Szakácskönyv ajánló – 2022.
Szakácskönyvből soha nem elég, írtam ezt tavaly karácsony előtt is. Ezek után nem meglepő, hogy idén is jó néhány darabbal gyarapodott a repertoár. Jöjjenek, tehát az idei szerzemények közül a legjobbak.
Szakácskönyvből soha nem elég, írtam ezt tavaly karácsony előtt is. Ezek után nem meglepő, hogy idén is jó néhány darabbal gyarapodott a repertoár. Jöjjenek, tehát az idei szerzemények közül a legjobbak.
“Én azt mondom, ha valaki igazán szereti a krumplit, rossz ember nem lehet.” (A. A. Milne)
Rögtön egy jó hírrel kezdem: a választás csak rajtunk áll. Édességevő vagyok, rajongok az édes ízekért. Nálam egy tökéletes ebéd vagy vacsora megkoronázása mindig a desszert vagy azt is mondhatnám, …
Szakácskönyv, ami nemcsak receptek gyűjteménye, hanem sok-sok olvasnivaló, konyhatechnológia…Heston Blumenthal, Kocsis Dóra – Zero waste konyha, Giorgio Locatelli
Az ajánló folytatódik, ezúttal Fánki főö, Steiner Kristóf és Dragomán György könyvei a főszereplők.
Ahogy az egyik nyári ajánlómban már írtam, szerintem szakácskönyvből soha nem elég. A napokban számoltam össze, hogy már egész szép kis gyűjteményünk van… ötven darab. Klasszikus szakácskönyvek, “lexikon” könyvek…A teljesség igénye nélkül jöjjenek a kedveceink, amiket a legtöbbet forgatunk és amik nélkül szegényebb lenne az életünk és unalmasabbak az étkezéseink.
“Olyan finom cukkinit csináltam, hogy még Te is megennéd”, írtam tegnap Ábelnek. Ebből már sejthető, hogy nem egy nagy cukkini rajongó. Vannak zöldségek, amiket megeszünk, de nem a kedvencünk, ezzel …
Egyszerű receptek, amihez sem a sütőt, sem a tűzhelyet sem kell bekapcsolni a nyári melegben? Még szerencse, hogy vannak ilyenek. Jól jönnek ekkor a könnyen elkészíthető zöldséges kencék. Jól jönnek, ha nincs kedvünk főzni, ha baráti összejövetelt, kerti partit tartunk. A vendégseregben az eltérő ízek között biztosan mindenki talál magának legalább egyet, ami a kedvére való.
Szerintem szakácskönyvekből sosem elég. A konyhában a polcon már régen nem férnek el, de ha meglátok valami újdonságot, ami tényleg érdekel, annak nem tudok ellenállni. Éppen inspiráció után kutattam, amikor …
Van, amikor a legjobb vacsora a friss kenyér, vajjal, sonkával, sajtokkal, sok-sok zöldséggel. Amit még ettől is jobban szeretünk, ha ez a kenyeres, sajtos vacsora olaszosra van hangolva. Már lelepleztem …
A napokban volt a Föld napja (április 22.), ilyenkor minden fórumon szembe jön velünk, hogy mit is tehetünk azért, hogy továbbra is élhető hely maradjon a bolygónk. Persze a legjobb az lenne, ha nem csak ilyenkor gondolnánk a Földre, hanem egész évben – és minden nap úgy élnénk, mintha a Föld napja lenne. Ehhez kapcsolódóan hoztam nektek pár gondolatot, hogy mi miért tartjuk fontosnak a szezonálitást a családi étkezésekben és miért is jó mindez a baba hozzátáplálása során.
A hozzátáplálás megkezdésekor mindenkinek az lebeg a szeme előtt, hogy “mit, mennyi idősen?”. Kezdő anyukaként én is megnéztem mindent, aztán rájöttem, hogy semmi nem szentírás. Inkább csak egy iránymutatás, de …
Egy hasonló galette recept miatt egy egész Ottolenghi szakácskönyvet megvettem. Mondhatni itt nyílt ki a könyvesboltban, ez volt a mézesmadzag. A recept tehát egy kicsit egyszerűsítve, gyorsítva a folyamaton és jó adag citrusfélével a saját ízlésünkre lett hangolva.
Extra puha és szaftos muffin sok-sok zöldséggel és gyümölccsel.
A frisssen sült kovászos kenyér valami megfizethetetlen, az illata, az íze, minden rabul ejtett. A kovászt életben tartani viszont nemcsak idő, hanem sok-sok kárba veszett liszt is. Mit kezdjek vele, hogy ne a kukában landoljon? A megfejtést ezek után már könnyű kitalálni 🙂
? Jöjjön hát egy sütemény, ami voltaképpen zöldség és gyümölcs: főszerepben a céklával, mellékszereplőként pedig datolyával – de ha már desszert, azért extraként egy kis csokoládéval is felturbózva.
Közel-keleti kalandokra csábítalak benneteket. Egy kis kényeztetés a szülőknek. Épp könyvajanlót írtam, bekuckóztam és közben “karak”-ot kortyolgattam… majd átfutott az agyamon: ez annyira finom, hogy annak is ismernie kell, aki nem járt Ománban.
Strandolások és főttkukorica. Nélkülözhetetlen nyári kellékek, de miért is ne élveznénk a nyári ízeket máskor is. Nyáron készítsük a levest friss, főttkukoricával, máskor pedig kapjuk elő a fagyasztóból a morzsolt változatot vagy pattintsunk ki egy dobozosat és már rotyoghat is a nyári emlékeket előcsalogató kukoricaleves.
A leg-leg-legjobb étel, amit valaha ettünk. Kezdő ázsiai utazókként rögtön elsőre beleszerettünk ebbe az aranysárga kókusztejes levesbe – annak ellenére, hogy egy kifejezetten csipős verzióval kezdtünk. Folyt a könnyünk (és már nem csak a 40 fokos hőségtől izzadtunk), mégis mosolyogva néztünk össze: “hűha, ez nem semmi”.
Indai étel? Még senkitől nem hallottam, hogy “kicsit” szereti. Valaki vagy imádja vagy utálja, átmenet nélkül. (Valahogy pont úgy, ahogy magáról Indiáról tapasztaljuk.) A butter paneer nagyon leegyszerűsítve fűszeres paradicsomszószos sajtkockákat takar.
Ó, az a balatoni nyár, amikor még Olíviával a pocakban ettük végig a legjobb balatoni éttermeket a Káli-medencében. 😊 Ennek már három éve, de akkor az utazáson kóstolt ételt, otthon is gyorson reprodukáltuk és azóta is szeretjük ezt a saláta és padlizsán kombinációt.