A nagy szakácskönyv ajánló – III. rész
Szakácskönyv, ami nemcsak receptek gyűjteménye, hanem sok-sok olvasnivaló, konyhatechnológia…Heston Blumenthal, Kocsis Dóra – Zero waste konyha, Giorgio Locatelli
Szakácskönyv, ami nemcsak receptek gyűjteménye, hanem sok-sok olvasnivaló, konyhatechnológia…Heston Blumenthal, Kocsis Dóra – Zero waste konyha, Giorgio Locatelli
Az ajánló folytatódik, ezúttal Fánki főö, Steiner Kristóf és Dragomán György könyvei a főszereplők.
Sok év, sok muffin recept, de még mindig ez a kedvenc. Mint mindegyik, ez is langyosan és frissen a legfinomabb… de ha mégis maradna belőle, akkor még 2-3 nap után is omlós marad.
Ahogy az egyik nyári ajánlómban már írtam, szerintem szakácskönyvből soha nem elég. A napokban számoltam össze, hogy már egész szép kis gyűjteményünk van… ötven darab. Klasszikus szakácskönyvek, “lexikon” könyvek…A teljesség igénye nélkül jöjjenek a kedveceink, amiket a legtöbbet forgatunk és amik nélkül szegényebb lenne az életünk és unalmasabbak az étkezéseink.
Köszönet az Olimpiának! Olimpia? Most nem a rangos sporteseményre gondolok, hanem az étteremre az Alpár utcában, ahol megajándékoztak minket a zseniális narancsos-currys sütőtökleves élménnyel. Csak ülsz ott és elemzed minden falatnál, hogy ezt meg kell fejteni, mert annyira jó. Utána jó gyorsan ki is kell otthon próbálni…
Az őszi-téli szezon sztárja, mindig egy kicsit más köntösben. Egyrészt zseniális köret, ha már unod a krumpli és rizs variációkat. Egy kis csavarral pedig teljesértékű főétel kerekedik belőle, ezt mutatom most meg. A kis extra a tahinis mártogatós, és ha akad otthon gránátalma, azt se felejts el rászórni!
Unalmas krumpli, répa, alma… vagy izgalmas őszi krémleves? Utóbbi mennyivel jobban hangzik! Jó példa, hogy egyszerű alapanyagokból, különlegesebb hozzávaló nélkül is készíthetünk izgalmas ételeket.
Ritkán mondja az egész család elsőre egy ételkísérletemre, hogy “na, ez nagyon finom lett”, de most rögtön bezsebeltem ezt a dicséretet. A férjemtől ez extra bók, mert nem is szereti a cukkinit. Kell ennél több? Remélem Nektek is ízleni fog…Szezonzáró cukkinis tészta mielőtt már most megunnánk a sok sütőtököt (pedig még csak most kezdődik a szezonja).
Ha bujkál otthon pár szem édeskrumplid és a gránátalmát sem veted meg, akkor gyere és tarts velünk egy kis közel-keleti kalandozásra. Jöjjenek az utazásaink ízei, extra feltétként egy-egy kis emlékkel is megtöltve a recepteket.
Sok változtatáson ment már át a recept, készül tejszínnel vagy kókusztejjel, parmezánnal vagy chedarral. Ami fix az a curry, az a kulcs, nem maradhat ki. Könnyű és gyors vega finomság és sajt elhagyásával és kókusztejjel készítve pedig rögtön vegán változatot kapunk.