Belga csoda: spárga flamand módra

Még egy óriási piros pont a belgáknak a ezért a spárga-tojás párosításért, legalább olyan zseniális, mint a pralinéjuk vagy a söreik. Először Mautner Zsófinál láttam egy postban ezt a receptet, kicsit utánaolvasva láttam, hogy belga “találmány”. No nem hiába mondta a férjem, hogy bármikor kint járt májusban Brüsszelben, mindig sok spárgát ettek. A belgák a fehér spárgára esküsznek ehhez a tojásos kombinációhoz, de szerintünk zölddel is nagyon finom: bármelyik van épp otthon, bátran fogj neki. A spárga készítéshez az a kulcs, hogy ne főzd meg! Heston Blumenthal-tól okosodtuk, hogy zsiradékban párolva sokkal finomabb lesz - és Blumenthal ezúttal sem téved. A vízbe rengeteg ízanyag oldódik ki, vajban készítve egy sokkal ízgazdagabb ételt kapunk.
pinit Galéria megtekintése 1 kép
Nehézség: Kezdő Elkészítési idő 10 perc Főzési/sütési idő 10 perc Teljes idő 20 perc

Leírás

Mennyi idősen:

Spárgát 7-8 hónapos kortól be lehet vezetni a baba étrendjébe. Ekkor fontos, hogy a zöld spárgát is pucold meg, ne maradjon fás része. Vaj helyett pedig kevés szőlőmagolaj és víz keverékén pároljuk meg, kb 5 perc alatt elkészül. Ha kész anyatejjel vagy tápszerrel pürésítsük.

9-10 hónapos kortól kemény főtt tojás sárgáját reszelhetünk a spárga tetejére és ízesíthetjük szerecsendióval.

A tojásos krémet csak 1 éves kor után javaslom a tojásfehérje allergizáló hatása miatt.

Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!

Különleges alapanyag: nincs

Hozzávalók (2 felnőtt + 1 kisgyerek):

Elkészítés

  1. A tojásokat megfőzzük (kb. 8 perces). Nem kell, hogy teljesen kemény legyen, ha picit még lágy a sárgája jobb lesz a mártás. A főtt tojást lehűtjük, majd nagyon apró kockákra vágjuk. Hozzákeverjük a 7 dkg olvasztott vajat, a citromlevet és a frissen aprított petrezselymet. Só, bors és frissen őrölt szerecsendió (én jó sokkal szeretem). A kész tojásos szószt félrerakjuk és elkészítjük a spárgát.

  2. Egy serpenyőt felhevítünk és megolvasztjuk benne a 2 dkg vajat. Közben a zöld spárga fás részét letörjük és már mehet is az olvasztott vajba. Ha fehér spárgát választottunk azt meg is kell zöldséghámozóval pucolni (a csúcsait kivéve) és utána rakjuk a serpenyőbe fedő alá. Időnként rázogassuk meg hogy egyenletesen piruljon, kb. 4-5 perc alatt szépen megpuhul és meg is pirul.

  3. Ha készen van, halmozzuk a tetejére a tojást, sózzuk/borsozzuk és azonnal fogyaszzuk. A babának a spárgát vágjuk darabokra, ha még nem kóstolt ilyet a csúcsát (a legfinomabb részt) kínáljuk neki először.

Megjegyzések

ℹ️ Tipp:

  • kevés reszelt citromhéjjal még pikánsabbá tehető a tojásos mártás
  • a spárga letördelt szárát ne dobd el, zöldségalaplébe felhasználható
Kategória
https://www.instagram.com/inyencbaba/