Görögdinnyehéj gazpacho

A spanyolok klasszikus paradicsomlevese a gazpacho biztos sokak számára ismerősen hangzik. Nem kell messzire menni, itt is találtok receptet már a honlapomon. Csak dobáljunk össze sok-sok zöldséget és főzés nélkül turmixoljuk le, ez verhetetlen ötlet minden meleg nyári napon. Az alap a jó érett, zamatos paradicsom – ezért nem csináljuk télen – amit megbolondítunk kevés uborkával, paprikával, hagymával. Hoppá, uborka. Ezt bátran ki is cserélhetjük, mondjuk görögdinnyehéjra! Igen, a dinnyehéj ehető, sőt ilyen finom leves készíthető belőle. Sok-sok zöldséget felaprítunk, a végeredményt pedig Ferran Adriá nyomdokain járva kevés majonézzel hangoljuk selymesre. Alig néhány perc alatt elkészíthető - de fogyasztás előtt érdemes pár órára behűteni, úgy lesz az igazi.
pinit View Gallery 1 photo
Nehézség: Kezdő Elkészítési idő 20 min Teljes idő 20 perc

Leírás

A dinnyehéjnak a gazpachoban felhasználását egy barátunktól Dóritól hallottam először, így azóta már a jól bevált receptünkbe a dinnye szezonban mindig dinnye kerül és nem uborka. Dóri Zero waste konyha szakácskönyvében nagyon sok ehhez hasonló hulladékcsökkentő tippet olvashattok!

Mennyi idősen: összetevői tekintetében tulajdonképpen ez egy lecsó (paprika, paradicsom, hagymák) csak nyersen. 9-10 hónapos kortól adható, de ez esetben a majonézt és az ecetet, nyers hagymát hagyjuk el a baba verzióból, azt csak a felnőtt adaghoz adjuk hozzá.

Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!

Különleges alapanyag: nincs

Hozzávalók (4 adaghoz):

Elkészítés

  1. Hogy ne a kész levest kelljen átpasszírozni a paradicsomhéj miatt (szerintem így gyorsabb): vizet forralunk és leöntjük vele a paradicsomokat hogy ellepje, 1-2 percig állni hagyjuk. Miután hideg vízzel leöblítettük, könnyen le tudjuk húzni a paradicsomok héját.

  2. Minden más zöldséget is megpucolunk, felaprítunk. A dinnyehéj elég kemény, minél apróbb darabokra vágjuk, annál könnyebb dolgunk lesz a botmixerrel. Hozzáadjuk a darabokra tépkedett kenyeret, a vizet és mindent egy aprítóba szórunk vagy kézi mixerrel alaposan összedolgozzuk. Beleöntjük az olajat, az ecetet és a majonézt is és ezzel is elkeverjük. Sózzuk alaposan (Ha babának is készül a baba adagot ne!), borsozzuk és hűtőbe rakjuk legalább 2 órára. Hidegen tálalva lesz az igazi és az ízek is picit összeérnek ez idő alatt.

  3. Tálaljuk aprított uborkával, paprikával, paradicsommal és kevés olívaolajjal a tetején. A roppanós uborka, paprika kifejezetten jól áll neki.

Megjegyzések

Tipp:

  • A nyers fokhagyma emésztése sokszor a felnőtteknek is gyomorbántalmat okoz, a babáknak is sokkal jobb forrázva készíteni. A fokhagymákat megtisztítjuk, kivágjuk belőle a középső hajtást és egy csészébe/tálba rakjuk. Ráöntünk keveset a félrerakott forró vízből, majd fél perc múlva leöntjük róla – ezt még kétszer ismételjük meg. Ezzel el tudjuk venni a fokhagyma erőteljes nyers ízét.
  • A dinnyehéjon érdemes egy vékony (2-3 mm) dinnyeréteget hagyni, akkor még finomabb lesz a végeredmény.
https://www.instagram.com/inyencbaba/