Citrusos cukkinisaláta paradicsommal

A cukkini nem Ábel kedvence, a család többi tagja viszont szereti. A feladat tehát, hogy készítsük el úgy, hogy Ábel is megegye és ne azt mondja, hogy tök íze van. A citrom és fűszerek szépen megszelídítik ezt a tök ízt. A kétfajta paradicsom és érlelt sajtok pedig sok-sok umami ízzel gazdagítják. Tök íz volt nincs. Van helyette finom, ízletes cukkini.
pinit Galéria megtekintése 1 kép
Nehézség: Kezdő Elkészítési idő 15 perc Főzési/sütési idő 15 perc Teljes idő 30 perc

Leírás

Elég megosztó zöldség szegény cukkini, de ha megtanuljuk jól elkészíteni, lehet, hogy a nem éppen cukkini rajongók is szereni fogják. Végül lehet siker lesz, ahogy egy régebbi bejegyzésben is írtam: a Cukkini, amit te is megennél.

Mennyi idősen: 7-8 hónapos kortól a cukkinit, paradicsommal és a fűszerekkel együtt elkészítve és a kenyérrel (akkor nem kell pirítani) kínálhatjuk a babának. A napraforgómag egészben fulladást okozhat, azt mindenképpen csak őrölt formában kínáljuk a még nagyobb babáknak is. Pecorino és parmezán sajt helyett a kisebbeknek valami kevésbé sós sajtot rakjunk rá, előbbieket inkább csak 1 éves kor után.

Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!

Különleges alapanyag: nincs

Hozzávalók (2 adaghoz):

Elkészítés

  1. A cukkiniket tetszés szerint kisebb szeletekre vágjuk (nekem épp a hasábok voltak szimpatikusak 😊 ). 2 evőkanál olívaolajat elkeverünk a fűszerekkel és belenyomjuk a fokhagymát. A fűszeres olajjal összeforgatjuk a cukkinit és szétterítjük egy tepsiben. A paradicsomokat nagyobb darabokra vágjuk és a cukkini közé pakoljuk. 180 fokon kb. 10-15 percig sütjük, amíg a cukkini pici színt kap, de nem lesz pép. Az olajos tálban a cukkiniról visszamard kevés olajban megforgatjuk a kockákra vágott kenyérszeleteket.

    Tipp: melegebb nyári napokon, ha a sütőt nem szeretnénk bekapcsolni, vágjuk a cukkinit kisebb darabokra és serpenyőben pirítsuk le. A paradicsomot itt is csak a végén adjuk hozzá, hogy ne essen nagyon szét.

  2. Egy száraz serpenyőt felhevítünk és lepirítjuk benne a napraforgómagot. Ha elkészült félretesszük. A serpenyőben aranybarnára pirítjuk a kenyérdarabokat is.

  3. Elkészítjük az öntetet. A maradék 1 evőkanál olívaolajba belenyomjuk a citrom levét és belereszeljük a héját. Frissen őrölt borssal és sóval ízesítjük (ha nem kínáljuk babának csak akkor sózzuk az egészet).

  4. Ha elkészült a cukkini, hozzáforgatjuk a darabolt aszalt paradicsomot és napraforgómagot. Az egészet meglocsoljuk a citromos olajjal, ráhalmozzuk a pirított kenyérdarabokat, tépkedjünk rá néhány friss bazsalikomlevelet és szórjuk meg egy jó nagy adag reszelt sajttal.

https://www.instagram.com/inyencbaba/