Cukkinis tészta pirított napraforgómaggal és pecorinóval
Leírás
Egy kis eszmefuttatás a cukkini kísérleteimről és arról, hogy az ízlés sokkal inkább tanult dolog, mint velünk született.
Mennyi idősen:
Cukkinit már 7-8 hónaposan bevezethetjük a baba étrendjébe. A hagymás pirított cukkinit, püré vagy darabos formában - attól függően, hogy milyen hozzátáplálási irányzatot követünk-, kevés petrezselyemmel ízesítve kínálhatjuk a babának. Később már tésztával is keverhetjük.
A parmezán és a pecorino is intenzíven sós, karakteres sajtok, kisebb babáknak kínáljuk a tésztát valami könnyedebb ízvilágú sajttal (pl. mozzarella).
A teljes receptet 1 éves kor után javaslom. A napraforgómag könnyen fulladást okozhat, ügyeljünk rá, hogy kisebbeknek ne kínáljuk.
Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!
Különleges alapanyag: nincs
Hozzávalók (2+1 gyerek részére)
Elkészítés
-
A cukkinit a méretétől függően keresztben kb 10 cm-es darabokra vágjuk, utána pedig hosszában kb 2-3 mm vastagan felszeleteljük. Vékony szeletekre vágjuk a vöröshagymát, felaprítjuk a fokhagymát, a petrezselymet. Mindent előkészítünk.
-
Forró, száraz serpenyőben megpirítjuk a napraforgómagot
-
Forraljunk fel kb 1,5-2 l vizet (kevésnek tűnhet, de így jó koncentráltan keményítős lesz a víz). Ha forr a víz, mehet bele a tészta. Ezt kb. 1 perccel mielőtt kész lenne (amikor még nagyon “al dente”), szűrjük le – de kb. 2dl-t rakjunk félre a főzővízből!
-
Egy evőkanál olívaolajon lepirítjuk a cukkinit, kb. 2-3 perc alatt szépen összeesik és egy pici színt kap. Ekkor hozzáadjuk a vöröshagymát és azzal további 2-3 percig pirítjuk, amíg a hagyma is megpuhul. Ha elkészült félretesszük.
-
A maradék olívaolajon pirítsuk le az apróra vágott fokhagymát, amíg illatozni kezd. (Ha épp nem készítünk baba adagot, akkor a chilit a fokhagymával együtt dobhatjuk az olajba, hogy jól kijöjjön az aromája.) Amikor illatozni kezd, tegyük félre a tűzről amíg a tészta elkészül.
-
A leszűrt forró tésztát az összes vajjal együtt azonnal forgassuk át jó alaposan a fokhagymás serpenyőben, hogy mind elolvadjon, majd folyamatosan kevergetve (vagy olaszosan “dobva/rázva”) adagoljunk hozzá a főzővízből. A vaj és a főzővíz emulziót képez, egységes “szósszá” válik: lucskosnak de nem “vizesnek” kell lennie a végén, nem biztos, hogy az összes főzővízre szükség lesz! Szórjuk bele a pecorino felét, az egész citrom levét, az apróra vágott petrezselymet, forgassuk át jó alaposan, utána dobjuk hozzá a hagymás cukkinit és keverjük át még egyszer.
-
A felnőttek részét sózzuk alaposan, szórjuk meg aprított chilivel és frissen őrölt borssal, hogy egy kicsit pikánsabb legyen. Ízlés szerint mehet még több citrom is rá. Szórjuk meg a maradék pecorinoval és a pirított napraforgómaggal.
Megjegyzések
ℹ️ Tipp:
- ha kapunk, válasszuk a bébi cukkinit - nagyon zsenge, így még sokkal finomabb lesz a végeredmény
-
ha tartunk otthon, akkor a parmezán helyett ezúttal használjunk pecorinot: a sós, aromás íze szerintem jobban passzol hozzá