Blog

A nagy szakácskönyv ajánló – I. rész

Ahogy az egyik nyári ajánlómban már írtam, szerintem szakácskönyvből soha nem elég. A napokban számoltam össze, hogy már egész szép kis gyűjteményünk van… ötven darab. A legtöbb közötte klasszikus szakácskönyv: csak recept és ennyi, pont amit egy ilyen könyvnek tudnia kell. De pont annyira szeretjük az olvasmányos és mondhatni “lexikon könyveket”, amikben a sok-sok konyhai tudás rejlik. Előkelő helyen, a nappaliban sorakoznak. Igen, egy jó szakácskönyv igenis olvasmány, jó vele elterülni a kanapén és valamit nassolni, kortyolgatni mellé… talán épp valami olyat, ami az adott könyvből készült. A teljesség igénye nélkül jöjjenek a kedveceink, amiket a legtöbbet forgatunk és amik nélkül szegényebb lenne az életünk és unalmasabbak az étkezéseink.

Yotam Ottolenghi – Egyszerűen

Amikor idén nyáron egy receptben rábukkantam Ottolenhi nevére rögtön tudtam, hogy jobban meg kell ismernem a főztjeit. A “Jeruzsálem” receptgyűjtemény (ami ikonná tette) sajnos épp nem kapható magyarul, ezért egy újabb könyvével kellett beérnem. (Ha véletlenül lapul a polcodon belőle egy példány, de megválnál tőle, akkor nálam kopogtathatsz vele 😊) A frissen szerzett könyv felett érzett örömben rögtön tesztelni is kezdtem, ekkor már írtam is róla. “Szumákos” napokat éltem, mindenbe raktam. Már egy ideje használtam egy libanoni csirkemáj recepthez, de ez a könyv rávilágított, hogy sokkal több ételhez jó. A szumák utáni nagy kalandom a cukkini volt. Az volt az igazi “AHA” élmény…” hú, egy cukkinit így fel lehet dobni?. Igen, a cukkini kalandról is írtam. Mindig külön öröm, ha a férjemet sikerül levenni a lábáról és még nagyobb, ha egy olyan alapanyaggal teszem, amit nem szeret😊

Na, de mi az, amért se Ő, sem én nem rajongunk? Megesszük, ha elénk rakják, de magamtól nem főzök vele otthon. A brokkoli… Régóta halogatom, hogy végre kísérletezzek vele, annyi minden van, amit szeretünk. Ráér még… Aztán szembe jött egy beszélgetés a brokkoliról. Ez volt a szikra, hogy most itt az ideje, törjön meg az átok! Rákerestem milyen fűszer dobná fel, aztán szétnéztem a könyvespolcon. Jé, nézzünk csak bele az Ottolenghibe! Két brokkolis recept. Ummm, az egyik jól hangzik, narancshéj, mogyoró, szójaszósz. Ebből még valami jó is kisülhet. Az igazság, hogy nem sült (csak főtt), de a lényeg, hogy finom lett. Egy már biztos, a történetnek itt nincs vége, meghozta a kedvem, hogy újabb brokkoli kalandokba vágjak bele.

Minket már azzal meggyőzött volna, hogy két “nem szeretem” zöldség is kategóriát lépett, de még sok-sok receptet rejt. Ha szereted a mediterrán, közel-keleti, ázsiai ízvilágot, akkor a Te polcodon is ott a helye.  Változatos ízek, ötletes kombinációk, mellette pedig egyszerű, kényelmes és gyors receptek. Mindent megtalálsz benne a zseniális zöldséges ételeken, húsokon, halakon át a desszertekig. Szerintem pont ilyen egy igazán jó befektetés. Könnyű belépő az ínycsiklandozó ételek birodalmába.

Ferran Adriá – Mindennapi ínyencségek

A könyvespolcunk egyik legrégebbi lakója – még abból az időszakból, amikor csak épp ismerkedni kezdtünk a kulináris kalandokkal. Lehet ennek a könyvnek is szerepe volt benne, hogy most már bátran kísérletezünk. Számunkra egy igazi “főzős biblia” a három Michelin csillagos séf tolmácsolásában. Meg nem válnánk tőle. Ha csak egyetlen szakácskönyvet veszel, ez legyen az!

A gasztronómia koronázatlan királyának első otthoni használatra szánt szakácskönyve. A világ 50 legjobb éttermének első díját ötször is elnyerő El Bulli tulajdonosa, séfje Ferran Adriá, aki a sok-sok díj és elismerés után 2011 júliusában bezárta az éttermet. A könyv az étterem bezárása után született: azokat a recepteket osztja meg, amiket az étterem személyzete evett a műszak előtt, ahogy Ő nevezi a “családi vacsorákon”. 31 menü, 3-3 fogásból. Könnyen elkészíthető ételek, kevés és nem különleges alapanyagokból. Semmi különleges technológia, egyszerű lépések – mégis megdöbbentően különleges ízek. Még Julia Child híres mondata (“aki tud olvasni, tud főzni”) sem állja meg a helyét, ugyanis az alapanyagoktól kezdve a főzés minden lépése képekkel is van illusztrálva a funkcionális analfabéták kedvéért.

Számtalan kedvenc ételünket adja ez a könyv. Pesto? Paradicsomos csicseriborsó? Sokás-mentás zöldborsó ragu? Olívaolajos-mézes narancs? A világ legegyszerűbb kókuszos macaronja, amivel már minden létező vendégségben mindenkit levettem a lábáról? Nem túlzás: eddig még mindenhol elkérték a receptet. Egyik ismerős kislány csak annyit mondott, “Apa, ez olyan finom, hogy belehalsz, ha megkóstolod!” A gyerekszáj ezúttal sem téved. Igen, ez mind Ferran Adriá. Egyszerű, de ugyanakkor letisztult, kifinomult receptek a mediterrán konyhából. A világ egyik legjobb séfjének a tolmácsolásában.

Rossz hír: könyvesboltban nem kapható. Jó hír: Jófogáson és Vaterán láttam belőle néhány példányt 😉

https://www.instagram.com/inyencbaba/