Cukkinis tészta pirított napraforgómaggal és pecorinóval

Még mielőtt már most megunnánk a sok sütőtököt (pedig még csak most kezdődik a szezonja), a múlt héten még gyorsan lecsaptam az utolsó szép – ráadásul bébi – cukkinikre a piacon. A pilisvörösvári piacozás így rögtön két meglepetéssel is szolgált: a zsenge bébicukkini mellett igazi kincset, cserepes koriandert is sikerült szerezni. Nah, ezért már megérte ide költözni 😊 De most vissza a cukkinihez. Rögtön járt az agyam, hogy mi legyen belőle… a citrom nagyon jól megy hozzá, azt már nyáron megtapasztaltuk. Pont jól semlegesíti a cukkini “tök ízét”, amit nem annyira szeretünk benne. Citrom tehát kell hozzá, az már biztos. Aztán került még bele sok-sok friss petrezselyem, na meg pecorino. A végén pedig jól megszórtam pirított napraforgómaggal és egy kicsi chilivel is megbolondítottam. Ritkán mondja az egész család elsőre egy ételkísérletemre, hogy “na, ez nagyon finom lett”, de most rögtön bezsebeltem ezt a dicséretet. A férjemtől ez extra bók, mert nem is szereti a cukkinit. Kell ennél több? Remélem Nektek is ízleni fog…
pinit View Gallery 1 photo

Cukkinis tészta pirított napraforgómaggal és pecorinóval

Nehézség: Kezdő Elkészítési idő 25 mins Teljes idő 25 perc

Leírás

Egy kis eszmefuttatás a cukkini kísérleteimről és arról, hogy az ízlés sokkal inkább tanult dolog, mint velünk született.

Mennyi idősen:

Cukkinit már 7-8 hónaposan bevezethetjük a baba étrendjébe. A hagymás pirított cukkinit, püré vagy darabos formában - attól függően, hogy milyen hozzátáplálási irányzatot követünk-, kevés petrezselyemmel ízesítve kínálhatjuk a babának. Később már tésztával is keverhetjük.

A parmezán és a pecorino is intenzíven sós, karakteres sajtok, kisebb babáknak kínáljuk a tésztát valami könnyedebb ízvilágú sajttal (pl. mozzarella).

A teljes receptet 1 éves kor után javaslom. A napraforgómag könnyen fulladást okozhat, ügyeljünk rá, hogy kisebbeknek ne kínáljuk.

Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!

Különleges alapanyag: nincs

Hozzávalók (2+1 gyerek részére)

Elkészítés

  1. A cukkinit a méretétől függően keresztben kb 10 cm-es darabokra vágjuk, utána pedig hosszában kb 2-3 mm vastagan felszeleteljük. Vékony szeletekre vágjuk a vöröshagymát, felaprítjuk a fokhagymát, a petrezselymet. Mindent előkészítünk.

  2. Forró, száraz serpenyőben megpirítjuk a napraforgómagot

  3. Forraljunk fel kb 1,5-2 l vizet (kevésnek tűnhet, de így jó koncentráltan keményítős lesz a víz). Ha forr a víz, mehet bele a tészta. Ezt kb. 1 perccel mielőtt kész lenne (amikor még nagyon “al dente”), szűrjük le – de kb. 2dl-t rakjunk félre a főzővízből!

  4. Egy evőkanál olívaolajon lepirítjuk a cukkinit, kb. 2-3 perc alatt szépen összeesik és egy pici színt kap. Ekkor hozzáadjuk a vöröshagymát és azzal további 2-3 percig pirítjuk, amíg a hagyma is megpuhul. Ha elkészült félretesszük.

  5. A maradék olívaolajon pirítsuk le az apróra vágott fokhagymát, amíg illatozni kezd. (Ha épp nem készítünk baba adagot, akkor a chilit a fokhagymával együtt dobhatjuk az olajba, hogy jól kijöjjön az aromája.) Amikor illatozni kezd, tegyük félre a tűzről amíg a tészta elkészül.

  6. A leszűrt forró tésztát az összes vajjal együtt azonnal forgassuk át jó alaposan a fokhagymás serpenyőben, hogy mind elolvadjon, majd folyamatosan kevergetve (vagy olaszosan “dobva/rázva”) adagoljunk hozzá a főzővízből. A vaj és a főzővíz emulziót képez, egységes “szósszá” válik: lucskosnak de nem “vizesnek” kell lennie a végén, nem biztos, hogy az összes főzővízre szükség lesz! Szórjuk bele a pecorino felét, az egész citrom levét, az apróra vágott petrezselymet, forgassuk át jó alaposan, utána dobjuk hozzá a hagymás cukkinit és keverjük át még egyszer.

  7. A felnőttek részét sózzuk alaposan, szórjuk meg aprított chilivel és frissen őrölt borssal, hogy egy kicsit pikánsabb legyen. Ízlés szerint mehet még több citrom is rá. Szórjuk meg a maradék pecorinoval és a pirított napraforgómaggal.

Megjegyzések

ℹ️ Tipp:

  • ha kapunk, válasszuk a bébi cukkinit - nagyon zsenge, így még sokkal finomabb lesz a végeredmény
  • ha tartunk otthon, akkor a parmezán helyett ezúttal használjunk pecorinot: a sós, aromás íze szerintem jobban passzol hozzá

https://www.instagram.com/inyencbaba/