Citromos-kakukkfüves tökfőzelék

„Te eszed majd meg, mert én utálom” - mondta Ábel, amikor közöltem vele, hogy vettem tököt főzeléknek. Egyikünk sem szereti a tökfőzeléket - akkor meg miért vettük meg szegény tököt? Kísérletezünk. Azt már megfejtettem, hogy nem is a tökkel van a bajom, hanem a kaporral. Gondoltam, ha a kaprot kiveszem az egyenletből, akkor is készíthetek egy igazán finom tökfőzeléket, csak máshogyan kell nekifogni. A cukkininek jól áll a citrom és a kakukkfű, valahol az is tök, így a tök mellé is ezeket gondoltam - és mennyire jól tettem! Az elkészült főzelékből lelkesen vittem a kóstolót Ábelnek. „Milyen?” „Finom. Mi ez?” „A tökfőzelék.” „De ennek nincs is tök íze, kifejezetten finom!” „Na ugye megmondtam, hogy tökfőzelék lesz, nem hitted el, hogy a végén még finom is lesz.” 😊 A kísérlet így pozitívan zárult: egy újabb zöldség, ami kikerült a „nem szeretem” kategóriából.
pinit View Gallery 3 photos

Citromos-kakukkfüves tökfőzelék

Nehézség: Kezdő Elkészítési idő 15 mins Főzési/sütési idő 20 mins Teljes idő 35 perc

Leírás

Mennyi idősen: 7-8 hónapos kortól a fűszerezése miatt. A vajat olajra is cserélhetjük és szükség esetén a tejterméket el is hagyhatjuk a krumpli már önmagában sűríti a főzeléket.

Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!

Különleges alapanyag: nincs

Hozzávalók (4 adaghoz):

Elkészítés

  1. A tököt meghámozzuk, hosszában kettévágjuk és kivájjuk a belső magos részét. A kivájt részt is félretesszük (ha vannak benne nagyobb magok, azt érdemes kivenni, eldobni). A töknek kb. negyedét kisebb kockákra vágjuk (erre érdemes a tök végét használni, ahol nem vájtuk ki) és félretesszük. A tök maradék nagyobb részét is feldaraboljuk és a kivájt belsejéhez részhez adjuk.

  2. Egy lábasban megolvasztunk egy evőkanál vajat és alacsony lángon megpároljuk rajta az aprított vöröshagymát. Hozzáadjuk az aprított és kivájt tököt (a kockázottat nem!) a kockára vágott krumplit és felöntjük annyi vízzel, ami épp ellepi. Beleszórjuk a frissen aprított kakukkfüvet is és sózzuk (ha babának is kínáljuk akkor ne!) Hagyjuk felforrni, majd alacsony lángon addig főzzük, amíg minden megpuhul.

  3. Amíg fő a főzelékünk elkészítjük a feltétet. Egy serpenyőt felhevítünk és megolvasztjuk benne a maradék vajat. Rádobjuk a kockázott tököt, megszórjuk citromhéjjal, adunk hozzá néhány tekerésnyi borsot és sózzuk (babának ne!). Néhányat keverünk rajta majd alacsony hőfokon kicsit pároljuk, addig hogy épp megpuhuljon, de ne essen össze. Az elkészült tökkockákat félretesszük és a serpenyőben pirítsuk le a kolbászmorzsát.

  4. A már puhára főtt tökbe belekeverjük a joghurtot és botmixerrel pürésítjük. Tálaláskor kanalazzunk rá a tökkockából és szórjuk meg a kolbászmorzsával.

https://www.instagram.com/inyencbaba/