Baba ghanoush/moutabbal (közel-keleti padlizsánkrém) – egyszerűen

A hummusz mellett ez az étel is nagyon népszerű a Közel-Keleten: az arabok és izraeliek egyaránt eszik, csak persze más néven. Mindkettő a sült padlizsánra épül, elvileg az a különbség, hogy a baba ghanoushban nincs tahini – bár a netes receptek többségében mégiscsak van. Egy igazi ínyenc verzióban biztosan magunknak grilleznénk a padlizsánt ehhez a recepthez… de kert, grill, idő vagy kedv híján is el lehet finomra készíteni. Népszerűségének hála már itthon is lehet kész, füstölt padlizsánkonzervet kapni: a Durra “eggplant dip”-et jó szívvel ajánljuk. Már önmagában is finom, és van benne egy kevés tahini is.
pinit View Gallery 1 photo

Baba ghanoush/moutabbal (közel-keleti padlizsánkrém) – egyszerűen

Nehézség: Kezdő Elkészítési idő 15 min Teljes idő 15 perc

Leírás

Mennyi idősen:

Padlizsánt 9-10 hónapos kortól javasolt bevezetni. Egy egyszerűsített joghurtos padlizsánt készíthetünk bevezetésnek. A krémet ízesíthetjük kevés fokhagymával és adhatunk hozzá csipet római köményt, frissen aprított koriandert, petrezselymet. Ha sült padlizsánból készítjük akkor kevés szezámmagkrémet is adhatunk hozzá.

A lenti krémet minden hozzávalóval együtt 1 éves kortól javaslom.

Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!

Különleges alapanyag: füstölt padlizsánkrém, tahini

Hozzávalók (egy konzerv padlizsánból):

Elkészítés

  1. Minden összetevőt egy keverőtálba teszünk, a fokhagymát nyomón keresztül. Jó alaposan összekeverjük.  

  2. A tetejét megszórjuk fenyőmaggal, petrezselyemmel vagy korianderzölddel… esetleg a “tipp”-ben részletezett karamellizált hagymával. A krém (a vöröshagyma nélkül) a hűtőben 2-3 napig eláll.

Megjegyzések

ℹ️ Tipp:

  • Ha szeretnénk fokozni az ízélményt és több időnk van, egy fej vöröshagymát nagyon apróra vágunk és 2 ek vajon nagyon lassú tűzön karamellizálni kezdjük, kevergetve. Kb. 20 perc után kellemes édeskés íze lesz, ezt kanalazzuk az étel tetejére – és a cukrot hagyjuk el belőle. Másnap a karamellizált hagymának (a krémmel ellentétben) borzalmas íze van, így mindenképp fogyjon el aznap!
  • Ha friss padlizsánból készíted, akkor a megsült és kikanalazott padlizsánpüréhez adj hozzá 1-2 evőkanálnyi tahinit.
Kategória