Csicseriborsó tikka masala

Étterembe járni nemcsak azért jó, mert nem nekem kell főzni, hanem az inspiráció miatt is. Néha úgy be tud kattanni egy-egy ízkombináció, hogy azonnal ki kell próbálni. Az esztergomi Piac 42-ben rendeltem a füstölt oldalast tikka masalával. Akkor még nem is sejtettem, hogy az oldalas emléke messze elbújik majd a csicseriborsó tikka masala mellett. Kirobbanó ízeivel az első falat után szerelem volt. A csicseriborsó nagyon hálás alapanyag, gyakorlatilag bármilyen indiai, közel-keleti fűszeresebb íz nagyon jól áll neki. Édes íze miatt nálam a répa is szinte állandó párosítás mellé. A kókusztej selymes ízével, sok-sok fűszerrel és persze elmaradhatatlan friss naan kenyérrel az igazi.
pinit Galéria megtekintése 1 kép
Nehézség: Kezdő Elkészítési idő 10 perc Főzési/sütési idő 20 perc Teljes idő 30 perc

Leírás

Házi naan recept és más lepény receptek.

Mennyi idősen: a babákat sem kell kihagyni az élvezetből, egy éves kor környékén kínálhatjuk neki, de készítsük a baba adagot kevesebb fűszerrel, ha még csak ismerkedik ezekkel az ízekkel. Csipet gyömbér, római kömény, koriander, fahéj bátran kerülhet bele. Ha már bevezettük a kicsit fűszeresebb ételek világába akkor a kisebbeknek is kínálhatjuk változatlan formában.

Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!

Különleges alapanyag: tikka masala fűszerkeverék, kókusztej (Spájz rovatban részletesen)

Hozzávalók (4 adaghoz):

Elkészítés

  1. Az olajon lepirítjuk a hagymákat és a gyömbért, hozzáadjuk a fűszereket és közepes hőfokon hagyjuk őket kicsit illatozni. Mehet hozzá az apró kockákra vágott sárgarépa is, 2-3 percig hagyjuk párolódni a fűszeres, hagymás keverékben. Hogy a fűszerek ne kapjanak le, adjunk hozzá 1-2 evőkanállal a paradicsomból.

  2. Felöntjük a paradicsommal, kókusztejjel, belekeverjük a csicseriborsót. Alacsony hőfokon addig rotyogtatjuk, amíg a répa megpuhul és kicsit összeérnek az ízek.

  3. Tálaláskor szórjuk meg frissen aprított korianderrel és néhány csepp lime lé is passzol hozzá. A legfinomabb friss házi naannal, lepénnyel.

Megjegyzések

Tipp:

Tikka masala fűszerkeverékem nekem pont egy enyhén csípős változat van, ezért csak részben használtam azt, a tikka masala főbb összetevőiből még pakoltam bele extrát. Így tulajdonképpen egy házi fűszerkeveréket is készíthetünk, amiben nincs chili. Vagy ha van garam masalánk, akkor az is használható és úgy adjuk hozzá az extra koriandert, római köményt, kurkumát, fahéjat.

  • 1 ek tikka masala,
  • 2 tk őrölt koriander,
  • 2 tk őrölt római kömény,
  • 0.5 tk kurkuma,
  • csipet fahéj

Házi keverék:

  • 2 tk őrölt koriander,
  • 2 tk őrölt római kömény,
  • 1 tk őrölt édes pirospaprika
  • 0.5 tk kurkuma,
  • csipet fahéj
  • csipet őrölt kardamom
https://www.instagram.com/inyencbaba/