Céklás-csokis süti

A céklával kötött barátságom egészen újkeletű. Gyerekkoromból egyáltalán nem emlékszem, hogy valaha is ettünk volna, felnőttként pedig a számomra tolakodó földes ízét eddig nem igazán sikerült megszeretni. Ilyenkor jön mindig a “de”, mert nem szeretem feladni és tudom, hogy a szervezetemnek szüksége van rá. A cékla földessége sütés közben teljesen “megszelídül” egy sokkal édesebb, kellemesebb íz veszi át a helyét. Ha már megsütöttük miért is ne raknánk sütibe? Jöjjön hát egy sütemény, ami voltaképpen zöldség és gyümölcs: főszerepben a céklával, mellékszereplőként pedig datolyával - de ha már desszert, azért extraként egy kis csokoládéval is felturbózva.
pinit Galéria megtekintése 1 kép
Nehézség: Kezdő Elkészítési idő 15 perc Főzési/sütési idő 75 perc Teljes idő 1 óra 30 perc

Leírás

Mennyi idősen: az édesítéshez mézet használok a receptben, amit csak 1 éves kor után javasolt babának adni. 1 éves kor alatt a mézet banánra cserélhetjük, ez esetben 11 hónapos korban már adhatjuk a babának. Az étcsokoládét hagyjuk ki, ha kisebb babáknak is kínáljuk, azt csak 2 éves kor felett keverjük a süteménybe.

Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!

Különleges alapanyag: nincs

Hozzávalók (8-10 szelethez):

Hozzávalók a krémhez:

Elkészítés

  1. A céklákat megpucoljuk és kisebb darabokra (kb 2*2 cm-es kockák) vágjuk és összeforgatjuk egy kanál olívaolajjal. 200 fokon kb. 30 percig (vagy amíg megpuhul) sütjük. Ha megsült, hagyjuk kihűlni.

  2. A kihűlt céklát a kimagozott datolyával és az olaj egy részével aprítóba tesszük és pürésítjük. Egy tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat: a liszteket, sütőport, szódabikarbónát, sót és kakaót. A tojást (fehérje és sárgája együtt) habverővel fehéredésig verjük. Hozzáadjuk a mézet, a céklás keveréket, az olaj többi részét és a száraz hozzávalókat is több részletben hozzáforgatjuk. Felturbózzuk kicsit a darabolt étcsokival és már mehet is a vajazott, lisztezett sütőformába. 170 fokon kb 45-50 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészült-e. Kiborítjuk a formából és hagyjuk teljesen kihűlni.

  3. A tejszínt habverővel felverjük, a habverővel meglazítjuk a mascarponet is. A kettőt összeforgatjuk és a kihűlt sütemény tetejére kenjük.

Megjegyzések

Tipp:

  • a krém elhagyásával tejtermékmentes verziót készíthetünk. 
https://www.instagram.com/inyencbaba/