Opciók nyomtatása

Epres-mandulás muffin

Nehézség Kezdő
Idő
Elkészítési idő: 12 perc Főzési/sütési idő: 25 perc Teljes idő: 37 perc
Leírás

Mennyi idősen: Az egész tojás miatt érdemes vele megvárni vele az egy éves kor környékét. Ha már kóstolt a baba tojást és epret és nem okozott allergiát egyik sem, akkor 1 éves kor alatt is kínálhatjuk a babának. A mandula is allergén, ha még nem kóstolt a baba csak kóstoltassuk vele. A mandula sima liszttel is helyettesíthető a receptben. Szigorúan csokoládé nélkül! Azt 2 éves kor alatt ne keverjük a gyerek adaghoz.

Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!

Különleges alapanyag: nincs

Hozzávalók (15-20 db-hoz):
  • 200 g eper
  • 2 darab tojás
  • 100 g zabpehelyliszt
  • 50 g sima liszt
  • 50 g őrölt mandula
  • 150 g datolya pürésítve (friss változat, ha van)
  • 30 ml semleges ízű olaj (napraforgó, szőlőmag)
  • 125 ml natúr joghurt
  • 0.5 teáskanál sütőpor
  • 0.5 teáskanál szódabikarbóna
  • 100 g tejcsoki (elhagyható)
  • csipet só
Elkészítés
  1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Az epret megtisztítjuk és a datolyával együtt aprítógépben pépesítjük. Ha nem friss datolyát használunk, akkor érdemes előre néhány percre beáztatni, hogy puhuljon. Egy keverőtálban az egész tojásokat habverővel fehéredésig verjük majd elkeverjük a többi nedves hozzávalóval, az epres datolyapürével, joghurttal és olajjal.

  2. Egy másik tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat a liszteket, mandulát, sót, sütőport és szódabikarbónát és fokozatosan az epres keverékhez adagoljuk. Végül egy jó adag darabolt tejcsokit is belekeverünk. Utóbbit hagyjuk ki, ha kisebb – 2 év alatti – gyerekeknek is készítjük.

  3. A tésztát a muffin forma mélyedéseibe adagoljuk úgy jó ¾-ig és kb. 25 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészült-e. Jöhet a türelem, de mint minden muffin ez is langyosan a legfinomabb.