Opciók nyomtatása

Csokis-narancsos keksz

Nehézség Kezdő
Idő
Elkészítési idő: 20 min Főzési/sütési idő: 15 min Teljes idő: 35 perc
Leírás

Narancsos-mandulás-csokis, kellemesen fűszeres, nem lehet neki ellenállni! Ezzel a cukormentes verzióval pedig az anyukáknak sem kell aggódni a téli strandalak miatt 😊 “Az élet túl rövid ahhoz, hogy azon gondolkozz mennyi kekszet ettél ma!” Mondja Christina Tosi new yorki cukrász séf a Netflix sorozatban. Ezzel az útravalóval szerintem neki is indulhatunk a karácsonynak! 😊 Az ötfűszer-keveréknek a mézeskalácsfűszerhez hasonlóan olyan igazi „karácsony íze” van, csak az egy kicsit simulékonyabb (én jobban is szeretem és használom is egész évben).

Mennyi idősen: kakaópor, tojásfehérje, citrus is van benne, ezért 1 éves kor után javaslom

Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!

Különleges alapanyag: kínai ötfűszer-keverék (bármelyik Ázsia diszkontban találsz készen is, de a házi még egyszerűbb és légmentesen záródó üvegben sokáig megőrzi az aromáját). Használhatod még sült húsokhoz (kacsának kifejezetten jól áll), szinte bármilyen csokis sütibe, kekszbe is passzol, de egy egyszerű banánturmixot is fel lehet vele dobni.

Hozzávalók (15-20 darabhoz):
  • 160 g őrölt mandula
  • 100 g friss datolya pürésítve/datolyapüré
  • 15 g holland kakaópor
  • 1 db tojásfehérje
  • 1 tk reszelt, kezeletlen narancshéj
  • 1 tk kínai ötfűszer-keverék
  • 1 tk vanília őrlemény
  • Kínai ötfűszer-keverék:
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 0.5 tk egész szegfűszeg
  • 5 db csillagánizs
  • 1 tk egész/őrölt szecsuáni bors
  • 1 tk egész édesköménymag
Elkészítés
  1. Az ötfűszer-keverékhez egy kávédarálóban vagy mozsárban porrá zúzzuk a fűszereket és a végén átszitáljuk, hogy ne maradjanak benne darabok.

  2.  A sütőt előmelegítjük 170 fokra légkeveréssel.

  3. Alaposan elkeverjük a száraz hozzávalókat majd hozzáadjuk a tojásfehérjét és a datolyapürét. Az egészet addig gyúrjuk, amíg szép homogén masszává áll össze. Próbáljuk ezt minél gyorsabban tenni, mert a kézmelegtől a datolyapüré még jobban ellágyul. Ha már nem ragacsos a massza, akkor helyezzük egy folpackba vagy szilikon sütőlapra, és hajtsuk rá enyhén és nyomjuk meg úgy, hogy egy kb. 3 cm vastag tésztát kapjunk. Rakjuk a hűtőbe legalább egy órára. Minél jobban lehűl a tészta annál lassabban fog ellágyulni szaggatás közben. Megéri várni.

  4. Ha letelt a pihentetési idő helyezzük egy szilikon sütőlapra, rakjuk a tetejére a csomagolásnak használt fóliát (vagy sütőpapírt is használhatunk) és a kettő között nyújtsuk kb. 1 cm vastagra. Vegyük elő a kedvenc sütiszaggatóinkat és indulhat a móka. A datolya miatt a tészta puha és krémes, de hidegen szépen lehet szaggatni. Szaggatunk, összegyúrunk, megint szaggatunk, amíg a tészta el nem fogy. A kész formákat sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk és kb 15 perc alatt megsütjük. A kekszek alja ropogós lesz, de belül még puhák maradnak. Sütőből kivéve még puhák lesznek, de emiatt ne aggódjunk: hagyjuk kihűlni, mire teljesen meghűlnek enyhén ropogós lesz a külseje. Légmentesen záródó dobozban néhány napig eláll.

Megjegyzések

Tipp:

  • a fűszert megéri házilag készíteni, sokkal intenzívebb, aromagazdagabb lesz az íze. Édesköménymag nem biztos, hogy lapul a fiókban, ha nincs nem kell aggódni, a másik négy alkotóelemet keverve is szuper ízeket kapunk.
  • datolyapürét házilag készíteni nagyon egyszerű, ha friss datolyát használunk akkor az annyira lágy, hogy 1-2 ek vízzel rögtön pürésíthető is (mellesleg sokkal finomabb is a friss datolya). A rendes aszalt változatot érdemes legalább egy fél órára beáztatni, ennyi idő alatt kicsit megszívja magát és néhány evőkanál vízzel együtt pürésíthető is.