Milyen a tökéletes utazás? Mindenkinek más! Milyen a tökéletes étel? Mindenkinek más. Kanári szigetek, India, Közel-Kelet, Kína? Te melyiket választanád? Hová utaznál? A jó hír, hogy mindet választhatod egyszerre és még csak repülőre sem kell ülnöd hozzá. Utazz egzotikus fűszerekkel a saját konyhádban és lepj meg vele másokat is. A felfedezés öröme, új ízek kipróbálása. Kezdődjön az ízutazás!
Za’atar
Az arab, közel-keleti konyhában szinte minden nap használják ezt a fűszert és rengeteg verziója létezik. Alapja a kakukkfű, a szezámmag és szumák (cserszömörce bogyója) és ehhez kerülhet még számos más fűszer (chili, római-, édes kömény, oregánó stb.).
Fűszerkeverék házilag:
🔸 2 ek szárított, őrölt kakukkfű
🔸 1 ek pirított, őrölt szezámmag
🔸 1,5 ek őrölt szumák
Elkészítés:
A szezámmagot száraz serpenyőben lepirítjuk, hagyjuk kihűlni. Összekeverjük a többi fűszerrel és kávédarálóban, konyhai aprítóban őröljük.
Hogy használd?
🔸Lágy sajtos kencékre, labnehre, feta sajtra szórva
🔸Saláták tetejére fűszerkeveréknek
Recept: Sült körte joghurtsajttal (labneh) és za’atarral, Sütőtökös tarte tatin, Nyári saláta tahinis öntettel és feta sajttal
Kanári szigeteki mojo fűszerkeverék
A Kanári-szigeteken eszik halak, húsok, krumpli, de még kenyér mellé is egyszerű előételként kínálva. Tenerifén a legtöbbször a kanári krumpli (héjában főzik meg nagyon sós vízben és utána hagyják száradni) mellé ettük mártogatósnak. Olívaolajjal és kevés borecettel keverve otthon is nagyon jó mártogatós szósz készíthető belőle. Grillhúsok, krumpli, halak, de egyszerű előételként kenyér mellé is finom.
Fűszerkeverék házilag:
🔸 1 evőkanál őrölt pirospaprika
🔸 0.5 evőkanál morzsolt oregánó
🔸 0.5 evőkanál őrölt római kömény
🔸 0.5 kávéskanál őrölt füstölt pirospaprika
🔸 0.5 kávéskanál őrölt koriandermag (elhagyható)
Elkészítés:
A fűszereket alaposan összekeverjük és légmentesen záródó üvegbe töltjük.
Hogy használd?
🔸Keverj össze 1 ek fűszerkeveréket, 3 ek olívaolajat, 1-2 tk fehérborecetet, sózd, alaposan keverd össze. Locsolhatod sütőben sült krumplira, ami ízében nagyon hasonló a kanári krumplihoz.
🔸Forgasd össze olívaolajjal és fűszerrel a darabolt krumplit és told a sütőbe. Nagyon finom halak mellé.
🔸Használhatod sült csirke fűszerkeveréknek.
Recept: Kanári-szigeteki mojo csirke, sült tavaszi zöldségekkel, pestoval
Kínai ötfűszer-keverék
Alapfűszernek számít Kínában. Használják levesekhez, húsokhoz, desszertekhez is. A klasszikus kínai ötfűszer alkotóelemei a csillagánizs, a szechuáni bors, a szegfűszeg, az édeskömény és a fahéj.
Fűszerkeverék házilag:
🔸 1 tk őrölt fahéj,
🔸 0.5 tk egész szegfűszeg,
🔸 5 db csillagánizs,
🔸 1 tk egész/őrölt szecsuáni bors,
🔸 1 tk egész édesköménymag
Elkészítés:
Az egész fűszereket kávédarálóban porrá őröljük, majd az összes többivel alaposan összekeverjük és légmentesen záródó üvegbe töltjük.
Hogy használd?
🔸Sült kacsamellre, kacsacombra, de egy sült csirkére is nagyon finom fűszerkeveréknek.
🔸Desszertekbe is igazmas ízeket csempészhetünk vele.
Recept: Almás-sütőtöktorta tökmagos morzsával, Fűszeres almatorta, Csokis-narancsos keksz
Tikka masala
A garam masala mellett a másik legismertebb indiai fűszer. Ennek is számtalan verziója létezik, “ahány ház, annyi szokás”. Összetevői – általában: koriander, római kömény, fahéj, kurkuma, gyömbér, chili, paprika, kardamom, bors, szegfűszeg. Zöldséges ételekhez, húsokhoz, halakhoz egyaránt használják.
Fűszerkeverék házilag:
🔸 2 tk őrölt koriander,
🔸 2 tk őrölt római kömény,
🔸 1 tk őrölt édes pirospaprika
🔸 0.5 tk kurkuma,
🔸 csipet fahéj
🔸 csipet őrölt kardamom
🔸 csipet őrölt szegfűszeg
Elkészítés:
A fűszereket alaposan összekeverjük és légmentesen záródó üvegbe töltjük.
Hogy használd?
🔸Vega és csirke currykbe alapfűszerként
Recept: Csicseriborsó tikka masala