Almás-sütőtöktorta tökmagos morzsával

Nem vagyok nagy répatorta rajongó, a sütőtökös sütemények valahogy sokkal jobban az én ízlésemhez passzolnak. Ez a sütőtökös-almás, morzsás süti egy régi szakácskönyvemben lapult - én csak egészségesebbre hangoltam még több zöldség-gyümölccsel és datolyával. Kellően édes, így nincs szükség sok extra édesítésre sem, a gyerekek is szeretik. Egy jó nagy adag édes alma mellé kiválóan passzol a kínai ötfűszerkeverék, szerintem egészen zseniális párosítás, de ha nem szereted az ízét, vagy nincs otthon, akkor fahéjjal is helyettesítheted. Ennek a sütinek viszont az igazi pikantériája nem is a fűszerkeverék, hanem a sokmagos mézes-vajas morzsa, ami szépen rápirul a tetejére. Az első gondolatom mindig az, hogy az egészet gyorsan leeszem a tetejéről. Aztán mégis ellenállok, nem lenne fair a család többi tagjával szemben. 😊
pinit View Gallery 1 photo

Almás-sütőtöktorta tökmagos morzsával

Nehézség: Kezdő Elkészítési idő 15 mins Főzési/sütési idő 40 mins Teljes idő 55 perc

Leírás

Mennyi idősen: a morzsás keverék nélkül egy éves kor alatti (11-12 hónapos) babáknak is kínálhatod. A morzsa mézet tartalmaz, azt szigorúan csak egy éves kor után szabad és az egész magok is könnyen fulladást okozhatnak. A morzsát csak akkor kínáljuk a gyerekeknek, ha már biztonsággal fogyasztanak egészben olajos magvakat.

Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!

Különleges alapanyag: kínai ötfűszer-keverék (bővebben Spájz rovatban)

Hozzávalók (17 cm-es tortaformához):

A tésztához:

A morzsához:

Elkészítés

  1. A sütőt 175 fokra előmelegítjük. Először a magos morzsát készítjük el: a lisztet és hideg vajat aprítógépbe rakjuk és morzsás állagúra daráljuk. Hozzákeverjük a magokat, mézet, vizet, olajat. Egy kicsit ragacsos, vizes homokra emlékeztető állagot fogunk kapni. Amíg készítjük a tésztát rakjuk hűtőbe.

  2. Az sütőtököt és almát nagylyukú reszelőn lereszeljük. Az almát nyomkodjuk ki, hogy ne maradjon túl sok leve. A datolyát aprótógépben pürésítjük, ha száraznak érezzük, adhatunk hozzá az alma levéből. A tojásokat fehéredésig verjük és az összes többi nedves hozzávalóval együtt hozzákeverjük a reszelt tökhöz, almához. Egy másik tálban alaposan elkeverjük a száraz összetevőket és kisebb részletekben azt is az almás keverékbe forgatjuk.

  3. Ne felejtsük el a morzsás keveréket a tetejére halmozni.

  4. Vajazott, lisztezett formába öntjük és kb. 40 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.

Megjegyzések

Tipp:

  • Kínai ötfűszer-keveréket házilag is készíthetünk. Spájz rovatban megtalálod az összetételét annak, amit én használok.
https://www.instagram.com/inyencbaba/