Opciók nyomtatása

Gado-gado, azaz indonéz mogyorószószos saláta

Recept kategória ,
Nehézség Kezdő
Idő
Elkészítési idő: 15 min Főzési/sütési idő: 15 min Teljes idő: 30 perc
Leírás

Mennyi idősen:

A földimogyoró igen erős allergén, így azzal nagyon óvatosan. Először csak kis mennyiségben adjuk a babának. Az ajánlások alapján még az anyatejes táplálás során célszerű bevezetni a babának, akkor sokkal kisebb eséllyel vált ki allergiás reakciót.

Spárgát 7-8 hónapos kortól be lehet vezetni a baba étrendjébe. Ekkor fontos, hogy a zöld spárgát is pucold meg, ne maradjon fás része. Mehet együtt a krumplival. Vaj helyett pedig kevés szőlőmagolaj és víz keverékén pároljuk meg (kevés olajon a krumplit és spárgát megfuttatjuk és adunk hozzá néhány kanál vizet és tovább pároljuk), kb 5 perc alatt elkészül. Ha kész anyatejjel vagy tápszerrel pürésítsük. A tetejére reszelhetünk kemény tojássárgáját (fehérjét nem, azt csak 1 éves kor után).

Szójaszósz és halszósz miatt a mogyorószószt csak 1 éves kor után javaslom.

Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!

Különleges alapanyag: halszósz, szójaszósz, tamarind püré, kókusztej (bővebben Spájz rovatban)

  • Recept, amihez használhatod még: Pirított rizs (szójaszósz), Pad thai (tamarind püré)
Hozzávalók (2+1 gyerek részére):
  • 500 g újkrumpli
  • 3 db főtt tojás
  • 15 szál zöld spárga
  • 30 g vaj
  • Hozzávalók a mogyorószószhoz:
  • 60 g (házi) mogyoróvaj
  • 1 dl kókusztej
  • 1 ek halszósz
  • 0.5 ek sötét szójaszósz
  • 0.5 ek tamarind püré (elhagyható, de nagyon pikáns édes-savanyú ízt ad neki)
  • 1 db lime leve
  • 3 tk méz
  • 1 kis gerezd zúzott fokhagyma
  • chili ízlés szerint
  • Hozzávalók a házi mogyoróvajhoz:
  • 150 g pörkölt sótlan földimogyoró
  • 1 ek mogyoróolaj/semleges ízű növényi olaj
  • csipet só
Elkészítés
  1. Mogyoróvaj

    Ha van otthon mogyoróvaj használd azt - de ha nem, készíts házi verziót. Olcsóbb, finomabb, 3 perc alatt elkészül és garantáltan adalékanyagmentes lesz.

    Szórjuk az aprítóba a mogyorót és kezdjük el darálni. Hamar elkezd egyre apróbb és olajosabb lenni. Ha már kezd homogén lenni adjuk hozzá az olajat és a sót, majd daráljuk amíg teljesen homogén, krémes állagú nem lesz.

  2. A mogyoróvajat keverjük el szójaszósszal és tamarind pürével, majd adjuk hozzá az összes többi hozzávalót a chili kivételével (ha babának is készítjük, akkor azt csak a felnőtt adaghoz adjuk hozzá).

  3. Az újkrumplit jól átsúroljuk és kb. 2 cm-es kockákra vágjuk. A spárgát is jó alaposan leöblítjük és letörjük a fás végeit. Egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat és rádobjuk a krumplit. Fedő alatt párolni kezdjük. Amikor a krumpli már kezd puhulni (kb 5 perc után), dobjuk hozzá a spárgákat és pároljuk további 5 percig. Közben főzzük meg a tojásokat.

  4. Tálaláskor halmozzunk a tányérra a krumpliból, spárgából, adjuk hozzá a tojást és locsoljuk meg a jó bőven a mogyorószósszal.