Füstölt fürj pirított vajas kaláccsal és alma chutney-val

Teljes idő: 40 perc Nehézség: Kezdő
Csak akkor ugrott be, hogy ennek az ételnek együtt mennyire Húsvétra emlékeztető ízvilága van, amikor már javában falatoztunk. A kicsit savanykás, de ugyanakkor izgalmasan fűszeres alma chutney a füstös ízt kicsit megszelídíti, a pirított vajas kalács pedig tökéletesen kiegészíti. Akkor se bánkódjunk, ha épp sehol nem tudunk füstölt fürjet szerezni (bár a Platz Piac kiváló erre is): egy klasszikus húsvéti sonkával is megállja helyét ez a párosítás. Az extra húsvéti ízélményhez pedig ne felejtsünk el néhány főtt tojást is társítani hozzá.
pinit Galéria megtekintése 2 képek

Füstölt fürj pirított vajas kaláccsal és alma chutney-val

Nehézség: Kezdő Elkészítési idő 20 perc Főzési/sütési idő 20 perc Teljes idő 40 perc

Leírás

Mennyi idősen: füstölt termékek a babának csak egy éves kor felett javasoltak. 2 éves kor alatt is csak alkalmanként, kis mennyiségben célszerű. A füstölés és pácolás (jelentős mennyiségű só miatt), mint tartósítási eljárás túl intenzív ízeket jelentenek egy kisebb, az ízekkel még csak ismerkedő baba számára.

Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!

Különleges alapanyag: füstölt fürj

Hozzávalók (2-3 adaghoz):

Hozzávalók az alma chutneyhoz (kb. 2 dl):

Elkészítés

  1. Az alma chutneyhoz az almákat kis apró kockákra felszeleteljük és felaprítjuk a hagymát. Egy kis lábasban megolvasztjuk a vajat és megdinszteljük rajta a hagymát. Hozzáöntjük az ecetet, addig forraljuk, amíg a szúrós szaga kicsit elillan, akkor mehet rá a méz, hagyjuk felolvadni és utána hozzáadjuk a fűszereket is. Alacsony hőfokon hagyjuk őket kicsit illatozni. Mehet hozzá a kockázott alma is. Fedő alatt összerottyantjuk, amíg az alma összeesik és az egésznek egy darabos szószos állaga lesz. Ha elkészült néhány csepp citromlével ízesítjük és hagyjuk langyosra hűlni.

  2. Közben jó vékonyan felszeleteljük a fürjet. A kalács szeleteket mindkét oldalukon megvajazzuk és forró serpenyőben minkét oldalát lepirítjuk. Ha egyszerűsíteni szeretnénk, időt spórolnánk, akkor a pirítós sütő és utána vajazás is működik, de a serpenyőben pirítással sokkal finomabb lesz.

  3. A pirított kalács szeletek mellé kínáljuk a szeletelt fürjet és az alma chutney-t.

Megjegyzések

Tipp:

  • az alma chutneyban a fűszereket kedvünkre variálhatjuk. Ha nem szereted vagy nincs otthon csillagánizs vagy szegfűbors hagyd ki. A lelkét a savanykás-édes íz adja.
  • A maradék chutney hűtőben még napokig eláll. Nagyon jól passzol érlelt sajtok mellé is, mint pl. camembert.

https://www.instagram.com/inyencbaba/