Citromos tészta lazaccal (Pasta al limone)
Leírás
Mennyi idősen: 11-12 hónapos kortól
Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!
Különleges alapanyag: nincs
Hozzávalók (2 fő + 1 gyerek részére):
Elkészítés
-
A friss lazacot a bőre nélkül vágjuk kb 1cm, kockákra, majd kevés vajon forgatva/rázogatva pirítsuk le és tegyük félre. (Ha átforgatva már egyik oldala sem nyers, a közepe sem lesz az.)
-
Forraljunk fel kb 1,5-2 l vizet (kevésnek tűnhet, de így jó koncentráltan keményítős lesz a víz). A fagyasztott borsót tegyük egy mély tálba és öntsünk rá kb. fél liter lobogó vizet. Ezt félre is tehetjük: a borsó pont ideálisan roppanós és meleg marad mire elkészülünk.
-
A maradék forralt vízbe megy 1ek sóval a spagetti, ezt kb. 1 perccel mielőtt kész lenne (amikor még nagyon “al dente”), szűrjük le – de kb. 2dl-t rakjunk félre a főzővízből!
-
Közben egy serpenyőben hevítsünk olívaolajat és pirítsuk le az apróra vágott fokhagymát, amíg illatozni kezd. (Ha épp nem készítünk baba adagot, akkor a chilit a fokhagymával együtt dobhatjuk az olajba, hogy jól kijöjjön az aromája.) Amikor illatozni kezd, tegyük félre a tűzről amíg a tészta elkészül.
-
A leszűrt forró tésztát az összes vajjal együtt azonnal forgassuk át jó alaposan a fokhagymás serpenyőben, hogy mind elolvadjon, majd folyamatosan kevergetve (vagy olaszosan “dobva/rázva”) adagoljunk hozzá a főzővízből. A vaj és a főzővíz emulziót képez, egységes “szósszá” válik: lucskosnak de nem “vizesnek” kell lennie a végén, nem biztos, hogy az összes főzővízre szükség lesz! Szórjuk bele a parmezán felét, az egész citrom levét, az apróra vágott petrezselymet és keverjük át még egyszer.
-
A baba részét vegyük ki, aprítsuk fel késsel vagy aprítóval. Keverjük bele a lecsöpögtetett zöldborsót (ha még kicsi a baba az is nyomkodjuk össze), a lazacot és a parmezánt.
-
A felnőttek részét sózzuk alaposan, keverjük bele a borsót és a lazacot. Szórjuk meg aprított chilivel és frissen őrölt borssal, hogy egy kicsit pikánsabb legyen. Ízlés szerint mehet még több citrom is rá.
Megjegyzések
ℹ️ Tipp:
- Ha épp nem kapsz friss lazacot, akkor konzerv lazaccal is finom lesz. Akkor mindössze a felaprított konzerv halat csöpögtesd le és a végén forgasd bele a kész tésztába.
- Ha egyik sincs otthon akkor készítsd hal nélkül, úgy is teljes értékű lesz.