Füstölt pisztráng, mandarin, kapri, marinált lilahagyma
Leírás
Együnk több halat, hiszen egészséges, többet kellene enni – halljuk mindenhol. Együnk… na de milyet válasszunk? Órákat lehet beszélni a túlhalászat káros hatásairól és a tenyésztett halak fogyasztásának hosszabb távon negatív hatásairól. Mindenki maga döntse el, hogy mit választ. Mi egy ideje inkább nem eszünk tenyésztett norvég lazacfilét - választunk helyette tengeri sügért, durbincsot, pisztrángot. Utóbbit azért is szeretjük, mert itthon is jó minőségűt lehet szerezni, így sokkal kisebb utat tesz meg, amíg a tányérunkra kerül. Volt szerencsém megismerni a Bajcshal termékeit, amiket szívből ajánlok.
Ehet-e füstölt halat a kismama, szoptatós anyuka és a baba? Utóbbi határozott nem 1 éves kor alatt. A füstölt termékeket (hidegen füstölt kolbászok, sonkák is) 1 éves kor alatt kerülni kell! De mi a helyzet az anyával? Nem mindegy, hogy melegen vagy hidegen füstölt halról beszélünk. Előbbinél, ha a hal elég időt tölt a megfelelő hőmérsékleten, akkor kellő hőkezelést kap (pasztörizálódik), így biztonsággal fogyasztható. A házi füstölés pedig kevésbé sós –adalékanyag mentes – és füstös, hiszen mi irányítjuk a folyamatot. Nem szoktam olyan receptet ajánlani, ahol különleges eszközre van szükség, de egy grill talán egész sok háztartásban fellelhető. Ha kíváncsi vagy és kipróbálnád, akkor tarts velünk. A tudnivalókat Ábel, a házi grillmesterünk szedte össze nekünk. 😊
Mennyi idősen: füstölt termékek 1 éves kor alatt nem adhatók a babának! 2 éves kor alatt is érdemes csak kis mennyiségben, alkalmanként kínálni.
Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!
Különleges alapanyag: nincs
Hozzávalók (3 adaghoz):
Mandarin, kapri:
Marinált lilahagyma:
Füstölt halhoz:
Elkészítés
-
A lilahagymát megpucoljuk, felkarikázzuk és egy kisebb tálban össszekeverjük a citromlével, cukorral, sóval és borssal. Tálalásig félretesszük. A citromlében (borecettel ugyanezt a hatást érhetjük el) állva a hagyma megpuhul és a csípős íze is semlegesítődik.
-
A mandarint megpucoljuk és a gerezdeket kisebb darabokra vágjuk. A kapribogyót lecsepegtetjük. Ha nagyobb szemeket használunk, akkor daraboljuk is. Összekeverjük és kevés frissen őrölt borssal ízesítjük.
-
A kenyereket megpirítjuk, vajazzuk ráfektetjük a füstölt hal szeleteket és a tetejére halmozunk a mandarinból és végül a marinált lilahagymából is.
Melegen füstölt halfilé elkészítése:
-
Fél liter vízben feloldunk 2 ek barna cukrot és 2ek (nem jódozott) sót, majd az oldatot hűtőhidegre visszahűtjük. (Ez több órát is igénybe vehet, de szükséges a hal frissességének megőrzéséhez.)
-
A halat filézzük (a bőre maradjon), majd a hideg pácban áztatjuk hűtőben legalább 4 órán keresztül. Utána szárazra töröljük egy konyharuhával vagy papírtörlővel, és legalább újabb 4 órán át (de inkább egy egész éjszakát) a bőrös felét egy nedvszívó papírtörlőre/kendőre fektetve, fedett tárolóban, hűtőben pihentetjük. A hal nem bőrös fele ettől kissé ragacsos, de száraz tapintású lesz, ami remekül szívja magába a füstöt.
-
Felmelegítjük a grillt úgy, hogy a hőmérsékletet stabilan 85-105 fok között tudjuk tartani. (Alatta a hal túl lassan készül, felette pedig szárad és kicsapódik a fehérje, így ez az ideális tartomány.) A halat rácson a grillre helyezzük.
-
Egy ujjnyi gyümölcsfa darabot (alma/körte/barack/cseresznye stb.) lassú parázson elfüstölünk (kb. 15 percig tart) amitől a hal kellemesen, de nem intenzíven füstös aromát kap. Ízlés szerint ez akár meg is duplázható. A füstölés a hőkezelés elején történjen, a friss halat ugyanis jobban átjárja.
-
Egy húshőmérőt a hal legvastagabb részébe szúrunk és 63-65 fokos maghőmérsékletig melegítjük – ez a grill hőmérséklettől függően 1-2 órát vehet igénybe.