Opciók nyomtatása

Almás morzsasüti

Nehézség Kezdő
Idő
Elkészítési idő: 15 min Főzési/sütési idő: 20 min Teljes idő: 35 perc
Leírás

Mennyi idősen: cukor miatt 2 éves kor után, kisebbeknek a gyümölcsös réteg datolyapürével ízesíthető és a morzsás rétegből hagyjuk el a cukrot.

Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!

Különleges alapanyag: nincs

Hozzávalók (17 cm-es tortaforma vagy kisebb sütőtál):
    Gyümölcsös réteg:
  • 4 db nagyobb, édes alma (kb. 500 g)
  • 2 ek barnacukor
  • 1 ek citromlé
  • 1 kk őrölt fahéj (mehet több is, ízlés szerint)
  • tejszínhab/vanília fagyi a tálaláshoz
  • Morzsa:
  • 75 g zabpehelyliszt
  • 75 g aprószemű zabpehely
  • 100 g hideg vaj
  • 10 g barnacukor
  • 2 ek durvára aprított dió (elhagyható)
  • csipet só
Elkészítés
  1. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Az almákat kicsumázzuk és felkockázzuk (hámozni nem szükséges, rengeteg vitamin van alma héjában is és sütés közben jól megpuhul). Az almát néhány gyors mozdulattal elkeverjük a cukorral, citromlével és a keményítővel, fahéjjal.

  2. Elkeverjük a lisztet, zabpelyhet és a cukrot, majd apró kockákban hozzáadjuk a hideg vajat. Ha egy kis extra roppanósságra vágyunk, adjunk hozzá aprított diót is. Az alma és dió klasszikus páros, ezúttal is jól működnek együtt. Az egészet gyorsan kézzel összemorzsoljuk, hogy morzsás állagot kapjunk (apró trükk: előtte mindig hideg vízzel kezet mosok, hogy a kezem is hideg legyen).

  3. Kivajozunk egy sütőtálat. Szétterítjük benne a gyümölcsös keveréket és a tetejére halmozzuk a morzsát. Kb. 20 perc alatt készre sütjük, hogy a teteje szép aranybarna színt kapjon. Együk még langyosan! Tejszínhabbal vagy vanília fagyival tálalva az igazi. Mi tejszínre szoktunk voksolni, pont felverődik, amíg a süti ehető hőmérsékletűre hűl :)

Megjegyzések

Tipp:

  • Az almát körtével is vegyíthetjük, ha jó édes körtét választunk az alma mellé, akkor a cukor mennyiséget a gyümölcs mellett még tovább tudod csökkenteni - vagy akár el is lehet hagyni. Körte-alma kombinációban én ki szoktam hagyni a gyümölcsös rétegből, mert már a azoktól önmagában elég édes lesz.
  • A morzsa tökéletes alap, bármilyen gyümölccsel működik. Télen jöhet az alma vagy alma-körte kombináció, de barackkal, szilvával… szinte bármivel lehet készíteni, ami az adott évszakban épp szezonális. Tavasszal pedig az eper-rebarbara a nagy kedvencünk.