Gado-gado, azaz indonéz mogyorószószos saláta

Amikor utazunk mindig felkészülünk, hogy milyen helyi specialitásokat érdemes megkóstolni. A gado-gado salátát mégsem Google barátunk, hanem helyiek ajánlása alapján próbáltuk ki a nászutunkon. Az első napokat egy olyan indonéz városban töltöttük, ahol 3 nap alatt magunkon kívül kb 5 nyugati arcot láttuk, így nagyon népszerűek voltunk a lakosok körében: mindenki fotózkodni és beszélgetni akart velünk. A második nap már csak nevettünk, hogy “ah, nehéz a sztárok élete”, de pont a sok beszélgetésnek köszönhetjük a tippet, hogy kóstoljuk meg a gado-gadot. De mi is ez? Indonézia hatalmas, így a most már országszerte népszerű salátának számos változata van. Ami állandó az a finom édes-savanyú mogyorószósz, a saláta lelke. A többi hozzávaló igencsak változó, lehet krumpli, répa, uborka, sült tofu, paradicsom, zöldbab. Használd azt, amit szeretsz, ami épp szezonális. Nálunk most épp újkrumplival, spárgával és tojással készült.
pinit View Gallery 2 photos

Gado-gado, azaz indonéz mogyorószószos saláta

Nehézség: Kezdő Elkészítési idő 15 mins Főzési/sütési idő 15 mins Teljes idő 30 perc

Leírás

Mennyi idősen:

A földimogyoró igen erős allergén, így azzal nagyon óvatosan. Először csak kis mennyiségben adjuk a babának. Az ajánlások alapján még az anyatejes táplálás során célszerű bevezetni a babának, akkor sokkal kisebb eséllyel vált ki allergiás reakciót.

Spárgát 7-8 hónapos kortól be lehet vezetni a baba étrendjébe. Ekkor fontos, hogy a zöld spárgát is pucold meg, ne maradjon fás része. Mehet együtt a krumplival. Vaj helyett pedig kevés szőlőmagolaj és víz keverékén pároljuk meg (kevés olajon a krumplit és spárgát megfuttatjuk és adunk hozzá néhány kanál vizet és tovább pároljuk), kb 5 perc alatt elkészül. Ha kész anyatejjel vagy tápszerrel pürésítsük. A tetejére reszelhetünk kemény tojássárgáját (fehérjét nem, azt csak 1 éves kor után).

Szójaszósz és halszósz miatt a mogyorószószt csak 1 éves kor után javaslom.

Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!

Különleges alapanyag: halszósz, szójaszósz, tamarind püré, kókusztej (bővebben Spájz rovatban)

  • Recept, amihez használhatod még: Pirított rizs (szójaszósz), Pad thai (tamarind püré)

Hozzávalók (2+1 gyerek részére):

Hozzávalók a mogyorószószhoz:

Hozzávalók a házi mogyoróvajhoz:

Elkészítés

  1. Mogyoróvaj

    Ha van otthon mogyoróvaj használd azt - de ha nem, készíts házi verziót. Olcsóbb, finomabb, 3 perc alatt elkészül és garantáltan adalékanyagmentes lesz.

    Szórjuk az aprítóba a mogyorót és kezdjük el darálni. Hamar elkezd egyre apróbb és olajosabb lenni. Ha már kezd homogén lenni adjuk hozzá az olajat és a sót, majd daráljuk amíg teljesen homogén, krémes állagú nem lesz.

  2. A mogyoróvajat keverjük el szójaszósszal és tamarind pürével, majd adjuk hozzá az összes többi hozzávalót a chili kivételével (ha babának is készítjük, akkor azt csak a felnőtt adaghoz adjuk hozzá).

  3. Az újkrumplit jól átsúroljuk és kb. 2 cm-es kockákra vágjuk. A spárgát is jó alaposan leöblítjük és letörjük a fás végeit. Egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat és rádobjuk a krumplit. Fedő alatt párolni kezdjük. Amikor a krumpli már kezd puhulni (kb 5 perc után), dobjuk hozzá a spárgákat és pároljuk további 5 percig. Közben főzzük meg a tojásokat.

  4. Tálaláskor halmozzunk a tányérra a krumpliból, spárgából, adjuk hozzá a tojást és locsoljuk meg a jó bőven a mogyorószósszal.

https://www.instagram.com/inyencbaba/