Gazpacho
Leírás
Az klasszikus gazpacho receptben a leves “zöldségváza” a paradicsom, paprika, uborka, hagyma és fokhagyma, de ezektől bátran el is rugaszkodhatunk. Ha ízlett a klasszikus változat, próbáljátok ki a görögdinnyéből készült változatot is (Chiliesvanilia receptjét használom).
Mennyi idősen:
Összetevői tekintetében tulajdonképpen, mint egy lecsó, paprika, paradicsom, hagymák. 9-10 hónapos kortól adható, de ez esetben a majonézt és az ecetet hagyjuk el a baba verzióból, azt csak a felnőtt adaghoz adjuk hozzá. A baba adagjához a hagymát pirítsuk le, a nyers hagyma emésztése a felnőttek gyomrát is sokszor megterheli! A teljes levest változtatás nélkül 1 éves kor után javaslom!
Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!
Különleges alapanyag: nincs
Hozzávalók (6 adaghoz):
Elkészítés
-
Hogy ne a kész levest kelljen átpasszírozni a paradicsomhéj miatt (szerintem így gyorsabb): vizet forralunk és leöntjük vele a paradicsomokat hogy ellepje, 1-2 percig állni hagyjuk. Miután hideg vízzel leöblítettük, könnyen le tudjuk húzni a paradicsomok héját.
-
Minden más zöldséget is megpucolunk, felaprítunk, hozzáadjuk a darabokra tépkedett kenyeret, a vizet és mindent egy aprítóba szórunk vagy kézi mixerrel alaposan összedolgozzuk. Beleöntjük az olajat, az ecetet és a majonézt is és ezzel is elkeverjük. Sózzuk alaposan, borsozzuk és hűtőbe rakjuk legalább 2 órára. Hidegen tálalva lesz az igazi és az ízek is picit összeérnek ez idő alatt.
-
Tálaljuk krutonnal, aprított uborkával, paradicsommal és kevés olívaolajjal a tetején.
Megjegyzések
Tipp:
- A nyers fokhagyma emésztése sokszor a felnőtteknek is gyomorbántalmat okoz, a babáknak is sokkal jobb forrázva készíteni. A fokhagymákat megtisztítjuk, kivágjuk belőle a középső hajtást és egy csészébe/tálba rakjuk. Ráöntünk keveset a félrerakott forró vízből, majd fél perc múlva leöntjük róla – ezt még kétszer ismételjük meg. Ezzel el tudjuk venni a fokhagyma erőteljes nyers ízét.