Citrusos cukkinisaláta paradicsommal
Leírás
Elég megosztó zöldség szegény cukkini, de ha megtanuljuk jól elkészíteni, lehet, hogy a nem éppen cukkini rajongók is szereni fogják. Végül lehet siker lesz, ahogy egy régebbi bejegyzésben is írtam: a Cukkini, amit te is megennél.
Mennyi idősen: 7-8 hónapos kortól a cukkinit, paradicsommal és a fűszerekkel együtt elkészítve és a kenyérrel (akkor nem kell pirítani) kínálhatjuk a babának. A napraforgómag egészben fulladást okozhat, azt mindenképpen csak őrölt formában kínáljuk a még nagyobb babáknak is. Pecorino és parmezán sajt helyett a kisebbeknek valami kevésbé sós sajtot rakjunk rá, előbbieket inkább csak 1 éves kor után.
Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!
Különleges alapanyag: nincs
Hozzávalók (2 adaghoz):
Elkészítés
-
A cukkiniket tetszés szerint kisebb szeletekre vágjuk (nekem épp a hasábok voltak szimpatikusak 😊 ). 2 evőkanál olívaolajat elkeverünk a fűszerekkel és belenyomjuk a fokhagymát. A fűszeres olajjal összeforgatjuk a cukkinit és szétterítjük egy tepsiben. A paradicsomokat nagyobb darabokra vágjuk és a cukkini közé pakoljuk. 180 fokon kb. 10-15 percig sütjük, amíg a cukkini pici színt kap, de nem lesz pép. Az olajos tálban a cukkiniról visszamard kevés olajban megforgatjuk a kockákra vágott kenyérszeleteket.
Tipp: melegebb nyári napokon, ha a sütőt nem szeretnénk bekapcsolni, vágjuk a cukkinit kisebb darabokra és serpenyőben pirítsuk le. A paradicsomot itt is csak a végén adjuk hozzá, hogy ne essen nagyon szét.
-
Egy száraz serpenyőt felhevítünk és lepirítjuk benne a napraforgómagot. Ha elkészült félretesszük. A serpenyőben aranybarnára pirítjuk a kenyérdarabokat is.
-
Elkészítjük az öntetet. A maradék 1 evőkanál olívaolajba belenyomjuk a citrom levét és belereszeljük a héját. Frissen őrölt borssal és sóval ízesítjük (ha nem kínáljuk babának csak akkor sózzuk az egészet).
-
Ha elkészült a cukkini, hozzáforgatjuk a darabolt aszalt paradicsomot és napraforgómagot. Az egészet meglocsoljuk a citromos olajjal, ráhalmozzuk a pirított kenyérdarabokat, tépkedjünk rá néhány friss bazsalikomlevelet és szórjuk meg egy jó nagy adag reszelt sajttal.