként egy finom marrokói répasalátát (répa, fahéj, dió, friss koriander és petrezselyem). Titkos tipp, Zsana kedvence: hummusz és marokkói répasali.

  1. Hummusz (Csicseriborsós krém)

2. Muhammara (Sültpaprika krém)

3. Baba ghanoush / moutabbal (Közel-keleti padlizsánkrém)

https://www.instagram.com/inyencbaba/