Édeskrumplis csicseriborsó leves

A szezonalitás szempontjából talán a február a mélypont. Ekkor már nagyon kezdem unni a jól tárolható, télálló zöldségeket és a szervezetem már ácsingózik valami friss roppanós zöldre, no meg a napfényre. Ha a napfényt nem is tudtam belecsempészni a levesbe, de van benne sok szép narancssárga és egy csipet zöld is. Utólag nézve a híres marokkói leves, a harira egyszerűsített verzióját alkottam meg. Kicsit másabb zöldségekkel és kevesebb fűszerrel, de az elmaradhatatlan csicseriborsóval. Csicserivel csinálok már mindent is, kencéket, egytálételt, turbózunk vele salátát, tésztát, de valahogy levest még soha nem csináltam vele. Épp itt volt az ideje.
pinit Galéria megtekintése 1 kép
Nehézség: Kezdő Elkészítési idő 8 perc Főzési/sütési idő 20 perc Teljes idő 28 perc

Leírás

Mennyi idősen: a levest 9-10 hónapos kortól javaslom, ekkor a chilit, a sót és az ecetet elhagyva kínálhatjuk a babának. Az egészet pürésíthetjük, kínáljuk a baba igényeinek megfelelő állagban.

Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!

Különleges alapanyag: nincs

Hozzávalók (4 adaghoz):

Elkészítés

  1. Egy serpenyőben felhevítünk 2 evőkanál olívaolajat és lepirítjuk rajta az aprított hagymát, fokhagymát. Hozzáadjuk a római köményt, koriendermagot és chilit (ha babáknak is kínáljuk, akkor hagyjuk ki, csak a legvégén adjuk majd a felnőtt adaghoz) és hagyjuk, hogy a fűszerek illatozni kezdjenek. Mehet hozzá a kockára vágott sárgarépa és az édeskrumpli. Azt is kicsit pirítjuk majd belekanalazzuk a sűrített paradicsomot és a paradicsomszószt. Felöntjük az alaplével és beleöntjük a leszűrt csicseriborsót. Frissen őrölt borssal és sóval ízesítjük.

  2. Elkészítjük a zöldfűszeres olajat a leves tetejére. A koriander- és petrezselyemzöld leveleit leszedegetjük a szárakról és egy mozsárba/aprítóba rakjuk a maradék 2 evőkanál olívaolajjal és pépesítjük.

  3. Amikor már megfőttek a zöldségek az ecettel ízesítjük. Ízlés szerint adhatunk hozzá többet is, jól ellensúlyozza a leves édeskés ízvilágát. Tálaláskor a leves tetejére kanalazunk a zöldfűszeres olajból.

https://www.instagram.com/inyencbaba/