Opciók nyomtatása

Baba túrógombóc nem csak babáknak

Nehézség Kezdő
Idő
Elkészítési idő: 10 min Főzési/sütési idő: 15 min Pihentetési idő: 20 min Teljes idő: 45 perc
Leírás

Mennyi idősen: 7-8 hónapos kortól kínálhatjuk. Ha a vajat kihagynád, akkor csak a kölest és túród keverd, törd kicsit össze, úgy is össze fog állni.

Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!

Különleges alapanyag: nincs

Hozzávalók (15-20 db-hoz):
  • 150 g túró (lágy változat, nem a rögös)
  • 150 g főtt köles (kb. 50 g főzés előtt)
  • 30 g olvasztott vaj
  • 30 g fehér kenyér a héja nélkül (kb. 1 szelet)
  • cukor vagy más édesítő (ízlés szerint a felnőtt részhez)
  • 20 g vaj (vagy 1 ek szőlőmagolaj, a morzsához)
  • 2 ek zsemlemorzsa
  • 1 ek kókuszreszelék (vagy zsemlemorzsa helyette)
Elkészítés
  1. A kölest alaposan átmossuk és kétszeres mennyiségű vízben felrakjuk főni. Miután felforrt alacsonyra vesszük a hőfokot és puhára főzzük. Mire megpuhul a teljes vízmennyiséget fel fogja venni. Ha mégsem akkor csöpögtessük le a maradékot. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.

  2. A vajat megolvasztjuk és belemorzsoljuk a kenyérbelet, majd az egészet összeforgatjuk a túróval és villával átnyomkodjuk. Hozzákeverjük a kihűlt kölest is. A baba adagot külön tesszük, a többit ízesíthetjük cukorral vagy más édesítővel, valamint reszelt citromhéjjal. A kezünkkel gombócokat formázunk a masszából.

  3. Egy száraz serpenyőt felhevítünk és megolvasztjuk benne a 20 g vajat (vagy az olajat felhevítjük) és beleszórjuk a zsemlemorzsát és kókuszt. Addig pirítjuk, amíg szép aranybarna színt kap. A kókusz szépen illatozni fog – jaj, de szeretem 😊 A kész morzsába beleforgatjuk a gombócokat és már tálalhatjuk is.

Megjegyzések

 Tipp:

  • a kölest hamarabb, akár előző nap is megfőzhetjük hozzá, utána már tényleg nagyon gyorsan elkészül.