Céklás szilvakrémleves, fahéjas napraforgómaggal
Leírás
Mennyi idősen: összetett ízek és méz miatt is csak egy éves kor után. Az egész napraforgómagot pedig csak biztosan rágni tudó babának, 2 éves kor felett.
Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!
Különleges alapanyag: nincs
Hozzávalók (4 adaghoz):
Elkészítés
-
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A céklát megpucoljuk és félbe vágjuk. A vágott felét megkenjük az olívaolajjal és alufóliába csomagolva egy nagyobb tepsibe rakjuk (amibe majd a szilva is belefér). Az alufólia segít, hogy a cékla ne száradjon ki és így gyakorlatilag a saját levében sül meg. 20 percre a sütőbe tesszük Amíg sül a szilvákat félbe vágjuk, kimagozzuk, megszórjuk fél teáskanál fahéjjal. Ha letelt a 20 perc kivesszük a céklát, a vágott felükkel lefelé mellé pakoljuk a szilvákat is és kb. 30 g vajat kisebb kockákban közé vágunk. Visszarakjuk a sütőbe újabb 20 percre.
-
Egy száraz serpenyőt felhevítünk és megpirítjuk benne a napraforgómagot. Egy kis tálban félretesszük és megszórjuk egy csipet fahéjjal. Ha szeretjük a fahéjat akkor mehet több is.
-
Ha megpuhult a cékla és a szilva, kivesszük a sütőből és a cékla héját lehúzzuk és kisebb darabokra vágjuk. Egy lábasban megolvasztjuk a vajat és alacsony hőfokon néhány perc alatt megpirítjuk rajta az apróra vágott hagymát. Hozzáadjuk a reszelt gyömbért egy fél teáskanál fahéjat és hagyjuk picit illatozni. Ráöntjük a balzsamecetet és megvárjuk amíg elillan a szúrós, ecetes aromája. Meglocsoljuk a mézzel és hozzáadjuk a sült céklát, szilvát. Összeforgatjuk a vajas-mézes keverékkel, reszelünk rá a szerecsendióból, hozzáadjuk a szegfűszeget, reszelt narancshéjat és felöntjük a vízzel és tejszínnel. Felforraljuk és utána alacsony hőfokon kb. 10 percig főzzük, amíg összeérnek az ízek. Botmixerrel krémes állagúra turmixoljuk.
-
Tálaláskor kanalazzunk a tetejére 1-2 teáskanálnyi joghurtot és szórjuk meg a napraforgómaggal.