Rögtön egy jó hírrel kezdem: a választás csak rajtunk áll. Édességevő vagyok, rajongok az édes ízekért. Nálam egy tökéletes ebéd vagy vacsora megkoronázása mindig a desszert vagy azt is mondhatnám, hogy a desszert az “külön polcra megy”, annak mindig van még hely. Az év végén bőven hódolhatunk az édesség iránti rajongásnak. Nálunk a karácsony utáni szülinapok miatt az év végi nassolás még egy kicsit kitolódik. Ki látott már szülinapot torta nélkül? Nos, nálunk már legtöbbször nincs. Bármennyire is szeretjük a finom házi sütiket, addigra már eltelítődünk és sokszor egy szelet süti is bőven elég ünneplésnek. Elvégre azon is elfér egy gyertya 😊
Karácsony egyenlő sok-sok süti. De mit tegyünk, ha szeretjük az édességet és nem akarunk cukorsokkot kapni az év végén sem? Nálunk az alábbi a sütemény felhozatal: mézeskalács, amiből készülhet baba és felnőtt verzió, sokági eláll, még január végén is bőven szokott akadni a dobozban. Leginkább az illata miatt sütöm, plusz Olíviával már egész jó kis „buli” a szaggatás. Ő teszteli a tésztát…. amitől próbálom visszatartani, csupa liszt minden, jó móka 😊 Kettes számú desszertnek veszek bejglit valamelyik jobb pékségben, mondván a szüleimnél úgyis lesz majd, de a karácsonyi hangulathoz hozzátartozik. A harmadik édesség pedig Szenteste vacsora után kerül az asztalra. A légiesen könnyű és megunhatatlan gesztenyés pohárkrém már hagyomány, anélkül pont úgy nincs karácsony, mint ahogy Kevin nélkül sem. Amellett, hogy finom, azért is jó, mert azonnal elfogy, így garantáltan nem fogunk napokig rájárni.
Valahogy így próbáljuk túlélni a karácsonyt hármasban, kicsi süti, az igazi klasszikusok, hogy a lakásban terjengő narancs, fahéj, mézeskalácsfűszer illatából is tudjuk, hamarosan jön a Jézuska. A kis csendes karácsonyunk után pedig nekivágunk a nagycsaládos ünneplésnek. Ott már jön a süti bőven, nagy a család, mindenkire gondolni kell, hogy ne pont a kishugi vagy apa kedvence maradjon le. Valahogy mindet egyszerre meg akarod kóstolni… zserbó, bejgli, hólabda (hogy csak a klasszikusoknál maradjunk). Túl az első kóstoláson, megmaradok a kedvencnél, a többi napon már csak abból szemezgetek. Valahogy pont úgy vagyok a karácsonyi sütievéssel, ahogy a közgazdaságtani alapoknál megtanultam, maximalizálod az összhasznod és utána már csak lefelé van, csökken a határhasznod. Eljön a pont, amikor már érzed, hogy több süti az nem egyenlő több örömmel. Na, ezért már megérte közgazdásznak tanulni 😊
Nálunk ilyen a karácsony, először jön a mértékletes hedonizmus, ami átcsap egy kis habzsi-dőzsibe és utána gyorsan lecseng. Szülinapi torta? Egyetlen süti is pont elég lesz, de lehetőleg az legyen a kedvenc mangós-csokis lávasütim 😊
A megoldás kulcsa szerintem abban van, hogy ne érezzünk bűntudatot, hogy az adventi időszakban több édességet fogyasztunk. Lehetünk erősek és tilthatjuk magunktól és a gyerekektől az édességet, de az csak frusztrációt okoz. A tiltás következménye pedig sokszor az utána következő mértéktelen evés. Most nem látnak, gyorsan elszaladok még egy bejgliért. Ne bánjuk, hogy az év utolsó néhány napjában a gyerekek többet nassolnak, ha az év többi részében rendesen esznek. Legyünk mi a példa, ha az év egészében az egészséges desszertek szerepelnek az étlapunkon és a azoknak megvan a helye és ideje a család napjaiban, akkor nem azon kell aggódnunk, hogy cukorfüggő gyerekeket nevelünk. A kulcs a minőségi desszert és az év vége pedig lehet a szabad élvezetek helye.
Összeszedtem nektek néhány nagyon egyszerű és cukorcsökkentett vagy éppen -mentes desszertemet. A datolya kiváló édesítő, használjuk bátran. Szerepel a csokis-narancsos kekszben is. A karácsonyi nassolnivalóknál pedig nyugodtan helyezzük a hangsúlyt a fűszerekre. A napokban almatortát sütöttem és az almát mézeskelácsfűszerrel forgattam át. Tadááám, egy egyszerű süti és máris karácsonyi. A többi süti mellé pedig egy jótanács: ahogy a csokis-narancsos keksz receptemben is írom, felezd, de legalább csökkents kétharmadára a receptben eredetileg szereplő cukormennyiséget és legtöbbször még úgyis pont elég édes lesz. A szervezetednek pedig máris tettél egy nagy szívességet.
Extra tipp, ha kerülni akarod az édességeket, utazz Ázsiába. Ott teljesen más desszert kultúra van, mint nálunk, az éttermekben nem (vagy alig) találunk nassolni valót az étlapon. Nem fognak sütikkel bombázni. Eddig egyszer fordult elő, hogy a karácsonyt a családunktól távol töltöttük – a karácsony nekünk itthon családi körben az igazi – és két Ázsiában töltött hónap után már igencsak vágytunk egy jó sütire. Szerencsénkre a Szentestét épp Luang Prabangban töltöttük, ahol találtunk egy nyugati stílusú cukrászdát és meglephettük magunkat egy igazi desszerttel karácsony alkalmából. Milyen jó, hogy francia gyarmat volt Laosz!
A receptekért kattints az adott desszert nevére!
Nálunk ez már összeforrt a Szentestével. Nem is kérdés, hogy mi lesz a desszert a karácsonyi vacsora végén. Könnyű, légies, pont ahogy a gesztenyét nehezen tudjuk elképzelni. Ha van habszifonod, feltétlenül próbáld ki!
Csokis-narancsos keksz (finomítottcukor-mentes, gluténmentes)
Narancsos-mandulás-csokis, az ötfűszer keveréktől kellemesen fűszeres, nem lehet neki ellenállni! Igazi karácsonyi íze van. “Az élet túl rövid ahhoz, hogy azon gondolkozz mennyi kekszet ettél ma!” Mondja Christina Tosi new yorki cukrász séf a Netflix sorozatban. Ezzel a finomítottcukor-mentes keksszel talán nincs is ok aggodalomra.
Mézes-mézeskalácsfűszeres sült alma
Az eredeti recept az egyik kedvencetek volt az előző téli szezonban. Tegyetek egy próbát a karácsonyi verzióval is.
A fahéj helyett rakjatok bele ugyanannyi mézeskalácsfűszert minden más változatlan. A tejszínhabba pedig nem kell extra kardamom, a legtöbb fűszerben már úgyis van.
A saját fűszerkeverék szerintem sokkal finomabb. A frissen őrölt fűszereknek intenzívebb íze van és, ha valamit nem szeretsz, azt kihagyod, amit pedig igen, abból rakhatsz bele pluszban. Nekem egy kis extra kardamommal lesz tökéletes, íme ezek az arányok.
Házi mézeskalácsfűszer:
- 1 ek őrölt fahéj
- 1/2 ek őrölt gyömbér
- 1/4 kk frissen reszelt ️szerecsendió
- 1 kk tisztított zöld kardamom mag
- 1 db csillagánizs
- 1/2 tk szegfűszeg
- 1/2 tk szegfűbors
A darabos fűszereket porrá őröljük és átszitáljuk, hozzákeverjük az őrölt fűszereket is. Légmentesen záródó üvegben tároljuk, úgy sokáig megőrzi az aromáját.
Datolyagolyó (cukormentes, gluténmentes)
Az igazi gyerekbarát desszert, datolyával és olajos magokkal. Mostanában is nagy kedvencetek. Csempésszünk bele egy kevés kardamomot, ami nagyon jól áll a datolyának és máris ünnepi íze lesz.
Csokimousse (vegán)
Bármikor jó ötlet. Mivel a téli időszak nem pont a szeder évszaka, így hagyjuk ki (hacsak nem lapul a mélyhűtőnkben egy dobozzal) és helyette jó bőven szórjuk meg durvára aprított pisztáciával. (Ha kihagyjuk a gyümölcsöt a csoki mennyiségét csökkentsük 50g-ra).