Garnélarák mézes-gyömbéres sárgabarackkal

Évek óta az egyik kedvenc nyári ételünk. Az érett sárgabarack igazi “nyár íze” egy kevés gyömbérrel és mézzel megbolondítva és rákkal megkoronázva. Az egyik Segal Viktor szakácskönyvünkben bukkantunk az eredeti receptre, csak kicsit játszottunk az arányokkal, ízekkel. Sokáig kerestem hozzá, hogy mi lenne a legjobb köret és végül a kuszkusz nyert. Már írtam, hogy nem szeretem a kuszkuszt, számomra túl ízetlen, de itt a kellemes barackos-mézes édes szószt jól felszívja és annyi idő alatt pont el is készül amíg a rákot sütjük.
pinit View Gallery 1 photo

Garnélarák mézes-gyömbéres sárgabarackkal

Nehézség: Kezdő Elkészítési idő 10 mins Főzési/sütési idő 5 mins Teljes idő 15 perc

Leírás

Mennyi idősen: a méz és a garnélarák miatt is csak 1 éves kor után. Rákot mi 1 éves kora óta adunk a babának (magyar ajánlás későbbre teszi, külföldi még korábbra). Ha először kóstoltatsz vele rákot mindenképp csak 1-2 falatot adj, hogy nem vált-e ki allergiás reakciót.

Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!

Különleges alapanyag: garnélarák (lehetőleg 4-5cm darabok legyenek), ha frisset nem kapunk a fagyasztott is megteszi

Hozzávalók (2+1 gyerek részére)

Elkészítés

  1. Kiolvasztjuk a rákot hideg vízben (ha fagyasztottat vettünk), majd a csapból jövő forró vízben áztatjuk 3 percig. Utána leszűrjük és papírtörlővel majdnem szárazra töröljük.

  2. Az olívaolajat felforrósítjuk (kb. 180 fokra) majd beletesszük a rákokat, borsozzuk és sózzuk (ha babának is készül a sót csak a végén adjuk hozzá a felnőtt adaghoz) mindkét oldalát kb. 1-1 percig pirítjuk, amíg színük rózsaszínre vált.

  3. A megpirult rákokhoz hozzáadjuk a mézet és a reszelt gyömbért. Kb. 2 percig karamellizáljuk magas hőfokon és utána hozzáadjuk a citromlevet és a barackokat is. További kb. 2 percig pároljuk.

  4. Frissen, melegen tálaljuk. A felnőtt adagot kevés őrölt chilivel pikánsabbá tehetjük.

https://www.instagram.com/inyencbaba/