Blog

A legjobb utazós kajáink

Hosszú ideig az utazásainkon soha nem főztünk – mondván: mi most pihenünk, együnk étteremben. Aztán jött a világkörüli út, ahol ez már igencsak megterhelő lett volna, így elkezdtünk utazás alatt is főzni. Mit? Legfőképpen olyan ételeket, amit akár egy hostel vagy holiday park konyhájában, minimális alapanyagból akár egy bicskával és egy lábassal is meg lehet oldani. Az akkori kedvencek máig megunhatatlanok, a lista pedig egyre bővül. Alakul a gyerekekre és utazási formára “szabva”. A főzéseink nagy titka a kis utazó fűszerkészlet, amiről már többször is írtunk (legutóbb nyáron a Kultitastingen).

Laghi di Fusine, Olaszország

De mik a nagy kedvencek? Tészta nálunk bármikor jöhet, az utazáson pedig elővesszük azokat, amikhez tényleg alig kell valami. A tortillával ehető kencék pedig (legyen szó arabos, görög vagy mexikói vonalról) erősen felzárkóztak a tészták mellé.

Tészta, fokhagyma, paradicsomszósz, bazsalikom, sajt. Bárhol, bármikor.

Port de Pollenca, Mallorca, Spanyolország

Nálunk mindkét gyerek hatalmas adagot képes magába lapátolni belőle. A fatteh az a csicseris „jolly joker” mártogatósunk, ami ízre majdnem hummusz – de nem kell pépesíteni, vagyis nincs maszatolás és nettó 5 perc alatt elkészül. Római köményt rejt az utazó fűszeresünk, a tahinit ilyenkor pedig kihagyjuk, anélkül is nagyon finom.

Zánka, Balaton
  • Petrezselymes tészta (aglio, olio e peperoncino… ahogy az olaszok mondják)

A tészta, amit egy filmből (A séf) lestünk el. https://www.youtube.com/watch?v=CzpVmyzbYLg Majdnem akkor este, a film közben nekiláttunk elkészíteni, annyira megkívántuk. 😊 Igazi alacsony költségvetésű kaja: tészta, petrezselyem, fokhagyma, chili, olaj. Mostanában nálunk kicsit “feketelistán” van, mert az egyik gyerekünk nem nagyon hajlandó zöldfűszert enni az ételben (ha látszik), csakis frissen magában.

Az elkészítés rémesen egyszerű. Vegyünk egy jó nagy adag fokhagymát (5-6 gerezdet mi simán belerakunk), aprítsuk és pirítsuk olívaolajon amíg illatozni kezd. Dobjunk bele ízlés szerint aprított chilit (ha gyerkőcnek is megy, akkor majd a végén szórjuk meg csak a saját adagunkat) és amint kész a tészta forgassuk össze. Egy jó nagy csokor frissen aprított petrezselyemmel szórjuk meg és ízesítsük pár csepp citromlével. Ne tévesszen meg a puritánsága, mennyeien finom. 😊

Amivel még az ausztrál vendéglátóinkat is levettük a lábukról. A pikantériáját egy kevés borecet adja, de ha az épp nincs kéznél, anélkül is tökéletes, mehet bele helyette még pár csepp citromlé. Ha Olaszországban járunk, akkor az aszalt paradicsom szinte kötelező kellék, de ha olyan helyen vagyunk, ahol épp nem tudunk szerezni (üveges verzió kb. minden supermarketben kapható), akkor csak dobjunk bele sok-sok mozzarellát.

A honlapon egy kicsit felturbózott verzió van fent, de utazáson ezt egyszerűsítjük. Tészta, vaj, sok-sok sajt, fokhagyma – nem kell semmi más. Persze nyugodtan mehet bele extra zöldség, petrezselyem – ha tudunk venni.

Bach, Wörthersee, Ausztria
  • Görög kencék husi nélkül

Vega gyros szendvics? A répasali és a fetakrém önmagukban is nagyon finom és laktató mártogatósnak. Szeleteljünk hozzá friss paradicsomot, olajbogyót és már kész is.

A füstölt sajtos répasali és a fetakrém receptjét a görög gyros receptben találjátok.

  • Mexikói tortilla

Keverd be a fűszert otthon és vidd magaddal. Ha pedig mégsem, akkor só, bors tuti mindenhol akad. A kukorica salsa is mehet kis egyszerűsítéssel, friss koriander/petrezselyem nélkül. A tortillába a hús, kukorica mellé bőven pakoljunk reszelt sajtot, paradicsomot, tejfölt és már tekerhetjük is.

A husi és a kukorica salsa receptjét a mexikói taco receptnél találjátok.

  • Gyors bolognai

Az igazán finom bolognai szósz ugyan órákon át rotyog, de még egy gyorsított verzió is sokkal jobb, mint a bolti, ha csak pár percünk van. Pirítsunk le hagymát, fokhagymát vajon (vagy olajon), adjuk hozzá a darált húst meg bőségesen a reszelt sárgarépát, majd amikor a hús átsült öntsük fel paradicsomszósszal. A répától kellemesen édeskés lesz, minden gyerek szereti. A tetejéről egy jó nagy adag sajtot azért ne felejtsünk le.

Ezek a kedvencek, amiket a család minden tagja mindig örömmel eszik és egy tartalmas, fárasztó nap végén gyorsan elkészülnek és pont olyan gyorsan fel is töltenek kellő energiával.

https://www.instagram.com/inyencbaba/