“Nem ízlik? Kóstoljuk újra” kísérleteim a céklával
Ha néhány éve megkérdeztetek volna, hogy milyen zöldségeket nem szeretek, elsők között szerepelt volna a cékla. Nem a megtűrt, hanem a tényleg nem szeretem kategóriában. Hol van most? Átkerült a …
Ha néhány éve megkérdeztetek volna, hogy milyen zöldségeket nem szeretek, elsők között szerepelt volna a cékla. Nem a megtűrt, hanem a tényleg nem szeretem kategóriában. Hol van most? Átkerült a …
Szakácskönyvből soha nem elég, írtam ezt tavaly karácsony előtt is. Ezek után nem meglepő, hogy idén is jó néhány darabbal gyarapodott a repertoár. Jöjjenek, tehát az idei szerzemények közül a legjobbak.
“Én azt mondom, ha valaki igazán szereti a krumplit, rossz ember nem lehet.” (A. A. Milne)
Rögtön egy jó hírrel kezdem: a választás csak rajtunk áll. Édességevő vagyok, rajongok az édes ízekért. Nálam egy tökéletes ebéd vagy vacsora megkoronázása mindig a desszert vagy azt is mondhatnám, …
Szakácskönyv, ami nemcsak receptek gyűjteménye, hanem sok-sok olvasnivaló, konyhatechnológia…Heston Blumenthal, Kocsis Dóra – Zero waste konyha, Giorgio Locatelli
Az ajánló folytatódik, ezúttal Fánki főö, Steiner Kristóf és Dragomán György könyvei a főszereplők.
Ahogy az egyik nyári ajánlómban már írtam, szerintem szakácskönyvből soha nem elég. A napokban számoltam össze, hogy már egész szép kis gyűjteményünk van… ötven darab. Klasszikus szakácskönyvek, “lexikon” könyvek…A teljesség igénye nélkül jöjjenek a kedveceink, amiket a legtöbbet forgatunk és amik nélkül szegényebb lenne az életünk és unalmasabbak az étkezéseink.
“Olyan finom cukkinit csináltam, hogy még Te is megennéd”, írtam tegnap Ábelnek. Ebből már sejthető, hogy nem egy nagy cukkini rajongó. Vannak zöldségek, amiket megeszünk, de nem a kedvencünk, ezzel …
Egyszerű receptek, amihez sem a sütőt, sem a tűzhelyet sem kell bekapcsolni a nyári melegben? Még szerencse, hogy vannak ilyenek. Jól jönnek ekkor a könnyen elkészíthető zöldséges kencék. Jól jönnek, ha nincs kedvünk főzni, ha baráti összejövetelt, kerti partit tartunk. A vendégseregben az eltérő ízek között biztosan mindenki talál magának legalább egyet, ami a kedvére való.
Szerintem szakácskönyvekből sosem elég. A konyhában a polcon már régen nem férnek el, de ha meglátok valami újdonságot, ami tényleg érdekel, annak nem tudok ellenállni. Éppen inspiráció után kutattam, amikor …
Van, amikor a legjobb vacsora a friss kenyér, vajjal, sonkával, sajtokkal, sok-sok zöldséggel. Amit még ettől is jobban szeretünk, ha ez a kenyeres, sajtos vacsora olaszosra van hangolva. Már lelepleztem …
A napokban volt a Föld napja (április 22.), ilyenkor minden fórumon szembe jön velünk, hogy mit is tehetünk azért, hogy továbbra is élhető hely maradjon a bolygónk. Persze a legjobb az lenne, ha nem csak ilyenkor gondolnánk a Földre, hanem egész évben – és minden nap úgy élnénk, mintha a Föld napja lenne. Ehhez kapcsolódóan hoztam nektek pár gondolatot, hogy mi miért tartjuk fontosnak a szezonálitást a családi étkezésekben és miért is jó mindez a baba hozzátáplálása során.
A hozzátáplálás megkezdésekor mindenkinek az lebeg a szeme előtt, hogy “mit, mennyi idősen?”. Kezdő anyukaként én is megnéztem mindent, aztán rájöttem, hogy semmi nem szentírás. Inkább csak egy iránymutatás, de …
Van az az eper, amiből egy egész tállal is meg bírok enni – és van az, ami pont nem annyira finom, de egy süti azért még nagyon jó lesz belőle. Epres muffin, mandulával és a nagyobbaknak tejcsoki darabokkal.
„Ez most olyan finom lett, hogy bármelyik étteremben megállná a helyét.” – mondta Ábel a vasárnapi ebéd után. Mi is volt ez az ebéd? Egyszerű sült csirke, vele sült tavaszi zöldségekkel és egy kis pesto szósszal.
Ma túrógombóc lesz, Regőnek is. Na, de mivel csináljam neki a tojásmentes túrógombócot, hogy összeálljon? Megvan! Hiszen a vegán túrókrémet kölessel csinálom, akkor legyen az.
A pesto lehet az a „jolly joker” szósz, ami tavasszal a friss zöldek levelét is megmenti. Retek, karalábélevél, sárgarépazöld, mind-mind bátran kerülhet bele. Keverhetjük is őket, ízesítésnek adhatunk hozzá friss bazsalikomleveleket.
Öt hozzávaló és már kész is a villámgyors anya-fia ebéd. Ha tavasz, akkor nálunk töretlen a spárga iránti rajongás. Most sem volt másként.
A vietnami konyhából sokan csak a pho-t ismerik – pedig olyan ez, mintha a magyar konyhából csakis gulyást ennénk. A receptben tulajdonképpen két nagy kedvencünket a bun bo nam bo-t, ami egy hideg grill húsos tésztasaláta ötvöztük a bun cha-val, ami egy szószos sült császárhús. Minden valamire való vietnámi étterem étlapján megtalálható ez a kettő.
Mentsük meg a hűtőből a maradék ricottát! Legyen valami süti… és ha már jön a Húsvét, akkor legyen répás. Így indult ez a répás muffin.
Csak akkor ugrott be, hogy ennek az ételnek együtt mennyire Húsvétra emlékeztető ízvilága van, amikor már javában falatoztunk. A kicsit savanykás, de ugyanakkor izgalmasan fűszeres alma chutney a füstös ízt kicsit megszelídíti, a pirított vajas kalács pedig tökéletesen kiegészíti.
A hummusz és sárgarépa nálam szinte elválaszthatatlan páros. Nyers répát mártogatni bele, hozzápakolni egy jó adag marokkói répa salátát? Bármi jöhet. Most a répát egy kevés harisszával (afrikai paprikakrém) és olajjal forgattam össze, betoltam a sütőbe és már csak vártam…Tálaláskor pedig az egészet még bőven megszórtuk kecskesajttal. Sajt nélkül viszont isteni vegán finomság.