1. Pesto készítése
 2. Villámgyors lepények kenyér helyett is

Pesto készítése

 1. Zöld pesto

  Szinte mindenki ismeri a boltban fellelhető üveges pestokat és sokan ez alapján is ítélik meg. De ha eddig nem szeretted (mert csak üvegeset ettél) akkor csak egyszer készítsd el otthon és nagyon meg fog változni a véleményed. A házi soookkal finomabb és csak néhány perc elkészíteni.
   
  Mindenkinek megvan a saját jól bevált pesto recepje. Olaszországban vannak olyan séfek, akik a klasszikus bazsalikomos pestohoz csak az ország egy bizonyos régiójában termő bazsalikomot használják fel, mert annak van a legjobb íze. Pestot készíteni azonban nemcsak bazsalikomból, hanem sokféle zöldből lehet.

  Az alap 5 összetevő mellett pedig más is kerülhet bele.
  –          Az  alap, hogy kell “valami zöld”, ami lehet bazsalikom, spenót, rukkola, petrezselyem, de akár az általában kidobásra szánt reteklevél vagy a sárgarépa zöldje. Vagy ezek keveréke. Ahogy tetszik. Kísérletezz bátran!
  –          Valamilyen olajos mag, ami a klasszikus bazsalikomos pesto esetében a fenyőmag, de (pédlául amikor meglátjuk ennek az árát) nyugodtan használhatunk helyette diót, mandulát, tökmagot. A markánsabb ízű zöldek mellett nem is érvényesül a fenyőmag, érdemes a jóval olcsóbbat választani.
  –          Sajt, ami leginkább parmezán, de én szeretem pecorinoval vegyesen használni. A pecorino kevésbé sós, így a végeredmény is kevésbé lesz az. Itt ne kössünk kompromisszumot, tényleg érdemes érlelt keménysajtokat használni, attól lesz umami íze.
  –          Extra szűz olívaolaj. Ebben (mi) nem alkuszunk.
  –          Fokhagymából ne használjunk sokat, nem fokhagymás szószt akarunk, hanem csak egy kicsit feldobni a szósz ízét.
  Egyes pestoknál az 5 alap összetevőn kívül más is kerülhet bele. A sárgarépazöld pestonál én egy kevés citromlevet is adok hozzá.
   
  Pestot készíteni csak néhány perc, de mégis jobban szeretem nagy mennyiségben elkészíteni, így csak egyszer van vele macera. A kész pesto pedig üvegben tárolva a tetejét olajjal befedve hetekig eláll a hűtőben. Ügyeljünk rá, hogy mindig legyen olaj a tetején. Ettől még egyszerűbb megoldás, ha kis dobozokban vagy jégkockatartóba adagolva fagyasztóba rakjuk, ott hosszú hónapokig is tárolhatjuk.
   
  Felhasználás:
  Ami mindenkinek elsőként az eszébe jut, hogy rakjuk tésztára. Nincs is gyorsabb ebéd mint előkapni a mélyhűtőből a pestót és amint megfőtt a tészta, összeforgatni vele. (Ha eddig valami bolti pestóval etted a tésztádat, csak akkor kezdj neki a saját pesto készítésnek amikor az elfogyott – különben a bolti garantáltan a kukában végzi majd.) Kerülhet melegszendvicsbe, szendvicsbe, húsokra, leveles tésztába belesütve, salátaöntetbe. A felhasználásnak csak a képzelet szab határt. De a legjobb, ha mindig van belőle kéznél.
  Az olaszok szerint melegen érvényesül legjobban az íze. 😊