Belga csoda: spárga flamand módra
Leírás
Mennyi idősen:
Spárgát 7-8 hónapos kortól be lehet vezetni a baba étrendjébe. Ekkor fontos, hogy a zöld spárgát is pucold meg, ne maradjon fás része. Vaj helyett pedig kevés szőlőmagolaj és víz keverékén pároljuk meg, kb 5 perc alatt elkészül. Ha kész anyatejjel vagy tápszerrel pürésítsük.
9-10 hónapos kortól kemény főtt tojás sárgáját reszelhetünk a spárga tetejére és ízesíthetjük szerecsendióval.
A tojásos krémet csak 1 éves kor után javaslom a tojásfehérje allergizáló hatása miatt.
Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!
Különleges alapanyag: nincs
Hozzávalók (2 felnőtt + 1 kisgyerek):
Elkészítés
-
A tojásokat megfőzzük (kb. 8 perces). Nem kell, hogy teljesen kemény legyen, ha picit még lágy a sárgája jobb lesz a mártás. A főtt tojást lehűtjük, majd nagyon apró kockákra vágjuk. Hozzákeverjük a 7 dkg olvasztott vajat, a citromlevet és a frissen aprított petrezselymet. Só, bors és frissen őrölt szerecsendió (én jó sokkal szeretem). A kész tojásos szószt félrerakjuk és elkészítjük a spárgát.
-
Egy serpenyőt felhevítünk és megolvasztjuk benne a 2 dkg vajat. Közben a zöld spárga fás részét letörjük és már mehet is az olvasztott vajba. Ha fehér spárgát választottunk azt meg is kell zöldséghámozóval pucolni (a csúcsait kivéve) és utána rakjuk a serpenyőbe fedő alá. Időnként rázogassuk meg hogy egyenletesen piruljon, kb. 4-5 perc alatt szépen megpuhul és meg is pirul.
-
Ha készen van, halmozzuk a tetejére a tojást, sózzuk/borsozzuk és azonnal fogyaszzuk. A babának a spárgát vágjuk darabokra, ha még nem kóstolt ilyet a csúcsát (a legfinomabb részt) kínáljuk neki először.
Megjegyzések
ℹ️ Tipp:
- kevés reszelt citromhéjjal még pikánsabbá tehető a tojásos mártás
- a spárga letördelt szárát ne dobd el, zöldségalaplébe felhasználható