Citromos lazac újkrumplival és pestoval
Leírás
Mennyi idősen: A lazac már a hozzátáplálás kezdetétől kínálható a babának. A halak, az Omega-3 zsírsav miatt különösen fontosak az idegrendszeri fejlődésük szempontjából, bátran kínáljuk nekik. A sült zöldségeket vaj helyett kevés szőlőmagolajjal készíthetjük és a baba igényeinek megfelelően darabolva vagy pürésítve kínáljuk. A pesto esetében pedig nem a zöldek hanem az olajos magok és a sajt jelenti a szűk keresztmetszetet, ami alapján el kell dönteni, hogy mikor adod a babának. Mindig olyan magot használj, amit már előzőleg bevezettél neki és sajtot pedig csak pasztörizáltat adj hozzá. Pestot az intenzív íze miatt csak 10 hónapos kor után javaslom.
Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!
Különleges alapanyag: nincs
Hozzávalók (4 adaghoz):
Hozzávalók a reteklevél pestohoz:
Elkészítés
-
A lazacot négy szeletre vágjuk, hagyjuk szobahőmérsékletűre melegedni. Előmelegítjük a sütőt 150 fokra. Egy hőálló serpenyőt felforrósítunk, felolvasztunk 40 g vajat, majd amikor habzik, beletesszük a lazacot a citromszeletekkel együtt. Mindkét oldalán 1-1 percig sütjük, majd a citromot a tetejére tesszük, meglocsoljuk a vajjal, sózzuk és a sütőbe tesszük amíg el nem éri a 60 fokos maghőmérsékletet (kb. 5 perc) ahol már kisgyerekek is biztonsággal fogyaszthatják.
-
Amíg sül a lazac, elkészítjük a köretet. A krumplit nem hámozzuk, csak jó alaposan átsúroljuk, aztán nagyobb kockákra vágjuk. A retket mérettől függően 4-6 cikkre vágjuk. Egy serpenyőben megolvasztunk 20 g vajat és rádobjuk a krumplit. Magas hőfokon kicsit átpirítjuk, sózzuk és utána közepes hőfokon, fedő alatt pároljuk. Amikor a krumpli már majdnem elkészült, hozzádobjuk az aprított retket is. 2-3 percig még együtt pároljuk, amíg a retek is veszít roppanósságából.
-
Elkészítjük a pestot is. A retek levelét alaposan átmossuk, hogy ne maradjon rajta homok. A leveleket forrásban lévő vízzel leöntjük és 1-2 percig állni hagyjuk benne, hogy kicsit összeessenek. Leszűrjük és hagyjuk teljesen lecsepegni.
-
Megtisztítjuk a fokhagymát, kettévágjuk a gerezdeket és kivágjuk a közepéből a hajtást. Vizet forralunk és néhány másodpercre beledobjuk, majd hideg vízben hagyjuk lehűlni. A nyers fokhagyma erőteljes és a gyomrot bántó ízét tudjuk ezzel a két lépéssel semlegesíteni, helyette csak kellemes fokhagyma aroma marad ami a babának sem árt. Ha téged nem zavar a nyers fokhagyma, akkor ezt a lépést ki is hagyhatod.
-
Lereszeljük a sajtokat (ha azt használunk és nem sörélesztőpelyhet). Késes aprítóba pakoljuk a zöldeket, a fokhagymát, a napraforgómagot és ráöntjük az olajat. Pépes állagúra dolgozzuk. Ha kész, belekeverjük a reszelt parmezánt/élesztőpelyhet, ízlés szerint sózzuk. A maradék pesto hűtőben néhány napig eláll. Arra kell figyelni, hogy a tetejét fedjük be olajjal.
-
Amint elkészült a lazac már tálalunk is. Mehet mellé a krumpli, retek kombó és jó bőven kanalazunk a tetejére a pestoból.