Cékla-zeller gratin ricottával és narancsos diómorzsával

Céklás kísérletezésem keretében kipróbáltam egy céklás-ricottás gnocchit. Isteni finom volt, de két gyerek mellett a hátam közepére kívántam az egész tésztagyúrást. Ha a végére is szeretnénk még kisimult idegszálakat, akkor javaslom senki ne fogjon neki úgy gnocchit készíteni, hogy itthon van mellette egy 3 éves és egy néhány hónapos baba. De a cékla és ricotta páros azóta motoszkált a fejemben: legyen valami egyszerűbb és gyorsabb! Pakoltam mellé még krumplit és zellert, hogy a többi téli zöldségünkről se feledkezzünk meg. A tetejére pedig egy kevés narancsos diós morzsa került. Aprítással, keveréssel, rétegezéssel is megvagyunk kb. 20-25 perc alatt és utána már csak várni kell, amíg megsül a finomság – ami másnap is finom lesz.
pinit View Gallery 3 photos

Cékla-zeller gratin ricottával és narancsos diómorzsával

Nehézség: Kezdő Elkészítési idő 25 min Főzési/sütési idő 60 min Teljes idő 1 óra 25 perc

Leírás

Mennyi idősen: 7-8 hónapos kortól elkészíthetjük a sült zöldséget a babának, de ekkor a céklát kihagyhatjuk (esetleges magas nitráttartalma miatt). A ricotta és tejszín keveréket ízesítsük kevés kakukkfűvel. A tetejére a pecorino helyett az intenzív sós íze miatt használjunk csak gouda sajtot. A diót mindenképp daráljuk a tetejére és ne aprítsuk. Az elkészült sült zöldségeket a baba igényeinek megfelelően daraboljuk, aprítsuk.

A céklát az esetleges magasabb nitrát tartalma miatt csak 11-12 hónapos kortól javasolt használni, de esetenkénti fogyasztása kisebb babáknál sem okozhat gondot.

Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!

Különleges alapanyag: nincs

Hozzávalók (4-5 adag):

Elkészítés

  1. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A zöldségeket meghámozzuk és 1-2 mm vastagon felszeleteljük. Ha szeretnénk, hogy a cékla ne színezzen el mindent, akkor azt külön tálba rakjuk a felhasználásig. A ricottát összekeverjük a tejszínnel, belenyomjuk a fokhagymát, ízesítjük morzsolt kakukkfűvel, frissen őrölt borssal és sóval.

  2. Kivajazunk egy hőálló sütőtálat és elkezdjük benne rétegezni a zöldségeket. Érdemes egy nagyobb tálat választani, hogy két rétegben beleférjenek a zöldségek, mert így hamarabb átsül. Mindenkinek saját fantáziára van bízva, hogy milyen formában, sorokban szereti pakolászni a zöldségeket. Én szépen sormintában rakosgattam: zeller, krumpli, cékla és így tovább, amíg be nem töltötte a tál alját. Sózzuk és rákanalazzuk a ricottás keverék harmadát. Mehet egy következő réteg zöldség, ricotta szósz és végül egy harmadik záró zöldség sor és a maradék ricottás-tejszínes szósz. A tetejét megszórjuk a reszelt sajtokkal és a sütőbe csúsztatjuk. Kb. 50-60 percig sütjük.

  3. Egy tálban összekeverjük az aprított diót a zsemlemorzsával és narancshéjjal. Amikor a zöldségek már kezdenek puhulni, de még nincs teljesen kész – kell még kb. 10 perc – akkor megszórjuk a zsemlemorzsás, diós morzsával és addig sütjük, amíg az is megpirul a tetején.

  4. Tálaláskor kínáljunk hozzá friss mikrozöldeket/salátát, hogy a frissítő íz se maradjon el mellőle.

https://www.instagram.com/inyencbaba/