Currys sült karfiol

A karfiol és én….honnan is kezdjem. A karfiollal kötött barátságom nem nyúlik vissza hosszú évekre, úgy két éve kezdtem jobban megismerni a benne rejlő lehetőségeket. Valahogy itt jön be a képbe, amit Heston Blumenthal is sokszor ír: az ízlés nem velünk született, hanem tanult dolog. Nos, hogyan találkoztam én legtöbbet a karfiollal még gyerekként? Rántva? Bingó! A rántott karfiollal pedig engem ki lehetett kergetni a világból (jó, még a rántott gombával is 😊). Ez az emlék meg is maradt, így felnőttként sem igen próbálkoztam felfedezni. Elkönyveltem, hogy én ezt bizony nem szeretem.
pinit View Gallery 2 photos
Nehézség: Kezdő Elkészítési idő 15 mins Főzési/sütési idő 20 mins Teljes idő 35 perc

Leírás

A karfiol story…a “nem szeretem” zöldség új élete

Igen, valahogy pont úgy vagyok a karfiollal, mint Ábel a cukkinivel. A cukkini kapcsán már írtam róla hosszabban, hogy mennyire a benyomásaink határozzák meg a szeretem vagy nem szeretem bélyeget egy-egy étel kapcsán. A lecke tehát mindig fel van adva. Hogy készítsem el, a “nem szeretem” címkével ellátott zöldségeket. Számomra az indiai, távol-keleti vagy épp közel-keleti ízvilág, a fűszerek megismerése a kulcs. Sokat segítenek, meglepő, hogy egészen új dimenzióba kerül tőlük egy étel. Valahogy pont így történt meg a csoda a szegény karfiollal is.

Elérkezett a hozzátáplálás ideje és Olíviának is be akartam vezetni. No, de mit rakjak hozzá, hogy tényleg finom legyen – nekem is -  és ne csak a “krémlevesenek elmegy” kategória jelenjen meg az asztalon? Ekkor szembe jött egy currys recept. Currys karfiol? Csillogott is a szemem, hogy ez bizony elég jól hangzik. Kirpóbáltuk és baba és mama is nagy kanállal lapátolta, igaz ekkor még nem teljesen ugyanazt a verziót.

A mama adagba került egy nagy adag chili és parmezán, a baba verzió ekkor még csak kevés curryvel és kókusztejjel készült. Valahogy így, 10 hónaposan kezdődött Olívia barátsága is a currys ételekkel és a karfiollal. Igen, Ő határozottan szereti és most már bizton állíthatom, hogy a mama is 😊

Miért is írtam le mindezt? Ne az vezessen minket szülőket, hogy mi ezt nem szeretjük, ezért soha nem kerül a családi asztalra, és emiatt nem ismeri meg a baba sem. Hidd el, Vele egyszerűbb dolgod lesz, mint saját magaddal. Benne még nincs előítélet, emlékezet az adott íz iránt (habár tudjuk, hogy már magzati korban és az anyatejjel is jutnak át valamelyest az ízek) csak most fedezi fel. Sokkal nyitotabban fog hozzáállni az újdonságokhoz. Mindenkit bátorítok, hogy kísérletezzen, hisz felnőttként is sokat változik még az ízlésünk. A legjobb időszak pedig lehet,  hogy pont a hozzátáplálás, hiszen a babáknak úgyis a legjobbat, legváltozatosabb ételeket akarjuk adni.

Jöjjön, tehát a kis recept, ami sok változtatáson ment már át, készül tejszínnel vagy kókusztejjel, parmezánnal vagy chedarral. Ami fix az a curry, az a kulcs, nem maradhat ki. Könnyű és gyors vega finomság és sajt elhagyásával és kókusztejjel készítve pedig rögtön vegán változatot kapunk. Számomra a legteljesebb élmény a kókusztejes, parmezános változat. A krémes kókusztej és az umami bomba parmezán találkozása egy kis curryvel megbolondítva nekem maga a tökély.

 

Mennyi idősen:

A karfiol 9-10 hónapos kortól már beiktatható a baba étrendjébe. Ekkor készítsük csak egy lehetnyi curryvel, római köménnyel, hogy barátkozzon vele a baba. Vaj helyett használjunk kevés szőlőmagolajat a fűszer pirításához és válasszuk a kókusztejet. Figyeljünk rá, hogy mindig pasztörizált sajtot kínáljunk a piciknek! 11-12 hónaposan már tejszínnel is készíthetjük.

Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!

Különleges alapanyag: curry por (Spájz rovatban bővebben)

Hozzávalók (4-5 adaghoz):

Elkészítés

  1. A karfiolt rózsáira szedjük és sós vízben 8-10 perc alatt előfőzzük. A sütőt 200 fokra előmelegítjük.

  2. Közben elkészítjük a mártást. Egy serpenyőben felolvasztjuk és enyhén megbarnítjuk a vajat, rászórjuk a curryt és római köményt. Addig pirítjuk amíg enyhén illatozni kezd. Ha külön készítjuk a baba és a felnőtt adagot, akkor a felnőttbe a chilit is szórjuk bele. Mehet hozzá a mustár, kókusztej (vagy tejszín) és a sajt. Pár percig összeforraljuk, hagyjuk kicsit besűrűsödni. A végén beleszórjuk a frissen aprított petrezselymet.

  3. Az előfőzött karfiolt leszűrjük és kivajazott sütőtálba rendezve nyakon öntjük a szósszal. Az előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük, amíg a teteje egy kis aranybarna színt kap.

  4. Frissen a sütőből jázmin rizzsel táláljuk, de magában is teljes értékű fogás lehet.

Megjegyzések

ℹ️ Tipp:

  • Ha van otthon petrezselyemzöld semmiképp ne hagyd ki, a kis frissítő íz nagyon jól passzol a curry gazdag íze mellé.
Kategória
https://www.instagram.com/inyencbaba/