Epres-rebarbarás morzsasüti

Utazni nem csak az új élmények, hanem az új ízek miatt is szeretünk. Amikor úticélt választunk, mindig az is szempont, hogy milyen ott a gasztronómia, milyen éttermek vannak a közelben. Noszvajra is így esett a választásunk tavaly ősszel, de a legnagyobb meglepetés a szállásunk, a Farkaskő Vendégház volt, ahol a fejedelmi reggelik mellett megismertük az isteni finom morzsasütit. Az angol gasztronómiának lehet, hogy nem sokat köszönhet a világ, de ez az egyszerű gyümölcsös desszert, azaz angolos nevén crumble bizony az ő találmányuk. Amikor a receptet kértem, Eszter (a noszvaji szállásadónk) csak annyit mondott, hogy ez a világ legegyszerűbb sütije, a “3-2-1” süti. Néztem értetlenül, nagy kerek szemekkel, hogy az meg mi? Nos: 3 rész liszt, 2 rész vaj és 1 rész cukor… na meg sok-sok gyümölcs, ahogy Esztertől tanultam. A recepten azóta kicsit változtattam, de hálás köszönet, hogy megismerhettem, mert minden gyümölccsel zseniálisan működik. Így az eperszezon közepén ez a picit savanykás epres-rebarbarás változat szerintem pont tökéletes választás.
pinit View Gallery 1 photo

Epres-rebarbarás morzsasüti

Nehézség: Kezdő Elkészítési idő 15 mins Főzési/sütési idő 20 mins Teljes idő 35 perc

Leírás

Mennyi idősen: cukor miatt 2 éves kor után

Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!

Különleges alapanyag: nincs

Hozzávalók (17 cm-es tortaforma vagy kisebb sütőtál):

Gyümölcsös réteg:

Morzsa:

Elkészítés

  1. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A rebarbara-szárnak levágjuk a két végét és kb 1 cm vastag darabokra vágjuk (nem kell hámozni!), az epreket pedig közepes darabokra (nem kell túl apróra, sütés közben össze fog esni). Az epret és rebarbarát néhány gyors mozdulattal (hogy ne törjük össze az epret) elkeverjük a cukorral, citromlével és a keményítővel.

  2. Elkeverjük a lisztet, zabpelyhet és a cukrot, majd apró kockákban hozzáadjuk a hideg vajat. Gyorsan kézzel összemorzsoljuk, hogy morzsás állagot kapjunk.

  3. Kivajozunk egy tortaformát/sütőtálat. Szétterítjük benne a gyümölcsös keveréket és a tetejére halmozzuk a morzsát. Kb. 20 perc alatt készre sütjük, hogy a teteje szép aranybarna színt kapjon. Együk még langyosan! Tejszínhabbal vagy vanília fagyival tálalva az igazi.

Megjegyzések

ℹ️ Tipp:

  • A morzsa tökéletes alap, bármilyen gyümölccsel működik. Télen jöhet az alma vagy alma-körte kombináció egy kis fahéjjal megbolondítva, de barackkal, szilvával… szinte bármivel lehet készíteni.
  • A sütőtál sokkal jobb választás, nem folyik szét a gyümölcs leve, ha elkészült.
https://www.instagram.com/inyencbaba/