Fűszeres almatorta

Ha pár éve megkérdeztétek volna, hogy melyik a kedvenc almás sütim, akkor biztosan azt mondom, hogy a nagymamám almás-diós sütije - bármikor meg tudnám enni. Ez a könnyű almatorta viszont pont ugyanúgy levett a lábamról, mint a nagyi sütije. Míg az első egy klasszikus alma-dió párosítás, addig ebben a tortában az almát egy kevés kínai ötfűszerkeverékkel tettem különlegessé. Ugyanakkor fahéjjal és mézeskalácsfűszerrel is jó kombináció. Ezt is bármikor meg tudnám enni, még szerencse, hogy téli szezonban alma is mindig van is hozzá itthon. 😊 A széleken karamellizálódott alma és a lágy tészta kettőse frissen, langyosan az igazi - de légmentesen záródó dobozban még másnapra is finom omlós marad. Nem “csalás” néhány másodperces mikrózással ismét meleggé varázsolni 😊
pinit View Gallery 1 photo

Fűszeres almatorta

Nehézség: Kezdő Elkészítési idő 15 mins Főzési/sütési idő 65 mins Teljes idő 1 óra 20 perc

Leírás

Mennyi idősen: cukor miatt csak 2 éves kor után javaslom.

Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!

Különleges alapanyag: kínai ötfűszer-keverék (Csokis-narancsos keksznél megtalálod a fűszerkeveréket)

Hozzávalók (17 cm-es forma):

Az almás réteghez:

Elkészítés

  1. A sütőt légkeveréssel 160 fokra előmelegítjük (alul-felül sütéssel 180 fok).

  2. A vajat a cukorral habverővel 3-4 perc alatt kihabosítjuk, majd hozzáadjuk a tojásokat, a vaníliát és azzal is egyneműre keverjük. Kisebb adagokban hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet, tejfölt és mehet bele a só is. A tésztát addig keverjük, amíg egyneművé válik. Egy sűrű masszát fogunk kapni. Kanalazzuk kivajazott, lisztezett tortaformába és rakjuk félre.

  3. Az almákat szeletekre vágjuk (nem szükséges meghámozni, de lehet úgy is) és egy tálban összekeverjük a cukorral, fűszerkeverékkel és a tésztára kanalazzuk. Süssük kb. 60-70 percig, amíg a tészta széle ropogósra sül és az alma karamellizálódik. Tűpróbával ellenőrizhetjük - de figyeljünk rá, hogy ne az almáknál szurkáljuk, mert az alma nedvességtartalma félrevezethet. Kicsit hagyjuk hűlni, melegen, langyosan tálalhatjuk is.

https://www.instagram.com/inyencbaba/