Gesztenyetorta csoki ganache-sal – Ábel tortája

Egy szülinap az év végére, egy pedig az elejére. Torta? Ah, köszi, karácsony után én még nagyon nem kívántam, de Ábelnek (január első hetében) már jöhet. Most pedig ott motoszkált a fejemben a kísérletezés, muszáj volt. 😊 A télhez, a karácsonyhoz illik a gesztenye íz. Eddig a gesztenye “pürénk” volt a főszereplő mindig, ha gesztenyéről volt szó - de most karácsonykor kipattant a fejemből, hogy valami csoki és gesztenye páros lesz pohárkrémben egy kis mézeskalács törettel. Nyami, irtó finom lett… de egy kicsit tömény. Mi lenne, ha torta lenne belőle? Lett is, Ábel szülinapjára. Elkészült a torta étcsokis és gesztenyés krémmel.
pinit Galéria megtekintése 3 képek

Gesztenyetorta csoki ganache-sal – Ábel tortája

Nehézség: Középszint Elkészítési idő 40 perc Főzési/sütési idő 43 perc Pihentetési idő 120 perc Teljes idő 3 óra 23 perc

Leírás

Mennyi idősen: 2 éves kor után, mert cukor és csokoládé is van benne

Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!

Különleges alapanyag: nincs

Hozzávalók (16 cm-es formához):

A tésztához:

A csoki ganache-hoz

A gesztenyekrémhez:

Elkészítés

  1. A sütőt 175 fokra előmelegítjük. A tésztához a vajat és a tejet egy kis lábasba töltjük és alacsony hőfokon addig melegítjük, amíg a vaj elolvad. Hagyjuk langyosra hűlni. Egy tálban elkeverjük a tészta száraz hozzávalóit: a lisztet, sütőport és vanília őrleményt. Az egész tojásokat a cukorral fehéredésig verjük, majd hozzákeverjük az olvasztott vajat, tejet és belekeverjük a lisztes keveréket. A masszát kivajazott, lisztezett tortaformába öntjük és kb. 40-45 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészül-e. Ha már nem ragad a tészta, akkor készen vagyunk. Kivesszük a tortaformából és hagyjuk teljesen kihűlni.

  2. A csoki ganache-hoz a tejszínt egy kis lábasba öntjük és forráspontig melegítjük. Ekkor vegyük vissza a hőt és adjuk hozzá a rumot és a darabokra aprított csokoládékat. Ne forraljuk, csak alacsony hőfokon olvasszuk bele a csokit a tejszínbe. Addig kavargatjuk amíg a csoki teljesen elolvad. Hűtőbe rakjuk és addig hűtjük, amíg a csokikrém már kezd szilárdulni, de még pont kenhető. Ez kb. fél-1 órát vesz igénybe.

  3. A gesztenyés krémhez a gesztenyét egy krumplinyomóval vagy villával átnyomkodjuk. A tejszínt egy evőkanál cukorral habverővel habbá verjük. A gesztenyéhez hozzákeverjük a maradék cukrot, narancshéjat és mascarponét. Adunk hozzá 1-2 evőkanállal a felvert tejszínből és habverővel az egészet átkeverjük. Spatulával óvatosan, hogy ne törjük össze a tejszínt hozzákeverjük a többit is.

  4. A tésztából 3 lapot vágunk. A csoki krémet kb. 2 egyenlő részre osztjuk, de picit félrerakhatunk belőle a díszítéshez. A tortalapot megkenjük a csokis krémmel, majd a gesztenyéssel. Mehet a következő lap és azzal is ugyanígy járunk el. Rárakjuk az utolsó lapot is megkenjük a maradék gesztenyés krémmel. Az oldalán csak elsimítjuk a lapok közül kifolyt krémeket. Azok szépen elkeverednek így szép márványos hatása lesz. A tetejét reszelt csokival és a ganache krémből formázott golyókkal díszítjük. A golyókat reszelt csokiba vagy kakaóporba is forgathatjuk. Nehéz ellenállni, de egy rövid időre rakjuk hűtőbe, hogy kicsit összeálljon az egész.

Megjegyzések

Tipp:

  • a tésztát előző nap is elkészíthetjük
https://www.instagram.com/inyencbaba/