Céklás-csokis süti
Leírás
Mennyi idősen: az édesítéshez mézet használok a receptben, amit csak 1 éves kor után javasolt babának adni. 1 éves kor alatt a mézet banánra cserélhetjük, ez esetben 11 hónapos korban már adhatjuk a babának. Az étcsokoládét hagyjuk ki, ha kisebb babáknak is kínáljuk, azt csak 2 éves kor felett keverjük a süteménybe.
Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!
Különleges alapanyag: nincs
Hozzávalók (8-10 szelethez):
Hozzávalók a krémhez:
Elkészítés
-
A céklákat megpucoljuk és kisebb darabokra (kb 2*2 cm-es kockák) vágjuk és összeforgatjuk egy kanál olívaolajjal. 200 fokon kb. 30 percig (vagy amíg megpuhul) sütjük. Ha megsült, hagyjuk kihűlni.
-
A kihűlt céklát a kimagozott datolyával és az olaj egy részével aprítóba tesszük és pürésítjük. Egy tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat: a liszteket, sütőport, szódabikarbónát, sót és kakaót. A tojást (fehérje és sárgája együtt) habverővel fehéredésig verjük. Hozzáadjuk a mézet, a céklás keveréket, az olaj többi részét és a száraz hozzávalókat is több részletben hozzáforgatjuk. Felturbózzuk kicsit a darabolt étcsokival és már mehet is a vajazott, lisztezett sütőformába. 170 fokon kb 45-50 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészült-e. Kiborítjuk a formából és hagyjuk teljesen kihűlni.
-
A tejszínt habverővel felverjük, a habverővel meglazítjuk a mascarponet is. A kettőt összeforgatjuk és a kihűlt sütemény tetejére kenjük.
Megjegyzések
Tipp:
- a krém elhagyásával tejtermékmentes verziót készíthetünk.