Almás morzsasüti

Minden nap egy alma, az orvost távolt tartja – tartja a mondás. Ha így a tél végéhez közeledve magában már nem finom az alma, akkor készítsünk vele desszerteket: a lehetőségek tárháza szinte kifogyhatatlan. Felmérések alapján itthon a téli hónapokban almát fogyasztunk a legnagyobb mennyiségben a szintén nagyon népszerű banán mellett. Tavasszal már hoztam nektek egy epres-rebarbarás változatot a világ egyik legegyszerűbb süteményéből, a morzsasütiből. Így téli szezonban, mi mással is készülhetne, mint az emlegetett almával. Ha jó édes almát választunk akkor tényleg nagyon kevés cukor is elegendő hozzá. A sima liszt helyett pedig zabpehelylisztet használtam, aminek eleve van egy édeskés íze, nagyon szeretem süteményekhez. A zabpehelyliszt miatt a morzsában is pont elég egy leheletnyi cukor - épp hogy ne legyen íztelen. A morzsa extra roppanós állagát a zabpehely mellett egy kevés aprított dióval is tovább fokozhatjuk.
pinit View Gallery 1 photo

Almás morzsasüti

Nehézség: Kezdő Elkészítési idő 15 mins Főzési/sütési idő 20 mins Teljes idő 35 perc

Leírás

Mennyi idősen: cukor miatt 2 éves kor után, kisebbeknek a gyümölcsös réteg datolyapürével ízesíthető és a morzsás rétegből hagyjuk el a cukrot.

Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!

Különleges alapanyag: nincs

Hozzávalók (17 cm-es tortaforma vagy kisebb sütőtál):

Gyümölcsös réteg:

Morzsa:

Elkészítés

  1. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Az almákat kicsumázzuk és felkockázzuk (hámozni nem szükséges, rengeteg vitamin van alma héjában is és sütés közben jól megpuhul). Az almát néhány gyors mozdulattal elkeverjük a cukorral, citromlével és a keményítővel, fahéjjal.

  2. Elkeverjük a lisztet, zabpelyhet és a cukrot, majd apró kockákban hozzáadjuk a hideg vajat. Ha egy kis extra roppanósságra vágyunk, adjunk hozzá aprított diót is. Az alma és dió klasszikus páros, ezúttal is jól működnek együtt. Az egészet gyorsan kézzel összemorzsoljuk, hogy morzsás állagot kapjunk (apró trükk: előtte mindig hideg vízzel kezet mosok, hogy a kezem is hideg legyen).

  3. Kivajozunk egy sütőtálat. Szétterítjük benne a gyümölcsös keveréket és a tetejére halmozzuk a morzsát. Kb. 20 perc alatt készre sütjük, hogy a teteje szép aranybarna színt kapjon. Együk még langyosan! Tejszínhabbal vagy vanília fagyival tálalva az igazi. Mi tejszínre szoktunk voksolni, pont felverődik, amíg a süti ehető hőmérsékletűre hűl :)

Megjegyzések

Tipp:

  • Az almát körtével is vegyíthetjük, ha jó édes körtét választunk az alma mellé, akkor a cukor mennyiséget a gyümölcs mellett még tovább tudod csökkenteni - vagy akár el is lehet hagyni. Körte-alma kombinációban én ki szoktam hagyni a gyümölcsös rétegből, mert már a azoktól önmagában elég édes lesz.
  • A morzsa tökéletes alap, bármilyen gyümölccsel működik. Télen jöhet az alma vagy alma-körte kombináció, de barackkal, szilvával… szinte bármivel lehet készíteni, ami az adott évszakban épp szezonális. Tavasszal pedig az eper-rebarbara a nagy kedvencünk.
https://www.instagram.com/inyencbaba/