Füstölt pisztráng, mandarin, kapri, marinált lilahagyma

Néha csak úgy jön az isteni szikra. 😊 Nem tudom honnan (talán valamelyik Séfek asztala részben láttam és raktároztam el jól az agyamban valamit) de tavaly télen kipattant a fejemből, hogy a mandarin és a kapribogyó milyen jó párosítás lenne a hűtőben lapuló füstölt halszeletek mellé. A hal és a kapribogyó remekül működik együtt és láss csodát a mandarin tényleg adott valami pluszt a kettőshöz. Készült még hozzá marinált lilahagyma, majd és az egészet pirítósra halmoztuk. Olívia olyan gyorsasággal kezdte eltüntetni, hogy csak néztem. Mi ez, ha nem a legjobb bók egy ételkísérletnek? 😊 A halat most már házilag füstöljük. Ábel nem hagyhatta, hogy a kamado grill egész télen kihasználatlanul álljon, és őt nagyon izgatta hogy miként lehetne a jó pár éve Ausztriában evett melegen füstölt pisztráng ízvilágát visszahozni. Így Ábel is grillezhetet, és még finomakat is ettünk. Igazi „mindenki nyer” szituáció. Ha mégsem állnál neki házi füstölt hal készítésnek, akkor sem kell most rögtön tovább lapoznod, mert a recept bolti változattal is nagyon finom - ha sikerül jó minőséget szerezni.
pinit View Gallery 1 photo

Füstölt pisztráng, mandarin, kapri, marinált lilahagyma

Nehézség: Kezdő Elkészítési idő 15 mins Teljes idő 15 perc

Leírás

Együnk több halat, hiszen egészséges, többet kellene enni – halljuk mindenhol. Együnk… na de milyet válasszunk? Órákat lehet beszélni a túlhalászat káros hatásairól és a tenyésztett halak fogyasztásának hosszabb távon negatív hatásairól. Mindenki maga döntse el, hogy mit választ. Mi egy ideje inkább nem eszünk tenyésztett norvég lazacfilét - választunk helyette tengeri sügért, durbincsot, pisztrángot. Utóbbit azért is szeretjük, mert itthon is jó minőségűt lehet szerezni, így sokkal kisebb utat tesz meg, amíg a tányérunkra kerül. Volt szerencsém megismerni a Bajcshal termékeit, amiket szívből ajánlok.

Ehet-e füstölt halat a kismama, szoptatós anyuka és a baba? Utóbbi határozott nem 1 éves kor alatt. A füstölt termékeket (hidegen füstölt kolbászok, sonkák is) 1 éves kor alatt kerülni kell! De mi a helyzet az anyával? Nem mindegy, hogy melegen vagy hidegen füstölt halról beszélünk. Előbbinél, ha a hal elég időt tölt a megfelelő hőmérsékleten, akkor kellő hőkezelést kap (pasztörizálódik), így biztonsággal fogyasztható. A házi füstölés pedig kevésbé sós –adalékanyag mentes – és füstös, hiszen mi irányítjuk a folyamatot. Nem szoktam olyan receptet ajánlani, ahol különleges eszközre van szükség, de egy grill talán egész sok háztartásban fellelhető. Ha kíváncsi vagy és kipróbálnád, akkor tarts velünk. A tudnivalókat Ábel, a házi grillmesterünk szedte össze nekünk. 😊

Mennyi idősen: füstölt termékek 1 éves kor alatt nem adhatók a babának! 2 éves kor alatt is érdemes csak kis mennyiségben, alkalmanként kínálni.

Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!

Különleges alapanyag: nincs

Hozzávalók (3 adaghoz):

Mandarin, kapri:

Marinált lilahagyma:

Füstölt halhoz:

Elkészítés

  1. A lilahagymát megpucoljuk, felkarikázzuk és egy kisebb tálban össszekeverjük a citromlével, cukorral, sóval és borssal. Tálalásig félretesszük. A citromlében (borecettel ugyanezt a hatást érhetjük el) állva a hagyma megpuhul és a csípős íze is semlegesítődik.

  2. A mandarint megpucoljuk és a gerezdeket kisebb darabokra vágjuk. A kapribogyót lecsepegtetjük. Ha nagyobb szemeket használunk, akkor daraboljuk is. Összekeverjük és kevés frissen őrölt borssal ízesítjük.

  3. A kenyereket megpirítjuk, vajazzuk ráfektetjük a füstölt hal szeleteket és a tetejére halmozunk a mandarinból és végül a marinált lilahagymából is.

Melegen füstölt halfilé elkészítése:

  1. Fél liter vízben feloldunk 2 ek barna cukrot és 2ek (nem jódozott) sót, majd az oldatot hűtőhidegre visszahűtjük. (Ez több órát is igénybe vehet, de szükséges a hal frissességének megőrzéséhez.) 

  2. A halat filézzük (a bőre maradjon), majd a hideg pácban áztatjuk hűtőben legalább 4 órán keresztül. Utána szárazra töröljük egy konyharuhával vagy papírtörlővel, és legalább újabb 4 órán át (de inkább egy egész éjszakát) a bőrös felét egy nedvszívó papírtörlőre/kendőre fektetve, fedett tárolóban, hűtőben pihentetjük. A hal nem bőrös fele ettől kissé ragacsos, de száraz tapintású lesz, ami remekül szívja magába a füstöt.

  3. Felmelegítjük a grillt úgy, hogy a hőmérsékletet stabilan 85-105 fok között tudjuk tartani. (Alatta a hal túl lassan készül, felette pedig szárad és kicsapódik a fehérje, így ez az ideális tartomány.) A halat rácson a grillre helyezzük. 

  4. Egy ujjnyi gyümölcsfa darabot (alma/körte/barack/cseresznye stb.) lassú parázson elfüstölünk (kb. 15 percig tart) amitől a hal kellemesen, de nem intenzíven füstös aromát kap. Ízlés szerint ez akár meg is duplázható. A füstölés a hőkezelés elején történjen, a friss halat ugyanis jobban átjárja.

  5. Egy húshőmérőt a hal legvastagabb részébe szúrunk és 63-65 fokos maghőmérsékletig melegítjük – ez a grill hőmérséklettől függően 1-2 órát vehet igénybe.

https://www.instagram.com/inyencbaba/