Mindig kicsit szomorkásan engedem el a nyarat, “ennek is vége van”, pedig ősszel is szuper dolgok kerülnek az asztalra. Az ősz elején még bőségesen el vagyunk látva zöldségekkel, gyümölcsökkel, rengeteg finomság készülhet belőlük, de nekem ilyenkor az igazi kedvenceim a levesek. Minden nap tudok levest enni, ha pár napig nincs, mondjuk egy nyaraláson, akkor már nagyon hiányzik.
Összegyűjtöttem Nektek a régebbi receptekből az őszi-téli leveseket. Van közötte sok-sok krémleves, de egytálételnek is beillő tartalmas, húsos leves is. A krémlevesek a kedvenceim, szerintem ez minden gyerekes anyukának igazi “jolly-joker”, mert ezek igazán gyorsan elkészülnek és egy-egy hűtőben kallódó zöldséget is jól meg lehet vele menteni. Kevés az időd? Krémlevesre fel!
Egytálételek
1. Harira – marokkói paradicsomos csicseriborsóleves
Egy igazi villantós leves, amivel a családot, barátokat leveheted a lábáról. A bárányhús, az egzotikus fűszerek és a csicseriborsó miatt garantáltan nem hétköznapi kaja. Ez a marokkói leves pontosan ugyanazt tudja, mint egy finom gulyás – csak éppen teljesen más ízvilággal. Tartalmas, sűrű leves – vagy (pita)kenyérrel tálalva egy teljes értékű egytálétel. Ha nem kapsz bárányhúst, nyugodtan készítsd el sertésből – de ha ízlik, próbáld ki legközelebb báránnyal is, minőségi ugrás lesz!
2. Katong laksa (Utazásunk ízei IV. rész – Szingapúr)
Ha szereted az Ázsiai konyhát, akkor ebben garantáltan nem fogsz csalódni. A leg-leg-legjobb étel, amit valaha ettünk. Kezdő ázsiai utazókként rögtön elsőre beleszerettünk ebbe az aranysárga kókusztejes levesbe – annak ellenére, hogy egy kifejezetten csipős verzióval kezdtünk. Folyt a könnyünk (és már nem csak a 40 fokos hőségtől izzadtunk), mégis mosolyogva néztünk össze: “hűha, ez nem semmi”. Első ránézésre nem könnyű, de ha megvan a curry pasta hozzá, utána már gyerekjáték. Készítheted egész évben, de hűvösebb időben az igazi.
Őszi-téli krémlevesek
1. Narancsos-currys sütőtökkrémleves
Talán az első olyan receptem volt, amikor egy étteremben kóstolt ételt próbáltam otthon reprodukálni. Csak ülsz ott és elemzed minden falatnál, hogy ezt meg kell fejteni, mert annyira jó. A valaha volt Olimpia étteremben ettem és utána kísérleteztem ki otthon. Az őszi-téli szezon állandó vendége a konyhánkban.
2. Sütőtök-sárgarépa krémleves, karamellizált tökmaggal
Az a jó sütőtökben, hogy a végtelenségig lehet variálni. Most egy jó adag sárgarépát pakoltam mellé és izgalmas fűszereket. Ha úgy érzed sok a fűszer, akkor csak készítsd gyömbérrel és szerecsendióval úgy is kellemes és a gyömbérrel egy jó kis melengető levest kapunk.
3. Őszi zöldségkrémleves fahéjas almával
Unalmas krumpli, répa, alma… vagy izgalmas őszi krémleves? Utóbbi mennyivel jobban hangzik! Az alma és fahéj mindig nyerő páros, a paradicsom mindenhez csak hozzáad az umami ízével és a többi pedig már csak egy kis extra hozzá, hogy az egész több legyen részek összegénél és izgalmas levessé álljon össze.
4. Fahéjas almakrémleves, pirított dióval és mazsolával
Mi az a gyümölcs, ami biztosan mindenkinek van otthon? Bizony az alma! Az alma, fahéj és dió szuper hármasát ezúttal egy meleg krémlevesbe pakoltam bele. A selymes, meleg almalevest egy a pirított dió roppanóssága és a rumos mazsola teszi különlegessé.
5. Zellerkrémleves tökmagolajjal
Ez egy nagyon egyszerű és gyors recept, csupa helyi alapanyagból, télálló zöldséggel és gyümölccsel valamint egy pici citrommal ízesítve. A „mi kerüljön a tetejére?” kérdésnél a dió adta magát: zeller és dió mindig remek páros. Kóstolgatás közben viszont rájöttem, hogy egy igazán finom házi tökmagolaj is jól passzol hozzá.
6. Sárgarépa-krémleves répa chipsszel
Ez az a leves, amit egész évben készíthetünk. Igazi minimalista leves néhány hozzávalóból. Hogy mivel dobjuk fel, az ízlés és hangulat kérdése. Nálam most színes répákból készült répachips, tejföl és chili került a tetejére. Próbáljátok ki a színes répákat, mindegyiknek egy kicsit más íze van, így plusz ízt adnak a leveshez.
7. Kukoricakrémleves feta sajttal
A kakukktojás leves, ami a kukorica miatt a nyárra hajaz. Nyáron készítsük a levest friss, főttkukoricával, máskor pedig kapjuk elő a fagyasztóból a morzsolt változatot vagy pattintsunk ki egy dobozosat és már rotyoghat is a nyári emlékeket előcsalogató kukoricaleves. Az édességét néhány csepp lime lével és morzsolt feta sajttal szelídíthetjük meg. Nekem ettől a kis savas, sós ízjátéktól lett pont tökéletes.
8. Narancsos-currys vöröslencse leves
Igazi “jolly joker” kamrakincs. Gyorsan lehet belőle, leves, főzelék, curry én sokszor nyúlok hozzá, ha valami gyorsat szeretnék készíteni. Amellett, hogy rostban/fehérjében/vitaminokban és ásványokban gazdag, a többi hüvelyeshez képest sokkal könnyebben emészthető, nem puffaszt.
Tartalmas levesek
1. Édeskrumplis csicseriborsó leves
Utólag nézve a híres marokkói leves, a harira egyszerűsített verzióját alkottam meg. Kicsit másabb zöldségekkel és kevesebb fűszerrel, de az elmaradhatatlan csicseriborsóval. Bármikor elkészíthető az ínségesebb téli hónapokban, akkor is van hozzá minden.