Gazpacho

Teljes idő: 15 perc Nehézség: Kezdő
Ha nyár van és adott az érett, ízletes és olcsó paradicsom, akkor mindenképp kötelező a friss paradicsomleves. Nálunk nyáron a spanyolok klasszikusa a gazpacho a nyerő, mert nem kell főzni, csak mindent beledobálsz az aprítóba és már kész is. A kulcs a jó érett paradicsom, ízetlennel inkább ne is álljunk neki. Alig néhány perc alatt elkészíthető - de fogyasztás előtt érdemes pár órára behűteni, úgy lesz az igazi. A tökéletes állag a kenyérnek és a majonéznek köszönhető. A kenyér szokásos hozzávalója a gazpachónak, kicsit sűríti a levest. A majonéz viszont nem annyira megszokott, Ferran Adriá tippje: attól lesz kellemesen krémes az állaga.
pinit Galéria megtekintése 2 képek

Gazpacho

Nehézség: Kezdő Elkészítési idő 15 perc Teljes idő 15 perc

Leírás

Az klasszikus gazpacho receptben a leves “zöldségváza” a paradicsom, paprika, uborka, hagyma és fokhagyma, de ezektől bátran el is rugaszkodhatunk. Ha ízlett a klasszikus változat, próbáljátok ki a görögdinnyéből készült változatot is (Chiliesvanilia receptjét használom).

Mennyi idősen:

Összetevői tekintetében tulajdonképpen, mint egy lecsó, paprika, paradicsom, hagymák. 9-10 hónapos kortól adható, de ez esetben a majonézt és az ecetet hagyjuk el a baba verzióból, azt csak a felnőtt adaghoz adjuk hozzá. A baba adagjához a hagymát pirítsuk le, a nyers hagyma emésztése a felnőttek gyomrát is sokszor megterheli! A teljes levest változtatás nélkül 1 éves kor után javaslom!

Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!

Különleges alapanyag: nincs

Hozzávalók (6 adaghoz):

Elkészítés

  1. Hogy ne a kész levest kelljen átpasszírozni a paradicsomhéj miatt (szerintem így gyorsabb): vizet forralunk és leöntjük vele a paradicsomokat hogy ellepje, 1-2 percig állni hagyjuk. Miután hideg vízzel leöblítettük, könnyen le tudjuk húzni a paradicsomok héját.

  2. Minden más zöldséget is megpucolunk, felaprítunk, hozzáadjuk a darabokra tépkedett kenyeret, a vizet és mindent egy aprítóba szórunk vagy kézi mixerrel alaposan összedolgozzuk. Beleöntjük az olajat, az ecetet és a majonézt is és ezzel is elkeverjük. Sózzuk alaposan, borsozzuk és hűtőbe rakjuk legalább 2 órára. Hidegen tálalva lesz az igazi és az ízek is picit összeérnek ez idő alatt.

  3. Tálaljuk krutonnal, aprított uborkával, paradicsommal és kevés olívaolajjal a tetején.

Megjegyzések

Tipp:

  • A nyers fokhagyma emésztése sokszor a felnőtteknek is gyomorbántalmat okoz, a babáknak is sokkal jobb forrázva készíteni. A fokhagymákat megtisztítjuk, kivágjuk belőle a középső hajtást és egy csészébe/tálba rakjuk. Ráöntünk keveset a félrerakott forró vízből, majd fél perc múlva leöntjük róla  – ezt még kétszer ismételjük meg. Ezzel el tudjuk venni a fokhagyma erőteljes nyers ízét.

Megosztás

https://www.instagram.com/inyencbaba/