Citromos tészta lazaccal (Pasta al limone)

Ha valami gyors vacsora ötlet kell, akkor sokszor nyúlunk a jól bevált olasz “pasta”-khoz. Szerencsére egész szép kis csokorral gyűjtöttünk már össze, van miből válogatni. Ahogy ez a recept megszületett az viszont elég vicces. Vasárnap este vendégeskedés után ötleteltünk, hogy mi legyen a gyors vacsora. Nos, van egy kis maradék friss lazac előző napról… csináljunk azzal egy citromos petrezselymes tésztát, az jól passzol a halhoz! Jó-jó, de rakjunk bele egy kis borsót is, hogy legyen benne valami roppanós “textúra”. Olívia ezt meghallotta és azonnal örömmel mondogatni kezdte, hogy “tesztú, tesztú” és utána lelkesen ki is szedegette a borsót nem csak a saját, hanem a mi tányérunkból is. Szóval a borsó azóta is állandó maradt, mert így érdekesebb a textúra 😊.
pinit View Gallery 1 photo

Citromos tészta lazaccal (Pasta al limone)

Nehézség: Kezdő Elkészítési idő 15 mins Főzési/sütési idő 15 mins Teljes idő 30 perc

Leírás

Mennyi idősen: 11-12 hónapos kortól

Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!

Különleges alapanyag: nincs

Hozzávalók (2 fő + 1 gyerek részére):

Elkészítés

  1. A friss lazacot a bőre nélkül vágjuk kb 1cm, kockákra, majd kevés vajon forgatva/rázogatva pirítsuk le és tegyük félre.  (Ha átforgatva már egyik oldala sem nyers, a közepe sem lesz az.)

  2. Forraljunk fel kb 1,5-2 l vizet (kevésnek tűnhet, de így jó koncentráltan keményítős lesz a víz). A fagyasztott borsót tegyük egy mély tálba és öntsünk rá kb. fél liter lobogó vizet. Ezt félre is tehetjük: a borsó pont ideálisan roppanós és meleg marad mire elkészülünk.  

  3. A maradék forralt vízbe megy 1ek sóval a spagetti, ezt kb. 1 perccel mielőtt kész lenne (amikor még nagyon “al dente”), szűrjük le – de kb. 2dl-t rakjunk félre a főzővízből!

  4. Közben egy serpenyőben hevítsünk olívaolajat és pirítsuk le az apróra vágott fokhagymát, amíg illatozni kezd. (Ha épp nem készítünk baba adagot, akkor a chilit a fokhagymával együtt dobhatjuk az olajba, hogy jól kijöjjön az aromája.) Amikor illatozni kezd, tegyük félre a tűzről amíg a tészta elkészül.

  5. A leszűrt forró tésztát az összes vajjal együtt azonnal forgassuk át jó alaposan a fokhagymás serpenyőben, hogy mind elolvadjon, majd folyamatosan kevergetve (vagy olaszosan “dobva/rázva”) adagoljunk hozzá a főzővízből. A vaj és a főzővíz emulziót képez, egységes “szósszá” válik: lucskosnak de nem “vizesnek” kell lennie a végén, nem biztos, hogy az összes főzővízre szükség lesz! Szórjuk bele a parmezán felét, az egész citrom levét, az apróra vágott petrezselymet és keverjük át még egyszer.

  6. A baba részét vegyük ki, aprítsuk fel késsel vagy aprítóval. Keverjük bele a lecsöpögtetett zöldborsót (ha még kicsi a baba az is nyomkodjuk össze), a lazacot és a parmezánt.

  7. A felnőttek részét sózzuk alaposan, keverjük bele a borsót és a lazacot. Szórjuk meg aprított chilivel és frissen őrölt borssal, hogy egy kicsit pikánsabb legyen. Ízlés szerint mehet még több citrom is rá.

Megjegyzések

ℹ️ Tipp: 

  • Ha épp nem kapsz friss lazacot, akkor konzerv lazaccal is finom lesz. Akkor mindössze a felaprított konzerv halat csöpögtesd le és a végén forgasd bele a kész tésztába.
  • Ha egyik sincs otthon akkor készítsd hal nélkül, úgy is teljes értékű lesz.
https://www.instagram.com/inyencbaba/