Füstölt fürj pirított vajas kaláccsal és alma chutney-val
Leírás
Mennyi idősen: füstölt termékek a babának csak egy éves kor felett javasoltak. 2 éves kor alatt is csak alkalmanként, kis mennyiségben célszerű. A füstölés és pácolás (jelentős mennyiségű só miatt), mint tartósítási eljárás túl intenzív ízeket jelentenek egy kisebb, az ízekkel még csak ismerkedő baba számára.
Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!
Különleges alapanyag: füstölt fürj
Hozzávalók (2-3 adaghoz):
Hozzávalók az alma chutneyhoz (kb. 2 dl):
Elkészítés
-
Az alma chutneyhoz az almákat kis apró kockákra felszeleteljük és felaprítjuk a hagymát. Egy kis lábasban megolvasztjuk a vajat és megdinszteljük rajta a hagymát. Hozzáöntjük az ecetet, addig forraljuk, amíg a szúrós szaga kicsit elillan, akkor mehet rá a méz, hagyjuk felolvadni és utána hozzáadjuk a fűszereket is. Alacsony hőfokon hagyjuk őket kicsit illatozni. Mehet hozzá a kockázott alma is. Fedő alatt összerottyantjuk, amíg az alma összeesik és az egésznek egy darabos szószos állaga lesz. Ha elkészült néhány csepp citromlével ízesítjük és hagyjuk langyosra hűlni.
-
Közben jó vékonyan felszeleteljük a fürjet. A kalács szeleteket mindkét oldalukon megvajazzuk és forró serpenyőben minkét oldalát lepirítjuk. Ha egyszerűsíteni szeretnénk, időt spórolnánk, akkor a pirítós sütő és utána vajazás is működik, de a serpenyőben pirítással sokkal finomabb lesz.
-
A pirított kalács szeletek mellé kínáljuk a szeletelt fürjet és az alma chutney-t.
Megjegyzések
Tipp:
- az alma chutneyban a fűszereket kedvünkre variálhatjuk. Ha nem szereted vagy nincs otthon csillagánizs vagy szegfűbors hagyd ki. A lelkét a savanykás-édes íz adja.
-
A maradék chutney hűtőben még napokig eláll. Nagyon jól passzol érlelt sajtok mellé is, mint pl. camembert.