Caponata, szicíliai lecsó
Leírás
Mennyi idősen: A padlizsán enyhén kesernyés íze a besózás miatt egyáltalán nem érezhető és a többi zöldséggel egy teljesen új étel születik, amin már intenzíven se a cukkini, se a padlizsán jellegzetes íze nem érezhető. Nem cukkini és padlizsán rajongó babáknál is érdemes vele próbálkozni.
Az ecet, kapribogyó miatt egy intenzív ízvilágú zöldséges étel, ha minden kerül bele, akkor 1 éves kor után javaslom. Kevesebb ecettel, cukor nélkül és a sós kapribogyó elhagyásával hamarabb (10 hónapos kortól) is kínálhatjuk.
Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!
Különleges alapanyag: nincs
Hozzávalók (3 adaghoz):
Elkészítés
-
A padlizsánt kb 2 cm-es kockákra vágjuk, besózzuk és egy szűrőben 1-2 órát állni hagyjuk (ezzel a művelettel megszabadulunk a padlizsán kissé kesernyés ízétől, nem érdemes kihagyni). Utána alaposan leöblítjük. A cukkinit hasonló darabokra vágjuk, az egészet összeforgatjuk 3-4 ek olívaolajjal és sütőben 200 fokon kb 15 percig sütjük, amíg minkettő megpuhul.
-
Közben előkészítjük a többi zöldséget. Felaprítjuk a hagymát, paradicsomot is kisebb kockákra vágjuk, szárzellert kb. fél cm vastagan felszeleteljük. Kapribogyót ha nagyobb változatot választunk, akkor azt is daraboljuk.
-
A maradék olívaolajon megdinszteljük a hagymát, hozzáadjuk a paradicsomot. (Ha kisebb babának is készítjük, akkor a szárzellert a paradicsommal együtt adjuk hozzá, hogy az is megpuhuljon.) Közepes hőfokon addig rotyogtatjuk, amíg a paradicsom összeesik. Hozzáadjuk a szárzellert, cukkinit, padlizsánt, paradicsompürét, az ecetet, cukrot, sózzuk, borsozzuk és az egészet néhány perc alatt (kb 5 perc) összerottyantjuk. A cukor és az ecet ennyi idő alatt kicsit besűrűsödik és már utolsó lépésként csak a friss bazsalikomot és kapribogyót kell beleszórni és készen is vagyunk. A szárzeller még enyhén roppanós állaga jól fog állni az egész lecsónak.