Citromnádas zöldségek kókusztejben

Rajongunk a thai currykért. Ha jól van elkészítve, valódi ízbomba robban a szájban már az első kanál után. Az erőteljes, éttermekben sokszor igencsak csípős íze miatt az otthoni változat nagyon jó megoldás lehet, ha még csak ismerkedsz a távol-keleti ízvilággal. Egy igazi bababarát, enyhe verziót készítettem most, amiben szándékosan nincs csípősebb curry paszta, helyette van kurkuma, viszont belecsempésztem a thai curryk különlegesebb alapanyagait, mint citromnád és kaffir lime levél. Inkább nem is hívom currynek, annyira könnyű és lágy íze van.
pinit View Gallery 1 photo
Nehézség: Kezdő Elkészítési idő 10 min Főzési/sütési idő 30 min Teljes idő 40 perc

Leírás

Nem használtam különlegesebb zöldségeket, pont azt szeretném megmutatni, hogy három teljesen hétköznapi alapanyag, mint a krumpli, répa és fehérrépa hármasából is kisülhet valami egészen izgalmas. Mindössze két különleges ízesítő, a citromnád és a kaffir lime levél szükséges hozzá, hogy valami nagyon izgalmas étel kerekedjen ki belőle. A citromnád és a kaffir lime levél, szinte minden thai étel alapja, ezeket nem érdemes és nem is nagyon lehet mással helyettesíteni. Viszont sok más hazai zöldséggel is gazdagíthatod: jól áll neki a vékony csíkokra vágott pirospaprika (kápia, kaliforniai), amivel egy kevés roppanós textúrát is bele tudunk csempészni, ha csak a vége előtt néhány perccel adjuk hozzá. Próbálkozhatsz cukkinivel, padlizsánnal is. Nálunk most a főzés végén a szekrényben régóta bújkáló konzerv bambuszrügy került még bele, az adta a roppanós állagot. Tálalhatjuk a zöldségragut magában vagy egy adag jázminrizzsel és akkor máris egy teljes értékű vegán ételt kapunk. A tetejét megszórhatjuk pirított mandulaforgáccsal jól passzol az egyébként édes-savanyú ízvilághoz.

Mennyi idősen:

A zöldséges alapot már 6-7 hónapos kortól kínálhatjuk a babáknak. A lepirított hagymás, gyömbéres alaphoz dobjuk hozzá az aprított zöldségeket és csak egy löttyintésnyi kókusztejjel ízesítsük. Daraboljuk, pürésítsük a baba igényeinek megfelelően. A curryt és kurkumát 9-10 hónapos kortól adjuk hozzá, amikor már kezdjük bevezetni az intenzívebb ízek világába a babát.

Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!

Különleges alapanyag: citromnád, kaffir lime levél, kókusztej (a Spájz rovatban mindről részletesen is olvashatsz, tippekkel, hogy mi hol szerezzük be)

citromnád

A citromnád vagy thai citromfű az ázsiai konyha kedvelt fűszernövénye. Nem összekeverendő a hazai citromfűvel, ízében és kinézetében is teljesen más. Rengeteg klasszikus thai ételben találkozhatunk vele, de előszeretettel használják Kambodzsában, Indonéziában is.  Kerül levesekbe, currykbe, húsos vagy tengeri herkentyűs ételekbe. Lágy, üde, citrusos íze nagyon simulékony. Ezt a kellemes, jellegzetes ízt, nem lehet mással helyettesíteni (sajnos nem lehet citromhéjjal!). Szuper íze mellett többek között antibakteriális és fertőtlenítő hatása is ismert.

Tudni kell viszont róla, hogy főzés közben egyáltalán nem puhul, fás és kemény marad – amit Ázsiában sokszor “kiköpködnek” az ételből. Ezt elkerülendő célszerű vagy csak belefőzni a leveses ételbe (előtte húsklopfolóval összetörve a szárát majd nagyobb darabokban beletenni) vagy aprítóban sokáig pürésíteni. Kisgyerekeknél az első megoldás ajánlott, vagy szóba jöhet a leves/szósz átszűrése is.  

kaffir lime levél

Intenzív, aromás, citrusos íze remekül passzol currykhez, tengeri herkentyűkhöz, de húsokhoz is. Szinte az összes thaiföldi leves és curry alapanyaga, de az indonéz és a maláj konyha is előszeretettel használja. Megjelenésében legjobban a babérlevélre hasonlít, használni is úgy érdemes, többnyire nem szükséges aprítani.

 

Hozzávalók (3-4 adaghoz):

Elkészítés

  1. A zöldségeket megpucoljuk, a répákat kb egyforma méretű darabokra vágjuk (én félbe vágtam és utána karikáztam vékonyan), a krumplik mehetnek kicsivel nagyobbra, hogy ne essen szét azonos főzési idő alatt. Egy lábasban felhevítjük az olajat és jó alaposan lepirítjuk rajta az apróra vágott hagymákat és a reszelt gyömbért. Hozzádobjuk a húsklopfolóval összetört és kb 2-3cm darabokra vágott citromnádat (ha fagyasztott akkor a levét érdemes jó alaposan a serpenyőbe nyomkodni mert sok íz van benne) és a répákat. Közepes hőfokon néhány perc alatt folyamatosan kevergetve karamellizáljuk. Beleszórjuk a curryt és kurkumát (ha nem kisebb gyereknek készül, akkor az aprított chilit is adjuk hozzá), folyamatos kevergetés mellett addig pirítjuk amíg illatozni kezdenek.

  2. Felöntjük az alaplével és kókusztejjel, mehet bele a krumpli, kaffir lime levél (egészben, mint a babérlevél, nem szükséges aprítani). Az egészet felforraljuk, majd alacsony hőfokon addig főzzük, amíg minden zöldség megpuhul, de még nem esik szét. Nem főzeléket akarunk készíteni! Sózzuk és belefacsarjuk a lime levét. Ha savanykásabban szeretnénk, mehet bele ízlés szerint több is. Jázmin vagy basmati rizst kínálhatunk mellé, azzal jól össze lehet forgatni a kókusztejes ragut. A tetejét tálaláskor megszórhatjuk pirított mandulaforgáccsal és aprított petrezselyemmel/korianderrel. Ha chili nem került bele, akkor a felnőtt adagról azt se felejtsük le – úgy lesz eredeti! Esetleg sirachával (chili szósz) locsoljuk meg.

https://www.instagram.com/inyencbaba/