Joghurtos csicseriborsó (fatteh)

Ha szereted a hummuszt, ezt egyenesen imádni fogod! Egy libanoni étteremben rendeltük, és ahogy kóstoltuk rögtön mosolyra húzódott a szánk: ez bizony mennyei! Ha valami ilyen nagy hatással van ránk, akkor biztosan nem kell sokáig várni, hogy a saját repertoárunkba is beemeljük.
De mi is a fatteh? A libanoni konyha klasszikus fogása fokhagymás joghurttal, csicseriborsóval és pirított pitával.

Banános babatorta

Az első születésnapi torta nemcsak a baba, hanem az egész család ízlését elnyerte, a sikerre való tekintettel a második születésnapra is megsütöttem. Természetesen most is a legnagyobb kedvenc áfonyával a tetején. A tésztája kellemesen édes a gyümölcstől és tökéletesen passzol a krém lágy kókuszos ízéhez.

Vegán szedres-csokoládémousse

Elsőre el sem akartam hinni, hogy a csicseriborsó főzőleve gyakorlatilag ugyanúgy kemény habbá verhető fel, mint a tojásfehérje. És láss csodát, tényleg. Az első próbálkozás után rögtön szerelem lett. Könnyű, légies, tökéletes – sokkal lágyabb, mint a tojásfehérjés verzió. A lényeg pedig, hogy a nyers tojásfehérje kismamaként és szoptatás időszakában nem fogyasztható – így viszont nem kell lemondani a könnyed desszertekről.

Gazpacho

Ha nyár van és adott az érett, ízletes és olcsó paradicsom, akkor mindenképp kötelező a friss paradicsomleves. Nálunk nyáron a spanyolok klasszikusa a gazpacho a nyerő, mert nem kell főzni, csak mindent beledobálsz az aprítóba és már kész is. A kulcs a jó érett paradicsom, ízetlennel inkább ne is álljunk neki.

Zabpelyhes-cseresznyés muffin

Ha valami könnyű, gyors, csak összekavarom és bedobom a sütőben süteményt szeretnék, akkor szinte mindig muffinra esik a választás, ez a jolly joker. Mindent csak gyorsan összekeversz és már mehet is be a sütőbe. Ez a verzió most glutén- és cukormentes is, hogy a család legkisebb tagjai is bátran falatozhassanak belőle.