Gesztenyepüré – kicsit másként

Valahogy soha nem szerettem igazán a gesztenypürét. Persze volt, hogy rámkacsintott a cukrászda pultjában, de nekem valahogy túl száraz, darabos és fuldoklós volt mindig is. Néhány éve viszont egy fine dining étteremben ülve rádöbbentem, hogy ez bizony lehet nagyon finom is, csak kicsit el kell rugaszkodni a reszelt gesztenyemassza és ráhalmozott tejszínhab kombinációjától. Nem volt egyszerű kikísérletezni a tökéletes állagot, de nem adtam fel. Jöjjön egy légiesen könnyű gesztenyemassza… ami már nem is igazán “püré”. (Ezt a receptet Pataki Márk séf barátunk emlékének ajánljuk, akinek a segítsége nélkül talán máig sem lenne tökéletes.)
pinit View Gallery 1 photo
Nehézség: Kezdő Elkészítési idő 10 min Pihenő idő 120 min Teljes idő 2 óra 10 perc

Leírás

A nyers tojásfehérje a várandósság alatt és pici babáknak sem ajánlott, ezért kipróbáltam a csicseriborsó főzőlevével és ugyanolyan jól működik. Ha a habtejszínt kókusztejszínre cseréled, akkor pedig még vegán is.

Mennyi idősen: igaz csak nagyon kevés cukor van benne, amiatt 1 éves kor után, de inkább cukor nélkül akkor is és kizárólag csicseriborsó konzerv levével (ne tojás!)

Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!

Különleges alapanyag: nincs

Hozzávalók (2-3 pohárhoz):

Elkészítés

  1. Beáztatjuk az aszalt szilvát. A gesztenyemasszát villával szétnyomkodjuk és jó alaposan elkeverjük a tejszínnel.

  2. Felmelegítjük 50-60 fokosra, így folyékony, híg állaga lesz.

  3. Beleöntjük a csicseriborsó levét/tojásfehérje és hozzáadjuk a cukrokat.

  4. Az egészet egy apró lyukú szűrőn átszürjük és habszifonba töltjük. Beletekerünk egy habpatront, jól összerázzuk, hűtőbe rakjuk és kb. 2 órát állni hagyjuk. Ha nincs otthon habszifonunk, akkor ugyanúgy hűtsük 2 órán át, majd rakjunk a masszához egy habfixálót és habverővel verjük fel.  

  5. Egy mozsárban vagy kézzel összetörjük a kekszet és a poharak aljára rétegezzük. A felnőtt adaghoz apróbb darabokra vágjuk az aszaltszilvát, a gyerek adaghoz aprítóban daráljuk le (vagy hagyjuk ki) és a kekszmorzsához adjuk. Ha letelt a hűtési idő, jól felrázzuk a habszifont és a nyomjuk/kanállal rétegezzük a pohárba a felvert habot. A tetejét kekszmorzsával és aszalt szilvával díszítjük.

    Habverővel készítve

Megjegyzések

ℹ️ Tipp:

  • Mandel spekulatius keksz (Aldiban kapható) a nagy kedvenc, nekem azzal az igazi. A fűszerezése tökélesen passzol hozzá.
  • Baba adagot készítsd cukormentes vagy házi baba keksszel, de el is hagyható.
Kategória