Blog

A tökéletes sültkrumpli nyomában

Emelje fel a kezét, aki nem szereti a sültkrumplit! De most őszintén…van, aki nem szereti?

“Én azt mondom, ha valaki igazán szereti a krumplit, rossz ember nem lehet.” (A. A. Milne)

A sültkrumpli szerintem igenis finom. Bármennyire is próbáljuk magunkat meggyőzni, hogy nem finom (mert nem egészséges), attól még finom. Ha akad is olyan felnőtt, aki nem szereti, gyerek szinte biztosan nincsen. Kisgyereknek pedig különösen nem jó a sok-sok olajjal készülő krumpli. Ezzel a nem olajban tocsogó verzióval pedig a kisebbeket is bátran kínálhatjuk, nem lesz fájó pocak.

Az első tényt tehát szögezzük le: finom. A második pedig az, hogy a közhittel ellentétben egészséges is lehet. No, de hogyan?

Évekig száműztem a konyhánkból a sültkrumplit – nem bírom, ha olajszagban úszik a lakás. Sültkrumplit így csakis étteremben ettük, általában hamburger mellé, mert ahhoz tényleg nélkülözhetetlen. Igen, vannak már kevés olajjal működő olajsütő csodák sok-sok éve, meg a szuper újdonság a forrólevegős sütő, de én még egy kütyüt már nem tűrök meg a konyhában, van épp elég 😊

De a szakácskönyvek lapozgatása meghozza a kísérletező kedvet. Az ihletforrás ezúttal is ki más lenne, mint Heston Blumenthal és egyik könyve a “Tökéletesség nyomában”. Lássuk, hogyan álljunk neki a tökéletes sültkrumplinak.

  1. Először kutassuk fel a megfelelő burgonyát. Blumenthal a krumplik szárazanyagtartalmával kísérletezve jutott el a megfelelő fajtához. A nyertes a Maris Piper. Micsoda? Jah, hogy nálunk általában csak sima krumpli, hangzatosabb nevén rózsa és sárga krumpli van a piacokon? Melyik legyen a nyerő? Egyszerűbb dolgom volt, ebből a kettőből kellett kikísérleteznem a nyertest. Jelentem, a sárga krumpli sokkal jobban pirul.
  2. Jöhet a sütés… süssük meg háromszor – úgy lesz az igazi. Ha mégse, akkor legalább főzzük meg először és utána egyszer süssük meg. Hogy ez miért is működik? A főzés során a krumpli külsején apró repedések keletkeznek, ahová az olaj beszivárog és attól lesz kívül szuper ropogós, míg belül omlós puha marad. Mivel a háromszor sütésnél ez jóval egyszerűbb, nálam nyert ez a verzió. Először főzés, aztán jöhet a sütőben sütés, kevés zsiradékkal.

A tanultak fényében kicsit egyszerűsítve, egyszerű háztarási körülményekre adaptálva, íme nálunk így készül a “tökéletes” sültkrumpli. A különbség pont annyi a mirelit hasábburgonya és eközött, mint egy mirelit pizza és egy olasz pizza között.

Hozzávalók:

  • sárga krumpli
  • néhány evőkanál olívaolaj

A krumplit alaposan átsúroljuk majd meghámozzuk. A héját félrerakjuk. A krumplikat hosszanti hasábokra vágjuk. Nagyobb krumplikat kb. 8 hasábra érdemes vágni – nem kell, hogy túl vékony legyen. Átmossuk folyó vízben, hogy a keményítő tartalma minél jobban kioldódjon. Amikor már tiszta a víz, akkor sós vízbe felrakjuk főzni és érdemes hozzátenni a krumpli héját is főzéskor. (Sok-sok ízanyag van benne, finomabb lesz a végeredmény.) Forrástól számítva addig főzzük, hogy a krumpli megpuhuljon, de még ne essen szét (kb. 8-12 perc). Lecsöpögtetjük, hagyjuk néhány percig száradni, majd összeforgatjuk néhány evőkanál olívaolajjal. Nem kell sok, csak pont annyi, ami egyenletesen bevonja (4 krumpli kb 2 ek olívaolajat vesz fel). A sütőt 200 fokra előmelegítjük és kb 50 percig sütjük a krumplikat. Ha elkészült már csak sóznunk kell.

Extra tipp:

  • A friss meleg krumpli tetejére morzsoljunk jó sok feta sajtot, zseniális köret lesz. Grillcsirkéhez, salátával valami fenséges.
  • Olívaolaj helyett kacsazsírral is nagyon finom, teljesen más ízvilág, azt is érdemes kipróbálni.
https://www.instagram.com/inyencbaba/