Blog

A nagy szakácskönyv ajánló – III. rész

Szakácskönyv, ami nemcsak receptek gyűjteménye, hanem sok-sok olvasnivaló, konyhatechnológiajöjjenek ezek

Heston Blumenthal otthon

“Izgalmas és praktikus receptek a kísérleti gasztronómia mesterétől”, receptek és konyhai mindentudó a molekuláris gasztronómia megszállottjától. Ha megkérdeznétek melyik szakácskönyvünkből tanultam a legtöbbet a gasztronómiáról, akkor rögtön Blumenthal könyveit mondanám. A könyv egyértelműen azoknak szól, akiket nemcsak a “hogyan főzd meg”, hanem a “miért éppen úgy főzd meg” is érdekel. Heston egy valódi megszállott, aki képes akár százféleképpen megfőzni ugyanazt az ételt, hogy megtalálja a tökéletes módszert. És ha kipróbálod amit javasol, akkor pl. Te sem fogod soha többé vízben főzni a spárgát csakis zsiradékban párolni, és mindig sóoldatba dobod majd a halat elkészítés előtt. És még jó pár szokás Rád fog ragadni….

Mire számíthatsz? Kezdjük az alapoktól! Mi az íz és mi a zamat? Hol és hogyan érezzük az ízeket? Mindenről részletesen és érthetően. Miért jó az alaplé? Milyen eltérő módon nyerhetjük ki egyes ételek zamatait, hogyan fokozhatjuk, hogyan párosíthatjuk? Kipróbálnád a sóban pácolást, füstölést… vagy tudni akarod, hogy mihez milyen olajat használj? Ha kicsit is érdekelnek ezek a konyhai huncutságok, hogy mi miért történik főzés közben, akkor ennek a könyvnek a lapjain megtalálod a választ. Konyhai mindentudó a gasztronómia rabjától, aki a kezdetekben maga is könyvekből tanult főzni.

Klasszikus, különleges, néha kicsit meglepő ételek, de a legtöbbnél nincs szükség semmilyen bonyolult konyhai tudásra. Néhány apró trükk, amelyek ha a mindennapjaink részei lesznek egészen megváltozhat a főzésről, alapanyagokról alkotott elképzelésünk. Egyre izgalmasabb ételek születhetnek… ne adj isten elindulunk a kísérletezés izgalmas útján.

Ha csak a recepteket nézzük: a legtöbb rövid és semmilyen bonyolult technológiát nem igényel az elkészítése. Carbonara, lasagne, majonéz receptek… Blumenthal módra. De, ha kísérletezőbb kedvű vagy, akkor vele együtt eredhetsz a tökéletes (háromszor sült!) sültkrumpli vagy melegszendvics nyomába, esetleg elmélyülhetsz a helyes tésztafőzés rejtelmeiben (Igen, sajnos a nagyid akitől tanultad sem tésztát sem rizst nem tud jól főzni… kell egy kis segítség. És ha már tanulunk, akkor pont a nagyoktól érdemes). Persze néhány trükkös fogást és nem egészen megszokott receptet is elrejtett benne a merészebbeknek 😊 Whyskys gumicukor, zöld borsos mangóterrin? Kipróbálnád?

Kocsis Dóra – Zero waste konyha – Helyi, idény, vegetáriánus

Öt éve, amikor mi is világkörüli útra indultunk még nem sok olyan utazó volt hazánkban, aki ilyen földkerülő akcióba fogott. Ismertük a „hasonszőrűeket”. Így ismertük meg Dórit és Edvárdot is (a csomagoló listánkat is részben az Ő tanácsaik ihlették), akik utazásaikon szerzett tapasztalattal felvértezve a zero waste (=hulladékmentes) utazás és életmód felé fordultak. Tapasztalatikat a Talpalatnyi történetek blog oldalon osztják meg, Dóri pedig mert még nagyobbat álmodni és az életmódjuk során kikísérletezett recepteket egy vaskos könyvben gyűjtötte össze. A könyv megszületésében kis részben mi is asszisztálhattunk Ábellel tesztelőként, így már nagyon vártam, hogy kézhez kaphassam.

Vaskos kis csomagot vehettem át. Az első több, mint 100 oldalon is nem találsz recepteket, hanem rengeteg hasznos információt arról, hogy mennyi előnnyel is jár ez az életmód. Miért helyi alapanyagok? Miért nem érdemes követni az élelmiszerdivatokat? Miért nem találsz chiamagos, kesudiós, avokádós vagy más divatos élelmiszerrel készülő receptet a könyvben? De mivel helyettesítsük? Sok esetben van hazai alternatíva, egy-egy alapanyagról való lemondás pedig inkább indítson el egy felfedező, kísérletező úton. Ismerjünk meg új alapanyagokat, régebben használt csak azóta “kiment a divatból” gabonákat, fűszereket, módszereket. Nem mellékesen csökkentsük jelenős mértékben az ökológiai lábnyomunkat is.

Személyes történeteket is találsz benne: hogyan lett Dóri vega. Mi a zero waste, tippek hogyan tudsz Te is így vásárolni, tippek hogyan ments meg kidobásra szánt élelmiszereket. Buktatókról, dilemmákról, lelkiismeretfurdalásról.

Ezek után biztos megfordul az ember fejében, hogy ugyan már… semmi külföldi alapanyag? Semmi trendi? Mit lehet így főzni? Erre kapsz választ a négy évszak szezonális receptjeiben. Ugyanis csöppet sem unalmas „magyaros” konyha amit kapsz, hanem tele van üde nemzetközi színfoltokkal. Mexikói, dél-amerikai, ukrán, grúz, nepáli, indiai konyha remekei kelnek életre az adott évszak ízeiben és színeiben csupa hazai alapanyagra támaszkodva. Sok-sok fantáziával megalkotott, ízekben gazdag ételek.

Az őszi receptek közül a családi kedvenc a babos-édeskrumplis empanada lett. Empanada-t előtte még soha nem csináltam, de még egy kétéves segítségével is megéri nekifogni, ha utána napokig minden étkezésnél mondogatja, hogy „kérsz empanáádááát” 😊

Érdekel a környezettudatosabb életmód és étkezés? Kíváncsi vagy milyen egy dél-amerikai zöldségleves, vagy a csalánleves, esetleg indián kukoricakenyér… vagy egy vega burger érdekel? Készítenél otthon növényi tejet, joghurtot, almaecetet? Ha ezek valamelyikére igen a válaszod, akkor a Te polcodon is ott a helye Dóri könyvének.

Rossz hír: a napokban osztotta meg Dóri, hogy a könyv első kiadásának összes példánya elkelt. De ne szomorkodj, már most előrendelheted és tavasszal kézben is tarthatod.

+1

Giorgio Locatelli – Ízek Itáliája

Megrögzött olasz konyha és Itália rajongóknak, azaz olyanoknak mint én 😊 “Tankönyv haladóknak, kézikönyv séfeknek”, nem egy egyszerű receptgyűjtemény, hanem az alapoktól kezdve kézen fogva vezet, magyarázza el az olasz ételek trükkjeit. Titkok arról, hogyan érdemes kombinálni az alapanyagokat, hogy a legtökéletesebb ízeket, aromákat kapjuk. Ötletek, hogyan lehet egy hagyományos ételt új élettel megtölteni. No, erről aztán tudnának mesélni más olasz séfek is. (A Séfek asztala Netflix sorozatban meséli Massimo Bottura, hogy az újragondolt tortellonija, amint 6 tortelloni menetel az alaplében, milyen megrökönyödést váltott ki az olaszok körében. Aztán elfogadták, megszerették, Bottura pedig egy csapásra ismert és elismert lett).

No, de vissza a könyvhöz: ha nem vagy megrögzött olasz konyha rajongó, akkor ne ez legyen az első könyv amire beruházol. Megrögzött Itália rajongóknak viszont alapdarab lehet. Kutatnád a tökéletes pesto, lasagne, pizza, focaccia, bolognai ragu titkát, akkor ne fogd vissza magad: ott a helye a polcodon! Strapabíró polc legyen, vaskos kis kötet 😊

Ne hagyd ki az ajánló első és második részét sem!

https://www.instagram.com/inyencbaba/