Gesztenyetorta csoki ganache-sal – Ábel tortája
Leírás
Mennyi idősen: 2 éves kor után, mert cukor és csokoládé is van benne
Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!
Különleges alapanyag: nincs
Hozzávalók (16 cm-es formához):
A tésztához:
A csoki ganache-hoz
A gesztenyekrémhez:
Elkészítés
-
A sütőt 175 fokra előmelegítjük. A tésztához a vajat és a tejet egy kis lábasba töltjük és alacsony hőfokon addig melegítjük, amíg a vaj elolvad. Hagyjuk langyosra hűlni. Egy tálban elkeverjük a tészta száraz hozzávalóit: a lisztet, sütőport és vanília őrleményt. Az egész tojásokat a cukorral fehéredésig verjük, majd hozzákeverjük az olvasztott vajat, tejet és belekeverjük a lisztes keveréket. A masszát kivajazott, lisztezett tortaformába öntjük és kb. 40-45 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészül-e. Ha már nem ragad a tészta, akkor készen vagyunk. Kivesszük a tortaformából és hagyjuk teljesen kihűlni.
-
A csoki ganache-hoz a tejszínt egy kis lábasba öntjük és forráspontig melegítjük. Ekkor vegyük vissza a hőt és adjuk hozzá a rumot és a darabokra aprított csokoládékat. Ne forraljuk, csak alacsony hőfokon olvasszuk bele a csokit a tejszínbe. Addig kavargatjuk amíg a csoki teljesen elolvad. Hűtőbe rakjuk és addig hűtjük, amíg a csokikrém már kezd szilárdulni, de még pont kenhető. Ez kb. fél-1 órát vesz igénybe.
-
A gesztenyés krémhez a gesztenyét egy krumplinyomóval vagy villával átnyomkodjuk. A tejszínt egy evőkanál cukorral habverővel habbá verjük. A gesztenyéhez hozzákeverjük a maradék cukrot, narancshéjat és mascarponét. Adunk hozzá 1-2 evőkanállal a felvert tejszínből és habverővel az egészet átkeverjük. Spatulával óvatosan, hogy ne törjük össze a tejszínt hozzákeverjük a többit is.
-
A tésztából 3 lapot vágunk. A csoki krémet kb. 2 egyenlő részre osztjuk, de picit félrerakhatunk belőle a díszítéshez. A tortalapot megkenjük a csokis krémmel, majd a gesztenyéssel. Mehet a következő lap és azzal is ugyanígy járunk el. Rárakjuk az utolsó lapot is megkenjük a maradék gesztenyés krémmel. Az oldalán csak elsimítjuk a lapok közül kifolyt krémeket. Azok szépen elkeverednek így szép márványos hatása lesz. A tetejét reszelt csokival és a ganache krémből formázott golyókkal díszítjük. A golyókat reszelt csokiba vagy kakaóporba is forgathatjuk. Nehéz ellenállni, de egy rövid időre rakjuk hűtőbe, hogy kicsit összeálljon az egész.
Megjegyzések
Tipp:
- a tésztát előző nap is elkészíthetjük