Blog

“Nem ízlik? Kóstoljuk újra” kísérleteim a céklával

Ha néhány éve megkérdeztetek volna, hogy milyen zöldségeket nem szeretek, elsők között szerepelt volna a cékla. Nem a megtűrt, hanem a tényleg nem szeretem kategóriában. Hol van most? Átkerült a szeretem kategóriába.

Sokat kellett vele dolgoznom, de nem adtam fel. Miért nem szerettem? Gyerekkoromban otthon valahogy soha nem ettük, nincs is róla emlékem. Mit ismertem utána? Ecetes céklát, meg persze ott van az oroszok levese a borcs… de azt se kedveltem meg. Étteremben egy-egy jól eltalált fogásban viszont ízlett. Kihívás elfogadva. Induljunk a nulláról: én bizony most megszeretem a céklát!

Ebből is látszik, hogy a szeretem vagy nem szeretem dolog mennyire tanult dolog, az emlékeinknek van benne döntő szerepe. Ha a család nem szeret valamit (nem eszi) akkor mi elkönyveljük, hogy mi sem szeretjük, nem esszük. A kulináris örömöket leginkább az agyunknak köszönhetjük. Kutatásokat végeztek rá, hogy az Alzheimeres betegek sokszor kezdenek olyat enni amit korábban nem… holott az ízlelésük nem változik, csak az emlékezetük.

A baba és gyerekkor tehát jó kiindulópontnak tűnik. Az adott ételről még nincs emlékünk. Nem ízlik? Kóstoljuk újra. Ugyanúgy és másként is. Lényeg, hogy ne adjuk fel, legyünk kitartóak. Mázlim van, hogy nemcsak saját magamon, hanem két gyerekemen is kísérletezhetek.

Jöjjön tehát az elmúlt hónapok egyik nagy kihívása: a cékla. Szuper alapja a kísérletezésnek, mert nemcsak olcsó, hanem hosszan szedhető frissen (májustól egészen novemberig) és még jól is tárolható. Jó sokat lehet vele kísérletezni 😊

Lássuk mi az, ami a nem szeretem földes ízét számomra megszelídítette?

 • sütés – a karakteres földes íz helyét átveszi egy kellemes édeskés íz
 • minél kisebb, annál finomabb – válasszuk a zsengébb, frissebb darabokat
 • színes céklák – sárga, cirmos csak néhány változat belőle. Próbáljuk ki, mindnek más íze van és ezek kevésbé karakteresek, mint a normál változat.

Ízpárosítások, amik remekül állnak édeskés, földes ízéhez:

 • sós ízek: feta, kecskesajtok, kék sajtok, ricotta, mozzarella
 • citrusok: citrom, narancs, lime leve és héja is mehet
 • dió, olajos magvak közül számomra ez passzol leginkább
 • zöldfűszerek: bazsalikom, kakukkfű, rozmaring
 • sárgarépa, zeller, karfiol
 • étcsoki

Igen, megszerettem, lelkesen ette a céklás próbálgatásokat az egész család és szomszédság. A legjobbakat veletek is megosztottam:

 1. Cékla-zeller gratin ricottával és narancsos diómorzsával
 2. Kecskesajtos tarte színes céklákkal
 3. Céklás-banános-csokis muffin
 4. Céklás-csokis süti
https://www.instagram.com/inyencbaba/