Opciók nyomtatása

Banános babatorta

Nehézség Középszint
Idő
Elkészítési idő: 20 min Főzési/sütési idő: 30 min Pihentetési idő: 60 min Teljes idő: 1 óra 50 perc
Leírás

A baba első születésnapja egy igazi mérföldkő a család életében. A pici baba már nem is olyan pici, lassan mindent eszik amit a család is és jöhet az első torta. A torta, amit nem is olyan egyszerű kiválasztani…

Már jó előre keresgéltem, hogy mi is legyen a nagy napon és nagyon meglepődtem, amikor a baba szakácskönyvekben az összes első születésnapi torta recepben cukrot találtam – ami két éves korig egyáltalán nem ajánlott. Na jó, lecseréljük mézre és meg van oldva - de nem volt. Olívia egy évesen még tojás és tejérzékeny is volt, így kicsit keresgéltem, ötleteltem és megszületett a tojás-, cukor- és tejmentes babatorta. Igen, amolyan “mindenmentes”, de nagyon finom. A tésztája kellemesen édes a gyümölcstől és tökéletesen passzol a krém lágy kókuszos ízéhez.

Mennyi idősen: a méz bevezetése csak 1 éves kor felett javasolt, ezért a tortát 1 éves kortól javaslom. A méz más növényi sziruppal (agavé- vagy juharszirup) is helyettesíthető vagy teljesen el is hagyható, ha tényleg nagyon jó érett banánt használunk.  Édesíthetjük pürésített datolyával is, akkor már korábban is lehet adni a babának, mivel sem tojást sem pedig tejet nem tartalmaz. A tészta és a krém is készíthető tejtermékkel is, ha nincs érzékenység, azzal is készülhet a torta.

Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!

Különleges alapanyag: kókusztej, kókusztejszín (Az Aldi és Lidl fém dobozos kókuszteje habbá verhető! Spájz rovatban olvashatsz még a kókusztejről.)

Hozzávalók a tésztához (16cm-es tortaformához):
  • 3 db jó érett banán (kb. 300 g)
  • 60 g sima búzaliszt (vagy tönkölybúza fehérliszt)
  • 60 g zabpehelyliszt
  • 60 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 2 ek méz
  • 4 ek semleges ízű olaj (l. mogyoróolaj, szőlőmagolaj)
  • 40 ml kókusztej (sűrű változat vagy más növényi tej)
  • 3/4 tk sütőpor
  • 1/2 tk szódabikarbóna
  • Hozzávalók a krémhez (16cm-es tortaformához):
  • 250 ml kókusztejszín (lehűtve)
  • 100 ml kókusz krém (100%-os kókuszpaszta)
  • 1 kk vanília őrlemény
  • 1 ek méz
  • 2 ek forró víz
Elkészítés
  1. A sütőt 175 fokra előmelegítjük. A tortaformát kivajazzuk és lisztezzük vagy sütőpapírral béleljük. A banánt villával vagy robotgépben pépesítjük, hozzákeverjük a kókusztejet, olajat, mézet (ha a banán nagyon jó édes a mézet ki is hagyhatjuk – kóstolás után utólag is hozzá lehet adni).

  2. Egy tálban összekeverem a liszteket a sütőporral és szódabikarbónával, majd több részletben belekeverem a banános keverékbe. A tésztát a tortaformába töltjük és néhányszor a “leejtjük” a konyhapultra, hogy távozzanak a légbuborékok. Kb. 30-40 perc alatt készre sütjük. Ha elkészült, hagyjuk teljesen kihűlni.

  3. A krémhez a kókuszkrémet kb 2-3 ek forró vízzel elkeverjük, így egy sűrű kenhető masszát fogunk kapni. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. A kókusztejszínhez hozzáadjuk a vanília őrleményt és elektromos habverővel kemény habbá verjük. Egy evőkanálnyi tejszínt hozzáforgatunk a kihűlt kókuszkrémhez, majd utána néhány gyors mozdulattal (hogy ne törjük össze) az összes többi tejszínt is hozzákeverjük.

  4. A kihűlt tortalapot három egyenlő korongra vágjuk, majd köztük és felül megkenjük az elkészült krémmel. A torta tetejét friss gyümölccsel díszíthetjük. Fogyasztás előtt minimum egy órát pihentessük a hűtőben, hogy a krém picit dermedjen és könnyen szeletelhető legyen.

Megjegyzések

Tipp:

  • Ha a banán jó édes, a tésztából a mézet ki is lehet hagyni, a babáknak elég édes lesz úgy is.
  • Kókusztejszín helyett tejtermékkel is készíthető a krém. Ilyenkor a kókusztejszín helyett használj habtejszínt. A kókuszkrém is helyettesíthető mascarponéval vagy ricottával.
  • A kókuszkrém sokkal lágyabb, mint a kókuszreszelék, kevés vízzel hígítva tökéletes desszertekhez, fagyikhoz, de több víz hozzáadásával kókusztej állagra is hígítható.