Gado-gado, azaz indonéz mogyorószószos saláta
Leírás
Mennyi idősen:
A földimogyoró igen erős allergén, így azzal nagyon óvatosan. Először csak kis mennyiségben adjuk a babának. Az ajánlások alapján még az anyatejes táplálás során célszerű bevezetni a babának, akkor sokkal kisebb eséllyel vált ki allergiás reakciót.
Spárgát 7-8 hónapos kortól be lehet vezetni a baba étrendjébe. Ekkor fontos, hogy a zöld spárgát is pucold meg, ne maradjon fás része. Mehet együtt a krumplival. Vaj helyett pedig kevés szőlőmagolaj és víz keverékén pároljuk meg (kevés olajon a krumplit és spárgát megfuttatjuk és adunk hozzá néhány kanál vizet és tovább pároljuk), kb 5 perc alatt elkészül. Ha kész anyatejjel vagy tápszerrel pürésítsük. A tetejére reszelhetünk kemény tojássárgáját (fehérjét nem, azt csak 1 éves kor után).
Szójaszósz és halszósz miatt a mogyorószószt csak 1 éves kor után javaslom.
Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!
Különleges alapanyag: halszósz, szójaszósz, tamarind püré, kókusztej (bővebben Spájz rovatban)
- Recept, amihez használhatod még: Pirított rizs (szójaszósz), Pad thai (tamarind püré)
Hozzávalók (2+1 gyerek részére):
Hozzávalók a mogyorószószhoz:
Hozzávalók a házi mogyoróvajhoz:
Elkészítés
-
Mogyoróvaj
Ha van otthon mogyoróvaj használd azt - de ha nem, készíts házi verziót. Olcsóbb, finomabb, 3 perc alatt elkészül és garantáltan adalékanyagmentes lesz.
Szórjuk az aprítóba a mogyorót és kezdjük el darálni. Hamar elkezd egyre apróbb és olajosabb lenni. Ha már kezd homogén lenni adjuk hozzá az olajat és a sót, majd daráljuk amíg teljesen homogén, krémes állagú nem lesz.
-
A mogyoróvajat keverjük el szójaszósszal és tamarind pürével, majd adjuk hozzá az összes többi hozzávalót a chili kivételével (ha babának is készítjük, akkor azt csak a felnőtt adaghoz adjuk hozzá).
-
Az újkrumplit jól átsúroljuk és kb. 2 cm-es kockákra vágjuk. A spárgát is jó alaposan leöblítjük és letörjük a fás végeit. Egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat és rádobjuk a krumplit. Fedő alatt párolni kezdjük. Amikor a krumpli már kezd puhulni (kb 5 perc után), dobjuk hozzá a spárgákat és pároljuk további 5 percig. Közben főzzük meg a tojásokat.
-
Tálaláskor halmozzunk a tányérra a krumpliból, spárgából, adjuk hozzá a tojást és locsoljuk meg a jó bőven a mogyorószósszal.