Görögdinnyehéj gazpacho
Leírás
A dinnyehéjnak a gazpachoban felhasználását egy barátunktól Dóritól hallottam először, így azóta már a jól bevált receptünkbe a dinnye szezonban mindig dinnye kerül és nem uborka. Dóri Zero waste konyha szakácskönyvében nagyon sok ehhez hasonló hulladékcsökkentő tippet olvashattok!
Mennyi idősen: összetevői tekintetében tulajdonképpen ez egy lecsó (paprika, paradicsom, hagymák) csak nyersen. 9-10 hónapos kortól adható, de ez esetben a majonézt és az ecetet, nyers hagymát hagyjuk el a baba verzióból, azt csak a felnőtt adaghoz adjuk hozzá.
Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!
Különleges alapanyag: nincs
Hozzávalók (4 adaghoz):
Elkészítés
-
Hogy ne a kész levest kelljen átpasszírozni a paradicsomhéj miatt (szerintem így gyorsabb): vizet forralunk és leöntjük vele a paradicsomokat hogy ellepje, 1-2 percig állni hagyjuk. Miután hideg vízzel leöblítettük, könnyen le tudjuk húzni a paradicsomok héját.
-
Minden más zöldséget is megpucolunk, felaprítunk. A dinnyehéj elég kemény, minél apróbb darabokra vágjuk, annál könnyebb dolgunk lesz a botmixerrel. Hozzáadjuk a darabokra tépkedett kenyeret, a vizet és mindent egy aprítóba szórunk vagy kézi mixerrel alaposan összedolgozzuk. Beleöntjük az olajat, az ecetet és a majonézt is és ezzel is elkeverjük. Sózzuk alaposan (Ha babának is készül a baba adagot ne!), borsozzuk és hűtőbe rakjuk legalább 2 órára. Hidegen tálalva lesz az igazi és az ízek is picit összeérnek ez idő alatt.
-
Tálaljuk aprított uborkával, paprikával, paradicsommal és kevés olívaolajjal a tetején. A roppanós uborka, paprika kifejezetten jól áll neki.
Megjegyzések
Tipp:
- A nyers fokhagyma emésztése sokszor a felnőtteknek is gyomorbántalmat okoz, a babáknak is sokkal jobb forrázva készíteni. A fokhagymákat megtisztítjuk, kivágjuk belőle a középső hajtást és egy csészébe/tálba rakjuk. Ráöntünk keveset a félrerakott forró vízből, majd fél perc múlva leöntjük róla – ezt még kétszer ismételjük meg. Ezzel el tudjuk venni a fokhagyma erőteljes nyers ízét.
- A dinnyehéjon érdemes egy vékony (2-3 mm) dinnyeréteget hagyni, akkor még finomabb lesz a végeredmény.